Καμία έκπληξη με το νέο Δημαρχείο, τα πιθανά σενάρια και οι ευθύνες

Οι εξελίξεις μπορεί να τρέχουν όσον αφορά το θέμα του υπό ανέγερση νέου Δημαρχείου του Δήμου Αγίας Παρασκευής, έργο που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής, ωστόσο κάποια βήματα είναι αναμενόμενα. Υπό το πρίσμα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη η επιστολή της εταιρείας που εκτελεί το έργο με το οποίο ζητά τη λύση της σύμβασης.

Του Στρατή Μαζίδη

Όπως θυμούνται οι περισσότεροι έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που διακόπηκαν οι εργασίες ζητώντας την καταβολή από το Δήμο Αγίας Παρασκευής ποσού ύψους 1.400.000 ευρώ περίπου, για απρόβλεπτες εργασίες. Το πόσο απρόβλεπτο είναι να βρει κανείς βράχο σκάβοντας στην πόλη μας, ας το αναλογιστεί ο καθένας, όταν από τους σεισμούς του 1981 ήταν γνωστό πως Αγία Παρασκευή και Κυψέλη είναι από τις πλέον αντισεισμικές περιοχές.

Ωστόσο ο κατασκευαστής ζητά τη λύση, δε διαλύει τη σύμβαση. Γιατί το κάνει αυτό; Προφανώς στα πλαίσια πίεσης καθώς επί του πρακτέου δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Ωστόσο είναι αδύνατο να μη γνωρίζει η εταιρεία πως το Υπουργείο Ανάπτυξης, τουλάχιστον με όσα έχει πει κατ' επανάληψη σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος, έχει δεσμευτεί να δώσει το απαιτούμενο επιπλέον ποσό μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Θα ρωτήσει κανείς, και πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία; Ευελπιστούμε να έχει περισσότερα να απαντήσει επί τούτου ο κ. Ζορμπάς την Τετάρτη κατά τη συνέντευξη που θα παραχωρήσει.

Εντούτοις πρέπει να έχουμε κατά νου τα εξής:

❌Ζούμε στην Ελλάδα όπου οτιδήποτε αφορά το Δημόσιο γίνεται με τον πολυπλοκότερο, δυσκολότερο και μακρύτερο χρονικά τρόπο

✅Ο εργολάβος δεν έχει πραγματικό συμφέρον να εγκαταλείψει το έργο, διότι αυτό θα γραφτεί στο βιογραφικό του για πιθανούς μελλοντικούς διαγωνισμούς κατασκευαστικών έργων του κράτους

✅Πατούλης και Γεωργιάδης δε θα ήθελαν να πάνε σε εκλογές με μια τεράστια τρύπα στο κέντρο της Αγίας Παρασκευής.

Με μια πρώτη σκέψη ακολουθούν τρία πιθανά σενάρια για τη συνέχεια:

α) να πληρώσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και να συνεχίσει ο εργολάβος μέχρι το επόμενο απρόβλεπτο που θα του προκύψει

β) να πληρώσει η Περιφέρεια με επιδότηση από το Κράτος (με βάση τα όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής)

γ) να λυθεί η σύμβαση και να αναλάβει ο επόμενος μειοδότης (που δεν εξυπηρετεί τον εργολάβο)

Κοινή συνισταμένη η χρονική καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας.

Τοπικό πολιτικό επίπεδο κι ευθύνες

Η Δημοτική Αρχή πάλι τρέχει πίσω από την αντιπολίτευση. Αφήνει τη μείζονα αντιπολίτευση να ενημερώσει μέσω...facebook για τις εξελίξεις και δε βγάζει μια ανακοίνωση ούτως ώστε να υπάρχει μια ενημέρωση εν όψει της συνέντευξης της Τετάρτης.

Ο κ. Σταθόπουλος σπεύδει να ενημερώσει πρώτος, ζητά ως συνήθως συσκέψεις και σημειώνει πως δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών. Γιατί όμως; Λόγω προσπάθειας για δημιουργία κοινού μετώπου (οπότε γιατί προτρέχει με ανακοινώσεις να διαδώσει τα δυσάρεστα - "ευχάριστα";) ή επειδή ο ίδιος ως Δήμαρχος στις 6 Δεκεμβρίου 2017 υπέγραψε τη σύμβαση αποδεχόμενος τον επίμαχο όρο σύμφωνα με τον οποίο ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αναλαμβάνει ανάμεσα σε άλλες υποχρεώσεις:

Τη χρηματοδότηση κάθε επιπλέον δαπάνης μελετών και εργασιών που δε συμπεριλαμβάνονται στη θεωρημένη μελέτη και η ανάγκη τους προκύπτει από εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.

Το επίμαχο απόσπασμα από τη Σύμβαση:

Το ότι "είθισται" να μπαίνει αυτός ο όρος στις προγραμματικές συμβάσεις, δε σημαίνει ότι ένας Δήμαρχος οφείλει να τον αποδέχεται. Μπορούσε και επιβαλλόταν να απαιτηθεί η διαγραφή του διότι ακριβώς αυτοί οι περίεργοι και ασαφείς όροι είναι που επιτρέπουν σε κάποιον υποψήφιο ανάδοχο να δώσει μεγάλη έκπτωση για να πάρει το έργο, μετά να τη μαζέψει μέσα από τα...απρόβλεπτα και να καταλήγουμε σε μια προβλέψιμη τρύπα στο κέντρο της πόλης.

Ανακοίνωση έβγαλε και η Νέα Αρχή. Ενώ οι παρατάξεις της Αριστεράς, Αλλάζουμε και Μία Γενιά Μπροστά φαίνεται ότι μέχρι αυτή την στιγμή μάλλον περιμένουν πρώτα την επίσημη ενημέρωση ώστε να τοποθετηθούν.

Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν το 2014...

Κι αν υποθέσουμε ότι με κάποιο τρόπο το έργο ξεκινά εκ νέου, ποιος μας διαβεβαιώνει πως λίγους μήνες αργότερα δε θα προκύψει κάποιο άλλο απρόβλεπτο; Κανείς.

Και κάπου εδώ ερχόμαστε σε αυτό που φωνάζαμε κάποιοι κάποτε, όταν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ήταν η χρυσή εποχή για αγορά ακινήτου λόγω των χαμηλών τιμών. Στην πόλη υπήρχαν κτίρια που είχαν φιλοξενήσει υπηρεσίες και επιχειρήσεις, αντίστοιχου εμβαδού του σημερινού δημαρχείου με προσιτότατες τιμές αλλά χαρακτηριζόμασταν από τους τότε ιθύνοντες πλασιέδες και τα κτίρια "σαράι".

Στο δεσμευμένο για Δημαρχείο οικόπεδο θα μπορούσαμε να είχαμε χτίσει ένα μικρό ακίνητο για να στεγαστεί κάτι που θα σχετιζόταν με το Δήμο [πρόταση Κρητικίδη την περίοδο 2011-2014].

Όμως διαλέξαμε να ζήσουμε μια περιπέτεια, όπως σε τόσα άλλα θέματα που κακοφορμίζουν:

- φτιάχνοντας ένα Δημαρχείο σε ένα κορεσμένο από κίνηση σημείο της πόλης

- υπογράφοντας συμβάσεις με όρους φιλικούς στον εργολάβο κι εχθρικούς για τα συμφέροντα της πόλης, που του επιτρέπουν να δίνει μεγάλες εκπτώσεις και μετά να τις μαζεύει μέσα από επιπλέον δαπάνες που καλείται ο δημότης να πληρώσει.

- πληρώνοντας για πολλά χρόνια [και πόσα ακόμη;] υπέρογκα ενοίκια. 

- αψηφώντας άλλες ανάγκες για τη δημιουργία υποδομών στην πόλη με τα αντίστοιχα χρήματα.

Κι όμως το 2014 παρουσιάστηκε μια εξαιρετική ευκαιρία.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθόπουλος με το ξεκίνημα της ανάληψης των καθηκόντων του ενημερώνεται πως οι μελέτες του Δημαρχείου είχαν απορριφθεί από το Τμήμα Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Εσωτερικών με το αιτιολογικό του υπερβολικού κόστους, που οφείλονταν κυρίως στην μελέτη του μπετόν του κτηρίου, το οποίο έφτανε στο...56% της συνολικής δαπάνης. Η γνωμοδότηση είχε δοθεί ήδη από τις 30/1/2014 αλλά εκτός της τότε Δημοτικής Αρχής Ζορμπά, η οποία λογικά ήταν ενήμερη, κανείς δε γνώριζε τίποτε.

Ο τότε Δήμαρχος κάλεσε ορισμένους έμπειρους μηχανικούς της πόλης και τον συμβούλευσαν να ζητήσει μια δίμηνη αναβολή από το ΥΠ.ΕΣ. ώστε να ενημερωθεί. Οι συνδημότες μας μηχανικοί (ο ένας μετέπειτα βουλευτής και υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενους από τους Οικολόγους), οι οποίοι στα τέλη του 2014 έβγαλαν μια κοινή ανακοίνωση [θα τη δείτε στο τέλος του κειμένου και πρέπει να τη διαβάσετε] αφού έβαλαν κάτω τα σχέδια, και παρουσία μάλιστα του Δημήτρη Κονταξή, όπως εξιστορεί σε σχετικό άρθρο ο ένας εκ των παραπάνω μηχανικών, Γιώργος Καράμπελας, διαπίστωσαν πως το ΥΠ.ΕΣ. έχει δίκιο. Παράλληλα ενημέρωναν μεταξύ άλλων το Δήμαρχο ότι το κτίριο είναι κοστοβόρο, ενεργοβόρο, μη οικολογικό και με δυσμενή αντισεισμικό σχεδιασμό.

Πάρα ταύτα ο κ. Σταθόπουλος αποφάσισε η μόλις λίγων ημερών αντιδήμαρχος Πετσατώδη κι ένα υπηρεσιακό στέλεχος να το πάρουν πάνω τους. Και κάπως έτσι ενώ μπορούσαμε να ξεφορτωθούμε μια μελέτη ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, πληρώσαμε και τα τελευταία 380.000 ευρώ της μελέτης, που αν είχε οριστικά απορριφθεί, δε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να πληρώσουμε, θα είχαμε ενδεχομένως αποκτήσει ιδιόκτητο δημαρχείο και δε θα κοιτούσαμε έναν κρατήρα πίσω από την εκκλησία.

Τέλος επειδή κάποια πράγματα έχουν την αξία τους και δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου, προτείνεται στον αναγνώστη να διαβάσει τα παρακάτω:

5-7-2014 - Μοχλός ανάπτυξης η απόκτηση δημαρχείου για την Αγία Παρασκευή

18-12-2014 - Kοινή Ανακοίνωση για τη μελέτη του Δημαρχείου 

8-12-2016 - Ένα τεράστιο πανάκριβο παλάτι ή μια έξυπνη αγορά κι έργα για τους δημότες;

18-6-2017 - Χτυπάει τα κουδουνάκια στο Δήμαρχο ο Γιώργος Καράμπελας με σημαντικές αποκαλύψεις

Νεότερη Παλαιότερη