Ένα τεράστιο πανάκριβο παλάτι ή μια έξυπνη αγορά κι έργα για τους δημότες;

Η υπόθεση ανέγερσης Δημαρχείο στο Δήμο Αγίας Παρασκευής έχει πλέον επίσημα ξαναζεσταθεί ύστερα από την ένταξή του στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και τα έργα τα οποία θα εκτελέσει.

Του Στρατή Μαζίδη

Η είδηση πέρασε πανηγυρικά σε τοπικό πολιτικό επίπεδο ενώ ψηφίστηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η παραλαβή των μελετών. Ωστόσο προβληματιζόμαστε. Πριν λίγες ημέρες σημειώναμε σχετικά με το ζήτημα της αγοράς του κτήματος Ιόλα αν το τοπικό πολιτικό προσωπικό μπορεί να τρέξει μια Ferrari σε διεθνή αυτοκινητόδρομο ή αν θα βλέπουμε εκεί τις συνηθισμένες εκδηλώσεις που προσελκύουν το γνωστό κοινό των 150-200 ατόμων.

Το ίδιο ερώτημα ως προς το γενικότερο πνεύμα θέτουμε και τώρα. Μας χρειάζεται ένα παλάτι 6.000 τμ το οποίο σχεδιάστηκε πριν από 16 χρόνια, με άλλα δεδομένα και σε μία διαφορετική Ελλάδα ή μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με ένα σύγχρονο κτίριο από τα πολλά που υπάρχουν προς πώληση στην πόλη;

Και αν αναλογιστεί κανείς, ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει το κόστος, η απάντηση πως και αυτή τα χρήματα κάπου τα βρίσκει. Πού; Τη φορολογία.

Η ένταξη του Δημαρχείου στον περιφερειακό προϋπολογισμό σημαίνει παράλληλα την απένταξη του αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια. Σε μια παρακμάζουσα οικονομικά πόλη, αυτό είναι πλήγμα.

Επιπλέον το να μην αγοράσουμε ένα κτίριο με 1,5-2 εκ. ευρώ αλλά να προτιμήσουμε την επιλογή των 21 εκ. ευρώ είναι ένα από τα πολλά δείγματα του γιατί η χώρα θα συνεχίσει εσαεί στα μνημόνια.

Αλλά και για ποιο Δημαρχείο μιλάμε;

Αυτό που τέσσερις επιφανείς πολιτικοί μηχανικοί της πόλης, ο Γιώργος Καράμπελας, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, ο Θεόδωρος Βουδικλάρης και ο Γιάννης Μενεγάκης (που τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από τη σημερινή ηγεσία του Δήμου) με κοινή τους ανακοίνωση (δείτε εδώ) στις 17/12/2014 χαρακτήριζαν "φαραωνικό", "ενεργοβόρο" και κατά συνέπεια κοστοβόρο, "δυσμενή αντισεισμικό σχεδιασμό" και "σκάνδαλο".

Ας παραθέσουμε ένα τμήμα της ανακοίνωσης:

Οι μελέτες του δημαρχείου, όπως εγκρίθηκαν στη σημερινή τους μορφή, ωθούν στην εκτέλεση ενός έργου με τα κατωτέρω χαρακτηριστικά :

  1. Είναι έργο φαραωνικού χαρακτήρα διότι

  • υπερακοντίζει τις πραγματικές ανάγκες σε γραφειακούς χώρους με υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους και όγκου (για τα οποία ζητήθηκε παρέκκλιση) και εξάντληση του συντελεστή δόμησης.

  • τριπλασιάζει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης (από 55 σε 158) με την δημιουργία 3ου υπόγειου


  1. Είναι κτήριο ενεργοβόρο

  • λόγω της επιλογής των βασικών υλικών (τζάμι και εμφανές μπετόν)
  • δεν έχει μελετηθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ)

  • δεν πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις του οικολογικού σχεδιασμού

  • δεν έχει εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων

  • δεν εκπονήθηκε μελέτη αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας


  1. Ο φέρων οργανισμός είναι υπερδιαστασιολογημένος (πλάκες πάχους 50εκ. και 70εκ., συνολικό πάχος τοιχείων υπογείου 90εκ., πάχος πλάκας θεμελίωσης 1,50μ.) χωρίς εμφανή λόγο

  2. Είναι κτήριο με δυσμενή αντισεισμικό σχεδιασμό


λόγω του σχήματος της κάτοψης(Ζ),της έλλειψης αρμού διαστολής, της έλλειψης ικανής μάζας τοιχοπληρώσεων, κλπ.

ΤΡΙΤΟΝ : ΘΕΜΑ ΚΟΣΤΟΥΣ

Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά και κυρίως η υπερδιαστασιολόγηση του φέροντα οργανισμού και η πρόβλεψη 3ου υπογείου, οδηγούν σε ένα ύψος προϋπολογισμού της τάξεως των 21 εκ. €, ή αλλιώς της τάξεως των 6.000€/μ² κτηρίου (ανωδομή), πράγμα που αποτελεί σκάνδαλο, όχι μόνο στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, αλλά σε κάθε περίπτωση. Το σημείο αυτό αποτελεί και το βασικό κριτήριο για την αρνητική γνωμοδότηση του ΥΠΕΣ, το οποίο πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει το “υπερβολικά μεγάλο ποσοστό της δαπάνης εργασιών πολιτικού μηχανικού (56% της συνολικής δαπάνης)”.

Κι ενώ μας δόθηκε η ευκαιρία το Σεπτέμβριο του 2014 να "ξεφορτωθούμε" μια και καλή αυτή τη μελέτη (και το υπόλοιπο κόστος της) αυτού του Δημαρχείου στην επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στις αρχές εκείνης της χρονιάς αλλά κανείς δεν το έμαθε, στην ένσταση που κάποιοι από το Δήμο ήθελαν, τελικά τα φορτωθήκαμε.

Αντί λοιπόν να δαπανήσουμε 1,5-2 εκ. για αγορά ενός σύγχρονου υπάρχοντος κτιρίου και με τα 20 εκ. ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια για την πόλη μας να διεκδικήσουμε τα έργα υποδομής που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας όπως πχ η δημιουργία παιδικών χαρών & αθλητικών χώρων, παρεμβάσεις στα σχολεία, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και καλύτερη χωροταξική της αξιοποίηση, το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια, τα πεζοδρόμια που δεν έχουμε, τελικά θα φτιάξουμε κάποια στιγμή ένα τεράστιο Δημαρχείο το οποίο βασίζεται σε μια πεπερασμένη πλέον μελέτη.

Και τι θα κάνουμε; Θα προχωρήσουμε σε ένα Δημαρχείο με «δυσμενή αντισεισμικό σχεδιασμό»; Σε μια κατασκευή - αποθέωση του μπετόν; Σε ένα ενεργοβόρο κτίριο που σημαίνει αντίστοιχα υψηλές ενεργειακές ανάγκες και δαπάνες; Σε ένα τεράστιο κτίριο με αυξημένα έξοδα συντήρησης, επισκευών, καθαριότητας;

Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό και με τι αντίκρισμα;

Ενδιάμεσα δε, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε 22.000 ευρώ για το τρέχον δημαρχείο όταν η αγορά κυμαίνεται 80% χαμηλότερα, μέχρι να ανεγερθεί κάποια στιγμή στο μέλλον το ιδιόκτητο Δημαρχείο.

Ένα τεράστιο πανάκριβο παλάτι ή μια έξυπνη αγορά κι έργα για τους δημότες; Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες...
Νεότερη Παλαιότερη