Νέο Δημαρχείο: "Όταν είδα την προμελέτη τρόμαξα!" λέει ο ένας, "σπάταλη με το χέρι στην καρδιά" λέει ο άλλος!

ErikaWittlieb / pixabay
Το σίριαλ όσον αφορά την ανέγερση [;] του νέου Δημαρχείου καλά κρατεί και λύση δε φαίνεται να προκύπτει στο άμεσο μέλλον.

Του Στρατή Μαζίδη
 
Μέχρι τότε και ενώ όπως αποκαλύφθηκε πλέον φανερά κατά τη συνέντευξη του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής έχουμε μπροστά το μεγαλύτερο... "θέμα" του αιώνα στην πόλη μας, ο τοπικός πολιτικός κόσμος και όχι μόνο, κάνει πως δεν άκουσε, δεν είδε ή δεν καταλαβαίνει.

Πάμε σε φρέσκα κουλούρια αλλά από το παρελθόν.

Ήταν 13/09/2017 επί Δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου όταν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το 7ο Θέμα της Η.Δ. με τίτλο: Επανέγκριση της μελέτης του Δημαρχιακού Μεγάρου Αγίας Παρασκευής λόγω της επικαιροποίησης των περιγραφικών τιμολογίων εργασιών των τευχών δημοπράτησης.

Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή μεταξύ άλλων όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς κατά την πρόσφατη συνέντευξή του, οι μελετητές το Νοέμβριο του 2016 είχαν στείλει τα τεύχη δημοπράτησης δίχως να περιλαμβάνουν κόστος εκσκαφής κι απομάκρυνσης βράχων μολονότι είχε εκπονηθεί γεωλογική μελέτη βασισμένη σε 4 [!] γεωτρήσεις.

Ωστόσο, όπως ήδη έχουμε γράψει, αντί οι υπηρεσιακοί παράγοντες να στείλουν πίσω τα τεύχη δημοπράτησης ζητώντας να προστεθεί κόστος μονάδας για το βραχώδες έδαφος, τα έστειλαν στην Περιφέρεια ως είχαν. Το γιατί το έκαναν αυτό, μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν και οι τότε πολιτικοί προϊστάμενοί τους (Σταθόπουλος, Πετσατώδη).

Στη συνέχεια για να μην αλλάξει το κόστος της μελέτης βρέθηκε - άγνωστο από ποιους - η..."λύση". Παρά τα δεδομένα της μελέτης, προστέθηκαν τελικά μόλις 5 κυβικά βράχου [ούτε ένα ντάτσουν] συνολικού κόστους εκσκαφής κι απομάκρυνσης μόλις 125 ευρώ (25 ευρώ το κυβικό).

Άλλος τρόμαξε κι άλλος έβαλε το χέρι στην καρδιά

Στην περιβόητη λοιπόν συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου του 2017 που έγιναν αποδεκτά όλα αυτά από το Δημοτικό Συμβούλιο ακούγονται τα εξής εντυπωσιακά:

Η πρώτη αφοπλιστικής ειλικρίνειας τοποθέτηση έγινε από το δημοτικό σύμβουλο της Συμμαχίας Ευθύνης, κ. Κρητικίδη (πολιτικό μηχανικό και Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών επί δημαρχίας Γιαννακόπουλου) με αφορμή το γνωστό σύντομο υπόμνημα των τεσσάρων μηχανικών που προειδοποίησαν έγκαιρα την πόλη και τον πολιτικό κόσμο για τα προβλήματα του νέου Δημαρχείου. Ανέφερε ο Κώστας Κρητικίδης:

«Καταρχήν σήμερα θα σχεδιάζαμε αυτό το Δημαρχείο; Η απάντηση είναι όχι! Κατά 90% όχι, έχει μειωθεί το προσωπικό, έχουν μειωθεί οι ανάγκες, υπάρχει μια κρίση, θα το σχεδιάζαμε διαφορετικά.

Υπάρχει μία κρίση θα το σχεδιάζαμε διαφορετικά όμως θέλω να πω σε όλους πραγματικά και να το σκεφτείτε πάρα πολύ καλά ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία η Αγία Παρασκευή να χρηματοδοτηθεί για να αποκτήσει δημαρχείο.

Σέβομαι απόλυτα τους ενδοιασμούς των συναδέλφων και ενδεχομένως τους υιοθετώ κι εγώ! Όταν εγώ, ως αντιδήμαρχος πήρα την προμελέτη και τον προϋπολογισμό τρόμαξα και καθυστέρησα έξι μήνες να το προχωρήσω παρακάτω, γιατί τρόμαξα…
»

Ενώ κάνει λόγο κι αυτό για ένα υπερδιαστασιολογημένο κτίριο.

