αναρτηση

Η οικονομική αδυναμία της Santa να συνεχίσει στην Γ’ Εθνική, δίνει την αφορμή αφενός για να γίνει μια συζήτηση για το μοντέλο που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, αφετέρου να συζητηθούν οι τρόποι ώστε η συνέχεια να είναι περισσότερο θετική και αισιόδοξη.


Να τονίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι με κανένα τρόπο δεν θα ήθελε κάποιος να απαξιώσει τις προσπάθειες των ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια συνεισέφεραν με κάθε τρόπο και κυρίως οικονομικά, ώστε η Santa, να ανέβει στην Γ΄ Εθνική για πρώτη μάλιστα φορά στην ιστορία της.


Όμως δυστυχώς το μοντέλο, η φιλοσοφία που ακολουθήθηκε, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα φέτος που η οικονομική κρίση επηρεάζει τα πάντα, να οδηγήσει την ομάδα σε οικονομικό αδιέξοδο και τελικά στην αποχώρηση της από την Γ’ Εθνική.


Μέχρι σήμερα η όλη προσπάθεια στηρίχτηκε, τηρουμένων των αναλογιών, στους λεγόμενους «λεγεωνάριους», παίκτες δηλ. που έρχονταν και παρέρχονταν, αλλά καμία σχέση δεν είχαν με την ομάδα αλλά και την περιοχή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την ανάγκη ύπαρξης ενός σημαντικά αυξημένου οικονομικού προϋπολογισμού που κανέναν χρόνο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί από τα έσοδα της ομάδας, με αποτέλεσμα πάντα να αναζητούνται κάποιοι σωτήρες χρηματοδότες, που στην πρόσφατη περίπτωση δεν παρουσιάστηκαν.


Από την άλλη μεριά, το ενδιαφέρον για τις ακαδημίες, το εφηβικό ήταν περιορισμένο με αποτέλεσμα ελάχιστοι παίκτες των ακαδημιών/εφηβικού να προωθούνται στην ανδρική ομάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η φιλοσοφία αυτή, οδήγησε στον να μην υπάρχει καθόλου ομάδα Νέων της Santa, μια ομάδα δηλ. που θα έδινε την ευκαιρία στον σύλλογο να δημιουργεί τους δικούς του παίκτες και να μην έχει την ανάγκη των μεταγραφών κάθε χρόνο. Εδώ καταφέρνει να το κάνει η Μπαρτσελόνα, που πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και εν πάσει περιπτώσει δεν έχει ανάγκη χρημάτων, εμείς γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε;
Σαν αποτέλεσμα αυτής της φιλοσοφίας, η ομάδα στερείται σημαντικού αριθμού φιλάθλων, γιατί ουσιαστικά ποτέ δεν έγινε ομάδα του κόσμου της πόλης. Είναι άλλο πράγμα να πηγαίνει κάποιος στο γήπεδο για να δει να παίζουν οι φίλοι του, οι συμμαθητές του, οι γείτονες του, παρά να πηγαίνει να βλέπει μια ομάδα με την οποία δεν έχει κάποια συναισθηματική σύνδεση, πλην του ονόματος.


Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του υποβιβασμού, θα δώσει την δυνατότητα σε όλους, αλλά κυρίως στους ανθρώπους της ομάδας να σκεφτούν τα πράγματα από μηδενική βάση.
Το πρόβλημα δεν είναι βασικά οικονομικό, αλλά φιλοσοφίας που πρέπει να αλλάξει. Υπάρχουν μοντέλα στο εξωτερικό αλλά και σε κάποια μορφή και στην Ελλάδα που οι φίλαθλοι της ομάδας, την στηρίζουν και οικονομικά.


Πως θα γίνει αυτό οικονομικά; Κάντε τους λογαριασμούς, με βάση τον αριθμό των κατοίκων που μένουν στην Αγία Παρασκευή.

80.000 κάτοικοι Χ 1 ευρώ = 80.000
80.000 κάτοικο Χ 2 ευρώ = 160.000
80.000 κάτοικοι Χ 3 ευρώ = 240.000
80.000 κάτοικοι Χ 4 ευρώ = 320.000
80.000 κάτοικοι Χ 5 ευρώ = 400.000

Ακόμα και το μεγαλύτερο από τα παραπάνω ποσά (δηλ. 5 ευρώ ετησίως) είναι μάλλον λιγότερο από το κόστος 2 καφέδων σε κάποια από τις πλατείες της πόλης μας και είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θα μπορούσαν να το δώσουν, με μια βασική προϋπόθεση όμως. Να είχαν πιστέψει ότι άξιζε τον κόπο, διαφορετικά κανένας δεν θα έδινε το παραμικρό ποσό.


Για να πειστούν οι κάτοικοι του Δήμου μας να καταβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω ποσά, χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον τα παρακάτω (και όχι μόνο)


Ομάδα των μελών της
Αντί κάποιος να ψάχνει για μεγαλοεπιχειρηματίες ή γενικά για ανθρώπους που θα μπορούσαν να καταβάλλουν ποσά χιλιάδων ευρώ, θα ήταν και καλύτερο και αποτελεσματικότερο τελικά, η ομάδα να στηρίζεται οικονομικά σε εκατοντάδες/χιλιάδες φίλους της που θα έδιναν ένα μικρό, συμβολικό ποσό. Άνοιγμα λοιπόν της ομάδας και διαρκής ανοικτή πρόσκληση για την απόκτηση νέων μελών.


Ομάδα της πόλης
Όλο το βάρος στις ακαδημίες και το εφηβικό, άμεση δημιουργία Ομάδας Νέων και δέσμευση (πιθανόν και καταστατική) ότι στην συνέχεια η ανδρική ομάδα θα αποτελείται στο σύνολο (ή στο σημαντικότερο ποσοστό) από παίκτες που προέρχονται από τις υποδομές της ομάδας.


Κοινωνική δραστηριότητα
Όλη η ομάδα (παίκτες και διοικητικό προσωπικό) θα μετέχει πάντα στις κοινωνικές δραστηριότητες της πόλης, στα σχολεία, στους χώρους της νεολαίας, ώστε να αποτελέσουν ένα ζωντανό παράδειγμα για τους νέους της πόλης, που θα τους ωθήσει να στραφούν στον αθλητισμό και όχι σε άλλες επιβλαβείς δραστηριότητες. Ταυτόχρονα η ομάδα δημιουργεί και τις δικές της κοινωνικές εκδηλώσεις (εθελοντισμός, αιμοδοσία, δενδροφυτεύσεις, κλπ) ώστε να δείξει ότι πρωταγωνιστεί στον δήμο και εκτός αγωνιστικών χώρων.


Οικονομική και διοικητική Διαφάνεια
Τα οικονομικά της ομάδας θα είναι πάντα διαθέσιμα στον κάθε πολίτη της πόλης και θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, ώστε όλοι να ξέρουν τα έσοδα, τις αμοιβές προσωπικού και παικτών κλπ. Το ίδιο και όλες οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, οι συνεδριάσεις του οποίου θα είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη της.


Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλες προτάσεις αλλά είναι σημαντικό να ζητηθεί από τους δημότες της Αγίας Παρασκευής να πουν και αυτοί τις δικές τους και είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν ακόμη να αναφερθούν χρήσιμες προτάσεις.


Δεν ξέρω αν όλα αυτά ακούγονται περίεργα ή ουτοπικά, αλλά στις σημερινές συνθήκες ίσως αποτελούν την μοναδική λύση που όχι μόνο θα αντιμετωπίσει τον υποβιβασμό της ομάδας, αλλά σύντομα θα την επαναφέρει πολύ πιο δυνατή.


Αντίθετα αν συνεχιστεί η μέχρι τώρα λογική, ο κατήφορος θα έχει ακόμη πολλά σκαλοπάτια.

Αγία Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2011

Σπύρος Σγούρος
Νεότερη Παλαιότερη