Γιατί δε μιλά κανείς ενώ μπροστά μας έχουμε το..."θέμα" του ΑΙΩΝΑ με το νέο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής

Βρισκόμαστε στην τρίτη ημέρα μετά τη συνέντευξη του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά για το νέο Δημαρχείο και ενώ θα έπρεπε να έχει χαλάσει ο κόσμος με αυτό που ακούστηκε, επικρατεί σιγή.

Του Στρατή Μαζίδη

Τι αποκάλυψε ο Δήμαρχος την Τετάρτη εξαιτίας του οποίου είμαστε εδώ και τρεις μήνες (και άγνωστο για πόσο ακόμα) με μια τρύπα στο κέντρο της Αγίας Παρασκευής; Ότι το Νοέμβριο [9/11] του 2016 επί Δημαρχίας Γιάννη Σταθόπουλου οι μελετητές έστειλαν ως είχαν υποχρέωση τα τεύχη δημοπράτησης στα οποία όπως δεν υπήρχε πρόβλεψη για βραχώδες έδαφος και κόστος μονάδας εκσκαφής - απομάκρυνσής του μολονότι η μελέτη περιελάμβανε στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά και γεωλογικά ενώ είχαν γίνει 4 [!] γεωτρήσεις.

Ο κ. Ζορμπάς το αποκάλεσε "πρώτο φάουλ", αλλά αν το δούμε στο VAR πρόκειται για πέναλτι. Τι πέναλτι; Πεναλτάρα!

Στο 5:36 [https://www.facebook.com/100085067645816/videos/532619565427429] της συνέντευξης ο Δήμαρχος αναφέρει πως «προφανώς οι υπηρεσίες εδώ είδαν ότι δεν έχει καμία τιμή μονάδος για βράχο».

Αφού λοιπόν το είδαν οι υπηρεσίες, γιατί σεβόμενες το 1,25 εκ. ευρώ του κόστους της μελέτης που καλούνταν να εξοφλήσουν οι δημότες, δεν έστειλαν τα τεύχη δημοπράτησης πίσω στους μελετητές ζητώντας τη διόρθωσή τους; Πώς βάζει κάποιος την υπογραφή του και τα στέλνει στην Περιφέρεια όπου εκεί εντοπίστηκε η παράλειψη; Δεν εκτίθεται;

Καθώς ο Δήμαρχος αναφέρει ότι οι υπηρεσίες "προφανώς και το είδαν", τότε προφανώς και θα το υπέδειξαν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Άρα; Τι συνέβη; 

Η χρυσή τομή πάντως βρέθηκε στην προχειρότητα. Μια μικρή προσθήκη μέριμνας μόλις 5 κυβικών βράχου συνολικού κόστους... 125 ευρώ όπως είπε ο Δήμαρχος, γιατί αλλιώς αν π.χ. έμπαιναν 1000 ή 2000 κυβικά θα ανέβαινε το κόστος της μελέτης και θα χανόταν χρόνος ενώ, όπως είπε ο κ. Ζορμπάς, ο Γιάννης Σταθόπουλος βιαζόταν για να μη χάσει τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Βέβαια όταν τα τεύχη με αυτή την πατέντα ήρθαν για ψήφιση το φθινόπωρο του 2017, δε χάθηκε χρόνος; Και πόσο θα ανέβαινε το κόστος της περιβόητης μελέτης; Κατά 1,5 εκ. ευρώ που καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα;

Και το ακόμη χειρότερο: Αφού η προηγούμενη Δημοτική Αρχή χειρίζεται το θέμα της παράλειψης των γεωλογικών στα τεύχη δημοπράτησης με αυτόν το ριψοκίνδυνο κι ακροβατικό τρόπο, πάει το Δεκέμβριο του 2017 ο τότε Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος και υπογράφει την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής αποδεχόμενος το διαβόητο άρθρο 6 το οποίο προβλέπει ότι ο Δήμος μας αναλαμβάνει:

>  Τη χρηματοδότηση κάθε επιπλέον δαπάνης μελετών και εργασιών που δε συμπεριλαμβάνονται στη θεωρημένη μελέτη και η ανάγκη τους προκύπτει από εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.

Δηλαδή, για να το καταλάβουμε, 

👉κάνουμε μια μελέτη 1,25 εκ. ευρώ με στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά και γεωλογικά με 4 γεωτρήσεις, 

❌προχωράμε με τεύχη δημοπράτησης αρχικά χωρίς κόστος μονάδας για βράχια -το γιατί θα πρέπει να ερευνηθεί - και μετά με συμβολικό 

😱 στη συνέχεια υπογράφουμε ότι θα τα πληρώσουμε, αφού ήταν σίγουρο πως θα τα βρούμε μπροστά μας αφού γνωρίζαμε τα δεδομένα από τις μελέτες. 

😂και για να το κάνει ακόμη καλύτερο ο τέως Δήμαρχος ζητά σήμερα να πληρωθεί το 1.5 εκ. από τα... απρόβλεπτα της Περιφέρειας, που είχαμε μελετήσει με 4 γεωτρήσεις και προβλέψει! 

Ούτε σε ταινία με το Λουί ντε Φινές να πρωταγωνιστούσαμε!

Είναι προφανές πως εδώ έχουμε το... ας το πούμε "θέμα" του αιώνα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και ίσως και του προηγουμένου. Όμως δε μιλά κανείς κι ενώ βγαίνουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις για θέματα που δεν απασχολούν κανέναν. Μηδενός εξαιρουμένου, ούτε καν της σημερινής Δημοτικής Αρχής που σχεδόν 72 ώρες μετά δεν έχει στείλει καν δελτίο τύπου με το τι ειπώθηκε σε μια συνέντευξη που θεωρητικά είχε βαρύνουσα σημασία για το Δήμαρχο. 

Αλλά ποιος να μιλήσει;

Θεωρητικά, ο Βασίλης Ζορμπάς με το ταμπεραμέντο που έχει και με έναν Σταθόπουλο να τον χαρακτηρίζει συχνά με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, θα έπρεπε να μην τον έχει αφήσει σε ησυχία. Αν φέρουμε στη μνήμη μας κάποιους παλαιότερους διαλόγους σε δημοτικά συμβούλια, θα περιμέναμε να τον ρωτήσει αν μετά από όλη αυτή τη ζημιά που προκλήθηκε, εξακολουθεί να θέλει να είναι για 7η φορά υποψήφιος Δήμαρχος;

Τον ρώτησε; Όχι, απεναντίας τον δικαιολόγησε πλήρως στη συνέντευξη στα πλαίσια εξασφάλισης της χρηματοδότησης, η οποία δεν κινδύνευε [αφού τότε η Περιφέρεια Αττικής έταζε τα πάντα στους πάντες]. Γιατί; Διότι πολύ απλά τον θέλει για αντίπαλο τη δεύτερη Κυριακή. Ποιος δε θα τον ήθελε, διαβάζοντας τα παραπάνω γεγονότα [αν και ποτέ δεν πρέπει να προδικάζουμε τίποτε]; Άλλωστε και το 2014 παρά τρίχα έχασε.

Για τον κ. Οικονόμου βλέποντας την στάση του συνολικά είναι σαν η Αγία Παρασκευή να ιδρύθηκε ως δήμος το Μάιο του 2019.  Και αν κάτι προέρχεται από το παρελθόν και το "πληρώνουμε" σήμερα;  Εξαρτάται, από το αν φταίει ο Ζορμπάς. Άρα, δύσκολα θα δούμε μακροσκελές καταγγελτικό κείμενο με έντονα γράμματα και μπόλικα θαυμαστικά για τα όσα πρωτόγνωρα συνέβησαν με τα τεύχη δημοπράτησης.

Ο κ. Μυλωνάκης περιορίζεται σε γενικόλογη καταγγελία διότι αν μπει στην ουσία, τότε ο Γιάννης Σταθόπουλος πιθανότατα, θα τον παραπέμψει στην κ. Πετσατώδη, που ήταν αντιδήμαρχος τεχνικών έργων το 2016 αλλά μετέπειτα ιδρυτικό στέλεχος των "Αλλάζουμε" και υποψήφια δημοτική σύμβουλος. 

Συνεπώς, αν αυτό το θέμα επιχειρηθεί να προσεγγιστεί ως έχει από τον πολιτικό κόσμο, θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Βέβαια, στη δεύτερη Κυριακή προκρίνεται ο δεύτερος, ούτε ο τρίτος, ούτε ο τέταρτος.

Εμείς όμως δεν ανησυχούμε. Η κατάσταση χρόνια τώρα παραμένει ίδια. Βράχος! Σαν αυτούς του Δημαρχείου.

-----

Διαβάστε επίσης:

5-7-2014 - Μοχλός ανάπτυξης η απόκτηση δημαρχείου για την Αγία Παρασκευή

18-12-2014 - Kοινή Ανακοίνωση για τη μελέτη του Δημαρχείου 

8-12-2016 - Ένα τεράστιο πανάκριβο παλάτι ή μια έξυπνη αγορά κι έργα για τους δημότες;

18-6-2017 - Χτυπάει τα κουδουνάκια στο Δήμαρχο ο Γιώργος Καράμπελας με σημαντικές αποκαλύψεις

7-12-2022 - Συνέντευξη για το Δημαρχείο: Προκύπτουν μείζονα ερωτήματα για υπηρεσίες και πολιτικούς παράγοντες

Νεότερη Παλαιότερη