Η τοποθέτησή του ξεκινά στο 01:21:23


Στη συνέχεια έρχεται ο Δημήτρης Κονταξής, πολιτικός μηχανικός και τότε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων που είχε διαδεχθεί την Ελισάβετ Πετσατώδη τον Ιούλιο του 2017 για να πει: 

«και εγώ όταν είδα την μελέτη είχα αντιρρήσεις, με το χέρι στην καρδιά, την θεωρώ να το πω...εντός εισαγωγικών σπάταλη…» 

Ακούστε τον στο 01:43:24


Το κτίριο λοιπόν που θέλουμε να είναι το σήμα κατατεθέν του Δήμου μας, τρόμαξε έμπειρους μηχανικούς κι αντιδημάρχους που χειρίστηκαν την υπόθεση και αν το ξανασχεδιάζαμε σήμερα θα το φτιάχναμε αλλιώς.

Το προωθούμε όμως για κατασκευή, επειδή το χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, η οποία προφανώς έχει κάποια μεγάλη έκταση στην οποία καλλιεργεί λεφτόδεντρα και δεν επιβαρύνει τους Ελληνες φορολογούμενους. Το Δημαρχείο είναι όπως τα ρούχα που αγοράζουν πολλοί γονείς για τα παιδιά τους σε μεγαλύτερο μέγεθους για να τα φορέσουν και του χρόνου.

Ωστόσο αυτό το κτίριο που...τρόμαξε τον κ. Κρητικίδη και έκανε τον κ. Κονταξή να βάλει το χέρι στην καρδιά [αν και κανονικά το χέρι στην καρδιά πάει μετά, όταν υποστεί κανείς το έμφραγμα από το σοκ του κόστους] και να χαρακτηρίσει σπάταλη τη μελέτη,  «είναι η τελευταία ευκαιρία». Τελευταία ευκαιρία για τι; Για ένα ακόμη φάντασμα κι εσωστρέφεια;

Τότε, έστω στο παρά πέντε αλλά πριν ανοίξει η τρύπα στο κέντρο της πόλης, προβλήθηκε το τρόπον τινά εκβιαστικό δίλημμα «ή αυτό το σπάταλο και αναχρονιστικό Δημαρχείο ή τίποτα»!

Ούτε η παραμικρή αναφορά στο θέμα των βράχων

Το παράδοξο είναι ότι ακούγοντας την όλη συζήτηση του θέματος κανείς δε λέει κουβέντα για τα τεύχη δημοπράτησης και τα μόλις 5 κυβικά βράχου που προστέθηκαν κατόπιν υπόδειξης της παράλειψης από την Περιφέρεια Αττικής. Κανείς δεν κρούει τον κώδωνα. Κανείς δε βλέπει το παγόβουνο.  

Κι όχι μόνο αυτό αλλά ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμος Βλάχος έκανε λόγο εισαγωγικά για μια "ασήμαντη και πολύ μικρή διαφορά όσον αφορά τις τιμές ορισμένων εργασιών" που προέκυψε με βάση νόμο του Υπουργείο μεταφορών & υποδομών. "Αυτή είναι η όλη ιστορία του θέματος, δεν έχει αλλάξει τίποτε όσον αφορά τις μελέτες" αναφέρει ο κ. Βλάχος. Δεν είχε ακούσει για την παράλειψη των τευχών δημοπράτησης; Λίγο παρακάτω δηλώνει σίγουρος πως δε θα υπάρξει κανένα θέμα όσων αφορά την ανέγερση. Το βλέπουμε τους τελευταίους τρεις μήνες αυτό.

Ούτε ο μηχανικός της Τ.Υ., κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο κόστος εκβραχισμού. Μίλησε μόνο για... «μια επανέγκριση της μελέτης με φρέσκια ημερομηνία»!

Συνεπώς με βάση τα δεδομένα της τότε συζήτησης και την αναφορά Ζορμπά ότι το δημοτικό συμβούλιο εκείνης της εποχής δε γνώριζε τίποτε, τίθεται το ερώτημα αν η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου πέραν των γνωστών αστοχιών της (μη σωστή διόρθωση των τευχών δημοπράτησης και μη προσπάθεια αποφυγής του επαχθούς άρθρου για τα συμφέροντα της πόλης στην Π.Σ. με την Περιφέρεια) που αναλύθηκαν σε άρθρα που θα δείτε στο τέλος του κειμένου, παρουσίασε ή όχι την πραγματική εικόνα της κατάστασης στο Σώμα ή όχι.

Είναι σύμπτωση ότι κανείς δεν άνοιξε τότε το ζήτημα; Αν το γνώριζε η αντιπολίτευση, δε θα το έθιγε; Δε θα το είχαν επισημάνει οι τέσσερις μηχανικοί στην παρέμβασή τους;

Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση του θέματος


Στο 54:02 ο τότε ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Μυλωνάκης αναφερόμενος στην επιστολή των τεσσάρων μηχανικών τονίζει πως αφήνεται αιχμή αν γίνεται η βέλτιστη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και ρωτώντας την τότε Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου αν υπάρχει κάποιο ζήτημα.

