Υπογραφή σύμβασης του έργου Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Την Τετάρτη 26/04/2023, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου της πόλης, υπογράφηκε η σύμβαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής με την ανάδοχο εταιρεία, για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ».

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος της πόλης μας, Βασίλης Ζορμπάς, πρόκειται για ένα έργο ζωής για την πόλη μας, το οποίο θα προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στα Άτομα με Αναπηρία καθώς και στο στενό συγγενικό τους περιβάλλον.    

Η σκοπιμότητα του έργου «ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» τεκμηριώνεται από τα ακόλουθα στοιχεία και γεγονότα:

1. Στην περιοχή «Πευκάκια» του Δήμου Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Ο.Τ. 455 (οικόπεδο 01), ιδιοκτησίας του Δήμου και συνολικής επιφάνειας 2.378,59 τ.μ. επί των οδών Αριστοφάνους, Σόλωνος και Επαμεινώνδα, έχει χαρακτηριστεί ως «Χώρος Πρόνοιας – Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία (Σ.Υ.Δ.)» με την υπ’ αριθμ. 4429/291 Απόφαση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΦΕΚ 50/24-03-2016).

2. Βασικός στόχος της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι να ενισχύσει την ενεργό συμμετοχή των ενοίκων στην κοινωνική και κοινοτική ζωή. Η ΣΥΔ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αυτονομίας των ενοίκων, βελτιώνοντας τις καθημερινές τους δεξιότητες και βοηθώντας τους να ζήσουν ανεξάρτητα από τις οικογένειές τους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τόσο των ενοίκων όσο και των συγγενών τους.

3. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Αγίας Παρασκευής θα αποτελέσει ένα σύγχρονο κέντροψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες
εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με Nοητική Yστέρηση με στόχο την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον.

4. Το έργο για την ανέγερση της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι μία καινοτόμα δράση για την εν λόγω γεωγραφική περιοχή, καθώς θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δημόσιο κέντρο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο θα παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με Nοητική Yστέρηση.

Παρόμοιες δράσεις για τη δημιουργία αντίστοιχων δημόσιων μονάδων/στεγών δεν υπάρχουν αρκετές στην Ελλάδα.

Το κόστος της εν λόγω σύμβασης ανέρχεται στα 4.240.644,50 ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη