Νέο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής: Η κοινή λογική τώρα δικαιώνεται!

Το σίριαλ με την ανέγερση του νέου Δημαρχείου του Δήμου Αγίας Παρασκευής καλά κρατεί μέσα από μία άνευ ουσίας αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων αλλά και πιστολιών στον αέρα από κάποιους επικεφαλής που νομίζουν ότι με κοινά μέτωπα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Εδώ δεν πρόκειται για την ανάπλαση των πεζοδρομίων ενός δρόμου, ούτε για ασφαλτοστρώσεις αλλά για το πρώτο από οικονομικής άποψης μεγάλο έργο του δήμου στο οποίο εμπλέκονται φορείς όπως η Περιφέρεια Αττικής και μεγαλοκατασκευαστές όπως ο εργολάβος που εκτελεί το έργο. 

Του Στρατή Μαζίδη

Δύο είναι τα βασικά σημεία - λάθη στα οποία εντοπίζει κάνεις το αδιέξοδο όσον αφορά την κατασκευή του Δημαρχείου, η οποία συνεχίζεται αλλά είναι άγνωστο με ποιο ρυθμό και μέχρι πότε.

Το πρώτο ολέθριο σφάλμα ήταν όταν επί διοίκησης Γιάννη Σταθοπούλου στείλαμε στην Περιφέρεια τα τεύχη δημοπράτησης στα οποία δεν είχε συμπεριληφθεί ο εκβραχισμός μολονότι υπήρχε μελέτη για αυτό [έχουμε παρουσιάσει επιμέρους τμήματα της σε προηγούμενα άρθρα] στην οποία αναδεικνύεται το πρόβλημα των βράχων καθώς η Μελέτη εξόρυξης προέβλεπε ως αναγκαιότητα τη χρήση εκρηκτικών άσχετα αν τα επόμενα χρόνια απαγορεύτηκε αυτή η μέθοδος στα αστικά κέντρα.

Η απουσία του εκβραχισμού στα τεύχη δημοπράτησης έγινε αντιληπτή από την Περιφέρεια, ωστόσο στο τέλος προστέθηκε μία πρόβλεψη για μόλις 5 κυβικά βράχου που ακόμα και για την ανέγερση μιας πολυκατοικίας ακούγεται μικρή ποσότητα.

Τα μείζονα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν. Όπως:

- ποιος ευθύνεται για την παράλειψη του εκβραχισμού στα τεύχη δημοπράτησης; Γιατί δεν το συμπεριέλαβαν οι μελετητές; Τι έπραξαν οι υπηρεσιακοί και οι πολιτικοί παράγοντες; Σε άρθρο που παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου μπορεί κανείς να γελάσει [ή να κλάψει] με το πως οι τότε ιθύνοντες προσπαθούν χωρίς να ενοχοποιούν τους υπηρεσιακούς παράγοντες να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες.

- γιατί η Περιφέρεια ενώ εντόπισε την παράλειψη, αποδέχτηκε την αστεία ποσότητα των μόλις πέντε κυβικών μέτρων;

- για ποιο λόγο παρουσιάσαμε επί της ουσίας μία πλαστή εικόνα όσον αφορά την οικονομική διάσταση του έργου; Για να μη χάσουμε τη χρηματοδότηση; Μα όταν κοστίζει κάτι 22-23 εκατομμύρια και εσύ εξασφαλίζεις τα 20, πώς και πού θα βρεις τα υπόλοιπα; Ή για να μη χάσουμε άλλο χρόνο αφού θα έπρεπε να γίνουν εξαρχής τα τεύχη δημοπράτησης; Αλλά δεν ακούγεται αστείο το να χαθεί ακόμα ένας χρόνος προκειμένου να γίνει κάτι σωστά όταν το συγκεκριμένο οικόπεδο για να γίνει δημαρχείο παραμένει αναξιοποίητο εδώ και 60 χρόνια;

Βέβαια ο μόνος ο οποίος μπορεί να πάρει απαντήσεις, είναι ένας εισαγγελέας, που ίσως θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει ή κάποιοι να είχαν ήδη απευθυνθεί σε αυτόν.

Το δεύτερο ολέθριο λάθος ήταν ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του δήμου, κ. Κύρκος, που ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος ως στέλεχος της περιφέρειας είχε εντοπίσει την παράλειψη, δεν απέτρεψε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου δίχως να έχουν βρεθεί οι λύσεις στα προβλήματα που θα ανέκυπταν. Είχε ενημερώσει σχετικά το Δήμαρχο κ. Ζορμπά και τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη;

Πολύ σωστά σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο Ανδρέας Γκιζιώτης τόνισε ότι ο κ. Σταθόπουλος είχε υποχρέωση να γνωρίζει για τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν επί των ημερών του στο θέμα των τευχών δημοπράτησης και του εκβραχισμού, και ο κ. Ζορμπάς όφειλε να ξέρει πως η εκκίνηση των έργων ενεργοποιούσε την ωρολογιακή βόμβα η οποία έσκασε πέρσι με τη διακοπή των εργασιών. Η Περιφέρεια είχε φροντίσει να δέσει το γάιδαρό της έχοντας την υπογραφή Σταθόπουλου πως ο Δήμος θα πληρώσει ό,τι παραπάνω προκύψει.

