Το θέμα των συμβασιούχων

Παρουσία αρκετού κόσμου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με βασικότερο θέμα αυτό των συμβασιούχων που εργάζονται στο δήμο μας.


Καταρχήν να πούμε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με την πολεοδομία καθώς περιήλθε μεν στο Δήμο αλλά έφυγαν με μετάταξη 25 βασικά στελέχη της μέχρι σημείου να μη μπορούν να διεκπεραιώνονται οι απαιτούμενες εργασίες. Ήδη έχει αποσταλλεί αίτητη από το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά με την οποία ζητά την επιστροφή των εργαζομένων αυτών στις θέσεις τους.


Έγινε επίσης συζήτηση για την καθαριότητα αλλά και την ερήμωση των Δημοτικών Ιατρείων καθώς αρκετοί εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει μετά τη λήξη της συμβάσεώς τους. Εκεί ανέβηκαν λίγο οι τόνοι ανάμεσα στους κους Κωβαίο και Γαβρά με τον μεν πρώτο να ρίχνει την ευθύνη στην απερχόμενη διοίκηση, το δε δεύτερο να τονίζει ότι το τηλέφωνό του δεν έχει χτυπήσει ούτε μια φορά.


Στα των συμβασιούχων τώρα μια είναι η ουσία που μπορεί να βγει από όλα αυτά. Καλές προθέσεις υπάρχουν αλλά φτάνουν ως εκεί. Δεν υπάρχει δυνατότητα για παραπέρα. Ο Ανδρέας Γκιζιώτης μίλησε ως συνήθως μαχητικά αλλά πλέον κάποια πράγματα εύκολα προτείνονται αλλά δύσκολα πραγματοποιούνται. Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού ("να μονιμοποιηθούν όλοι αύριο") αποτελούν ταφόπλακα για τους συμβασιούχους ενώ έκανε κάποιες αναφορές στη θητεία του που αξίζει να αναφέρουμε. Είπε ότι υπήρχαν προγράμματα όπως κάποιες θέσεις ορομισθίων στον Ο.Α.Δ.Α.Π. που παρείχε η Γενική Γραμματεία και ο Δήμος δεν επιβαρύνθηκε καθόλου λέγοντας ότι "ή παίρναμε το πρόγραμμα και δίναμε δουλειά σε κάποιους ανθρώπους ή το αφήναμε". Ο Γιάννης Σταθόπουλος υπήρξε επιφυλακτικός τονίζοντας κι αυτός από τη μεριά ότι πρέπει όλοι να βρεθούν στο πλευρό των αυριανών πιθανών δικαστικών αγώνων των εργαζομένων και πως "πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση τους". Γλαφυρός αλλά πραγματικά ρεαλιστικός ο Κώστας Κουβόπουλος που είπε στους συμβασιούχους πως δυστυχώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτε καθώς οι "άνωθεν" (ή μήπως έξωθεν) εντολές μιλούν για περιορισμό των υπαλλήλων στο δημόσιο. Επίσης από τους συμβασιούχους μίλησαν ο κος Μεγαγιάννης και οι κυρίες Δάβαρη και Κουκούμα τονίζοντας ότι το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου στελεχώνεται από συμβασιούχους οι οποίοι αποδίδουν περισσότερο σε σχέση με άλλους.


Από την πλευρά της δημοτικής παράταξης η εισηγήτρια Μαρία Μπράμη μίλησε για προκήρυξη μόνιμων θέσεων στο ΑΣΕΠ και την προσωρινή κάλυψη αυτών με νέες συμβάσεις μέχρι να έρθουν οι μόνιμοι. Βέβαια όπως εύκολα κατανοεί κανείς η προκήρυξη διαγωνισμού επιβεβαιώνει και επίσημα την αναγκαιότητα των θέσεων αυτών αλλά φυσικά οι διαγωνισμοί αυτοί είναι ανοικτοί σε όλο τον κόσμο κι επομένως δύσκολα θα συνεχίσουν οι άνθρωποι που μέχρι τώρα εργάζονται.


Εν ολίγοις αφιερώθηκαν τόσες ώρες για διαπιστώσεις και ευχολόγια. Ο δήμος άλλωστε όπως ειπώθηκε από τον κο Σταθόπουλο δεν μπορεί να νομοθετήσει. Η ουσία του θέματος των συμβασιούχων ήταν μόλις 5 λεπτά να πει κάποιος τι ισχύει, όλα τα άλλα είναι απλώς για την ιστορία και την τιμή των όπλων.


Οι εργαζόμενοι καλούνται να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια σε μια εποχή που όλα όχι απλώς περικόπτονται αλλά πλέον πετσοκόβονται. Η νεοελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με μια επώδυνη κατάσταση που η ίδια δημιούργησε.



Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη