Ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την Ιδιωτικοποίηση του Νερού του Δικτύου Ανταλλαγής κι Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής και του Συλλόγου Κοντοπεύκου

pixabay / PublicDomainPictures
Το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής και ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου – Παραδείσου - Πευκακίων Αγίας Παρασκευής καταθέτουν Ψήφισμα Κατά της Ιδιωτικοποίησης του Νερού με το αίτημα να έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

Το κείμενο αναφέρει:

Η εμπειρία από άλλες χώρες έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ευημερίας. Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα (ΟΗΕ 2010).

Τα δικαιώματα χρήσης των υδάτινων πόρων αποτελούν φυσικό αγαθό και μάλιστα απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων, αγαθό που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία πλαίσιο 2000/60)

αλλά και τον ΟΗΕ που στις 28 Ιουλίου 2010 ενέκρινε ψήφισμα, για να προσθέσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα (AG/10967).

Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι μια δημόσια υπηρεσία παύει να παρέχεται με όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή, ασφάλειας, καθολικότητας, υψηλής ποιότητας κ.λπ. και παρέχεται πλέον με όρους αγοράς. Οι διάφορες δημόσιες υπηρεσίες (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Συγκοινωνίες, τα τρένα κ.λπ.) έχουν ήδη, ιδιωτικοποιηθεί. Απέμενε μόνο το νερό.

Το νερό υπάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ αρχικά και στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ αργότερα. Η υπαγωγή αυτή  ακυρώθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δύο μεγάλοι φορείς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν βρίσκονται πλέον στον έλεγχο του κράτους.

Με τον νέο νόμο, ο οποίος κρίνεται για την συνταγματικότητά του, το κράτος αποποιείται τις ευθύνες του και παραχωρεί και την εποπτεία του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή.

Η υπαγωγή του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή, αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του νερού.

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ»

Να καταργηθεί ο νόμος για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που υποβαθμίζει περαιτέρω τον χαρακτήρα του πόσιμου νερού ως κοινωνικού αγαθού και το μετατρέπει σε εμπόρευμα.

Να τηρηθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για το νερό, που ρητά αναφέρουν ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόρευμα.

Η ποιότητά του νερού και η δυνατότητα πρόσβασης όλων σε αυτό είναι αδιαπραγμάτευτα.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα και τα δικαιώματα δεν πωλούνται. Το πόσιμο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

9/4/2023

Νεότερη Παλαιότερη