Όταν έχεις ξεκινήσει κάτι πατώντας πάνω σε λάθη, είναι πολύ δύσκολο να καταλήξεις σε σωστό αποτέλεσμα. Ακόμα και αν κάποια στιγμή ολοκληρωθεί το έργο, ο λογαριασμός ήδη φουσκώνει μόνο και μόνο με τις αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των ενοικίων που θα πληρώσει ο δήμος για το παραπάνω χρονικό διάστημα μέχρι να αποπερατωθεί [και αν] το δημαρχείο.

Από πολιτικής σκοπιάς υπάρχουν δύο δεδομένα. Ο δήμαρχος εύχεται, έχοντας γλιτώσει την υπογραφή της διάλυσης της σύμβασης από τον υφυπουργό καθώς παρήλθε η προθεσμία, ό,τι κι αν κάνει ο εργολάβος τα έργα να συνεχιστούν μέχρι τις εκλογές και ασχέτως ρυθμού να φαίνεται πώς μέσα κάποιοι δουλεύουν. Στον αντίποδα η αντιπολίτευση θα κλιμακώσει την καταστροφολογία τόσο διότι αυτό την συμφέρει όσο και για να περιορίσει τα κέρδη της σημερινής Δημοτικής Αρχής σε άλλους τομείς όπως είναι η ανάπλαση της οδού Ειρήνης ή η επικείμενη έναρξη των εργασιών για την αποπεράτωση του Δημοτικού κολυμβητηρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις σχετικά με το δημαρχείο δικαιώνουν τη διαχρονική θέση των οπαδών της κοινής λογικής που φωνάζαμε από δεκαετίας ότι ο δήμος έπρεπε να εκμεταλλευτεί την τότε ευνοϊκή αγορά των ακινήτων προχωρώντας σε απευθείας αγορά ενός κτιρίου για τις ανάγκες του Δημαρχείου και της ανέγερσης μιας μικρής αίθουσας στο δεσμευμένο χώρο που θα στέγαζε κάποια υπηρεσία ή θα φιλοξενούσε ένα πολιτιστικό χώρο. Αν είχε επιλεχθεί αυτή η οδός αντί της κατασκευής ενός υπερδιαστασιολογημένου Δημαρχείου (Κριτικίδης) και υλοποίηση μιας μελέτης που έχει χαρακτηριστεί σπάταλη (Κονταξής), σήμερα:

α. Θα είχαμε ήδη από χρόνια το δικό μας δημαρχείο
β. Θα είχαμε εξοικονομήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό από τα ενοίκια που θα μας επέτρεπε να κάνουμε περισσότερα τεχνικά έργα σε θέματα καθημερινότητας (πχ συντήρηση σχολείων, πεζοδρόμια κτλ)
γ. Θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει αυτά τα εκατομμύρια για την ανέγερση του Δημαρχείου από την Περιφέρεια σε άλλα έργα πνοής όπως η δημιουργία του ήπιου αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια ή η βύθιση της Μεσογείων στο τμήμα της πλατείας ενοποιώντας το κέντρο της πόλης μας.

Αλλά γιατί να κάνουμε τα απλά και λογικά όταν μπορούμε να δυσκολέψουμε τη ζωή μας;

Πού πας ρε Καραμήτρο;!

- - - - - - - 

Διαβάστε επίσης:

5-7-2014 - Μοχλός ανάπτυξης η απόκτηση δημαρχείου για την Αγία Παρασκευή

18-12-2014 - Kοινή Ανακοίνωση για τη μελέτη του Δημαρχείου 

8-12-2016 - Ένα τεράστιο πανάκριβο παλάτι ή μια έξυπνη αγορά κι έργα για τους δημότες;

18-6-2017 - Χτυπάει τα κουδουνάκια στο Δήμαρχο ο Γιώργος Καράμπελας με σημαντικές αποκαλύψεις

7-12-2022 - Συνέντευξη για το Δημαρχείο: Προκύπτουν μείζονα ερωτήματα για υπηρεσίες και πολιτικούς παράγοντες 

11-12-2022 - Γιατί δε μιλά κανείς ενώ μπροστά μας έχουμε το..."θέμα" του ΑΙΩΝΑ με το νέο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής

12-12-2022 - Νέο Δημαρχείο: "Όταν είδα την προμελέτη τρόμαξα!" λέει ο ένας, "σπάταλη με το χέρι στην καρδιά" λέει ο άλλος!

16-1-2023 - Νέο Δημαρχείο: Να πως βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας και μετά παίζουμε την κολοκυθιά

Νεότερη Παλαιότερη