Κι ενώ ο κ. Μυλωνάκης δείχνει να προβληματίζεται, η κ. Πετσατώδη, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων όταν παραλείφθηκαν αρχικά τα τεύχη δημοπράτησης και μετέπειτα ιδρυτικό στέλεχος και υποψήφια της παράταξης του πρώτου, ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με την παρέμβαση των μηχανικών:

«Να μαζέψετε κάπως αυτά τα σχόλια, να δείξετε ότι έχετε σαφή τοποθέτηση, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν ασάφειες που θα μπορούσαν να σταματήσουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Επιτέλους να σταματήσουν οι ασάφειες που βασανίζουν τον Δήμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια»

Όμως τα όσα [δεν] έγιναν επί των ημερών της ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών με τα τεύχη δημοπράτησης και την τιμή μονάδας για βράχο είναι που έφεραν τη διακοπή των εργασιών και εν τοις πράγμασι της χρηματοδότησης.

Εύστοχα ο Ανδρέας Γκιζιώτης παρατηρούσε έχοντας κατά νου την επιστολή των μηχανικών πως "αν θέλω να πάρω ένα ζωάκι για το σπίτι μου, θα πάρω ένα σκυλάκι, όχι ρινόκερο" και σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση δεν είναι αυτοσκοπός τονίζοντας πως επειδή πληρώνει η Περιφέρεια, δε σημαίνει ότι  πρέπει να πάρουμε χρήματα για κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ενώ οι πόροι της δεν μπορούν να διατίθενται όπως να 'ναι.

Ο Βασίλης Ζορμπάς ζήτησε από τον τότε Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο να ακολουθήσει άμεσα νέα συνάντηση παρουσία των τεσσάρων μηχανικών ούτως ώστε να υπάρχει αντίλογος στα όσα ανέφερε ο κ. Θεοδωρίδης. Δεν εισακούστηκε. Ωστόσο, για κακή του τύχη, έπεσε έξω διότι η προγραμματική σύμβαση δεν ήταν, δυστυχώς για εκείνον, προεκλογικό πυροτέχνημα Δούρου-Σταθόπουλου, όπως αναφέρει στη συνεδρίαση, και η βόμβα έσκασε στα χέρια  του.

Η ανεξάρτητη τότε δημοτική σύμβουλος Μαρία Ρεμπούτσικα είχε αναρωτηθεί αν προέχει το Δημαρχείο αντί μικρότερων και φθηνότερων οικονομικά τεχνικών έργων που όμως θα έχουν άμεση επίδραση στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Σημείωσε μάλιστα ότι οι κάτοικοι ούτε για την αγορά της βίλας Ιόλα (ήταν κορυφαίο θέμα εκείνη την περίοδο) ούτε για το δημαρχείο ενδιαφέρονται αλλά για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται πως τη δικαίωσε πανηγυρικά.

Το γιατί αυτά τα ερωτήματα ούτε βρίσκουν απάντηση ούτε τίθενται σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού, αλλά βλέπουμε ανακοινώσεις για απίθανα θέματα ενώ ο κόσμος καίγεται, το αναλύσαμε στο τελευταίο κείμενο της λίστας που ακολουθεί.

Το ερώτημα είναι τι θα βρουν να απαντήσουν απέναντι στους δημότες τα πρόσωπα τα οποία με τις πράξεις ή επιλογές τους ευθύνονται για το σημερινό αδιέξοδο αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο ή τον σταυρό προτίμησης των συνδημοτών τους τον ερχόμενο Οκτώβριο. 

-----

Διαβάστε επίσης:

5-7-2014 - Μοχλός ανάπτυξης η απόκτηση δημαρχείου για την Αγία Παρασκευή

18-12-2014 - Kοινή Ανακοίνωση για τη μελέτη του Δημαρχείου 

8-12-2016 - Ένα τεράστιο πανάκριβο παλάτι ή μια έξυπνη αγορά κι έργα για τους δημότες;

18-6-2017 - Χτυπάει τα κουδουνάκια στο Δήμαρχο ο Γιώργος Καράμπελας με σημαντικές αποκαλύψεις

7-12-2022 - Συνέντευξη για το Δημαρχείο: Προκύπτουν μείζονα ερωτήματα για υπηρεσίες και πολιτικούς παράγοντες 

11-12-2022 - Γιατί δε μιλά κανείς ενώ μπροστά μας έχουμε το..."θέμα" του ΑΙΩΝΑ με το νέο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής

Νεότερη Παλαιότερη