Περί νομιμότητας: Όταν ψιρίζουμε το κουνούπι αλλά καταπίνουμε τις καμήλες

pixabay / sferrario1968
Στην Αγία Παρασκευή έχει γίνει αισθητή μια ιδιαίτερη αντίληψη εστίασης σε θέματα νομιμότητας πού δε βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο, ενίοτε κιόλας στρέφονται εναντίον του και εντυπωσιακής αδράνειας σε περιπτώσεις κατά τις οποίες επιβάλλεται στους αιρετούς από τον όρκο τους να αναλάβουν δράση καθώς θίγονται τα συμφέροντα του δήμου. 

Του Στρατή Μαζίδη

Εν προκειμένω το νέο θέμα "νομιμότητας" που ανέκυψε είναι η μη σύννομη πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες διότι ο νόμος δεν επιτρέπει τη διενέργεια δημοτικών συμβουλίων ένα μήνα πριν τις εκλογές παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης. Το αποψινό δημοτικό συμβούλιο είχε έξι θέματα. Το αν εμπίπτουν στην κατηγορία του επείγοντος, αυτός το κρίνει ο καθένας μόνος του εφόσον διαβάσει το νόμο αλλά και ενημερωθεί για το κάθε ένα θέμα ξεχωριστά.

Ένα εξ αυτών πολύ σοβαρό, καθώς αφορούσε τη λήψη απόφασης περί απευθείας αγοράς ακινήτων για την εκπλήρωση του δημοτικού σκοπού της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής κατάφερε να βρει ένα οικόπεδο σε πολύ καλή θέση, όχι σε οικιστική περιοχή, εντός των γεωγραφικών του ορίων. Πάρα ταύτα δεν είναι ο μοναδικός ενδιαφερόμενος. Από την πλευρά της η ιδιοκτησία του ακινήτου μολονότι έχει συμφωνήσει προφορικά με το δήμο επιθυμεί να διασφαλιστεί μέσω ενός προσυμφώνου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η χρονοτριβή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το Δήμο και την υπηρεσία καθαριότητας.

Πάντως είναι οξύμωρο άνθρωποι οι οποίοι διακηρύσσουν μετά βεβαιότητας ότι θα είναι δήμαρχοι το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 2023, που ενίοτε επισκέπτονται το αμαξοστάσιο καταγγέλλοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει η υπηρεσία εδώ και πολλά χρόνια, πώς επί της ουσίας αυτοσαμποτάρονται [στην καλύτερη περίπτωση] καθυστερώντας την οριστική επίλυση ενός σοβαρού θέματος του δήμου, που αν ναυαγήσει, θα κληθούν οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν και όταν σύμφωνα με όσα είπε ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας, είναι σύμφωνοι με την επιλογή. 

Όπως επίσης δεν αντιλαμβάνεται κανείς γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται μια συμπολίτισσα η οποία μίσθωνε επί σειρά ετών ακίνητό της στο δήμο, η μίσθωση εξέπνευσε, έχει πράξει τα δέοντα διότι επιθυμεί να το πουλήσει, και εμείς την καθυστερούμε. Ποιοι είμαστε εμείς που θα κάνουμε κουμάντο στην περιουσία του άλλου;

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω, είτε κάνεις θεωρεί πως η τακτική συνεδρίαση θα ήταν παράνομη, είτε δικαιολογημένη, διαπιστώνει τα δύο μέτρα και σταθμά ορισμένων απέναντι στο πως προσεγγίζουμε το νόμο.

👉Πρόσφατο παράδειγμα η πλήρης αφωνία όσων σήμερα επικαλούνται το νόμο [με εξαίρεση τους Γκιζιώτη - Αντωνίου], κανείς δεν άρθρωσε λέξη όταν επιχειρηματίας στο δημοτικό συμβούλιο παραδέχθηκε από μικροφώνου δημόσια πως παρανομεί καταστρατηγώντας αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου στην κατάληψη δημοσίου κοινόχρηστου χώρου πέρα από αυτόν που του είχε παραχωρηθεί.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε το βασικότερο, 

👉ότι κανείς από όσους επικαλούνται την τήρηση του νόμου, όταν έσκασε το ζήτημα της παραλαβής από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες των τευχών δημοπράτησης του Δημαρχείου δίχως τιμή εκβραχισμού, μολονότι υπήρχαν οι αντίστοιχες μελέτες οι οποίες προέβλεπαν επακριβώς τι θα αντιμετωπίσουμε, και το οποίο πλήρωσε ο δήμος με πολύμηνη καθυστέρηση λόγω διακοπής του έργου, και με ένα έξτρα ποσό 1,4 εκ ευρώ χάρη στην υπογραφή του κ. Σταθοπούλου, δεν έφτιαξε ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία και τα πρακτικά συνεδριάσεων δημοτικών Συμβουλίων με απίστευτες παραδοχές (όπως αυτή του Κώστα Κριτικίδη που τρόμαξε, όπως είπε, όταν ως αντιδήμαρχος είχε δει τη μελέτη αλλά δεν την σταμάτησε ή του κ. Κονταξή που είχε μιλήσει για σπατάλη - διαβάστε εδώ) να τα καταθέσει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ώστε αυτές:

✔ να ερευνήσουν το μέγεθος της ζημιάς σε όλα τα επίπεδα που υπέστη ο Δήμος Αγίας Παρασκευής από αυτήν την παράλειψη και αν έπρεπε να προχωρήσει μια μελέτη που τρόμαζε αντιδημάρχους και μιλούσαν άλλος για υπερδιαστασιολογημένο κτίριο κι άλλος για σπατάλη καθώς υπήρχαν οικονομικότερες επιλογές

✔ και να διαπιστώσουν αν προκύπτουν ευθύνες. 

Αυτό θα ήταν ένα πειστικό δείγμα γραφής πως όταν μιλάμε για αλλαγή, καινούρια αρχή, χθες, αύριο, παλιό και νέο, πραγματικά το εννοούμε και πως όντως διαφέρουμε από εκείνους με τους οποίους σπεύδουμε να συγκριθούμε.

Η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι α λά καρτ αλλά στα παραπάνω θέματα που πραγματικά μας καίνε, κανείς δεν έκανε τίποτε.

Εν κατακλείδι ας ελπίσουμε ότι η ιδιοκτησία των οικοπέδων προτιμά ως αγοραστή το Δήμο Αγίας Παρασκευής και να θυμόμαστε πως κάποτε η χρονοτριβή μας στοίχισε το κτήμα Σιστοβάρη μια 20ετία νωρίτερα εξαιτίας της οποίας εισήλθαμε σε αχρείαστες περιπέτειες κι αντιπαλότητες.

Νεότερη Παλαιότερη