Μια εξαιρετική συγκέντρωση στον Τσακό

Μια εξαιρετική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο κατά την οποία ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού πραγματοποίησε την ετήσια συνέλευσή του καθώς επίσης και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του. Τα θέματα που προέκυψαν είναι σημαντικά και θα τα αναλύσουμε ένα προς ένα.


Καταρχήν είναι θετικό το γεγονός ότι παρά το τσουχτερό κρύο ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου. Αυτό αποτελεί δείγμα της αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του στη γειτονιά του Τσακού. Επίσης παρατηρήσαμε και νέους ανθρώπους στο ακροατήριο. Άλλωστε στο Δ.Σ. του συλλόγου συμμετέχουν νέα παιδιά όπως οι Τάσος Μίχας και Δημήτρης Σουσούδης. Αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Συλλόγου όσο και το δικό μας (τόσο ως απλά μέλη του όσο και με τη στενότατη συνεργασία που έχουμε μαζί του ως ιστοσελίδα), να έρθουν και να μετάσχουν ενεργά οι παραγωγικές ηλικίες της γειτονιάς. Αποτελεί μάλιστα και επιδίωξη του προέδρου Βασίλη Σαββίδη ο οποίος δε ξεχνά σε κάθε τοποθέτησή του να μιλά για συμμετοχή, για έννοια γειτονιάς και κυρίως ότι είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Σήμερα άλλωστε αναγνωρίστηκαν δύο μεγάλες αλήθειες. Η πρώτη είναι η ανάγκη να δραστηριοποιηθούν περισσότερα άτομα στο σύλλογο τα οποία θα πλαισιώσουν τον πρόεδρο στο έργο του και θα τον αποφορτίσουν. Η δεύτερη είναι η αναγνώριση της προσφοράς του κου Σαββίδη. Η γειτονιά του Τσακού και η πόλη της Αγίας Παρασκευής είναι πολύ τυχερή που διαθέτει ένα τέτοιο άνθρωπο ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο ενεργά. Είναι δε αυτονόητο ότι θα πρέπει να συνεχίσει από τη θέση που είναι τώρα και στο μέλλον.


Η σημερινή συνάντηση είχε γενικά έναν καλό προγραμματισμό. Μοιράστηκε το ενημερωτικό δελτίο με τις δραστηριότητες του 2010 στους παρευρισκομένους και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σύντομα όσα μέλη το επιθυμούσαν. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που τέθηκε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ήταν η πληροφορία ότι έπεσε στο τραπέζι η συζήτηση να κλείσει το 1ο γυμνάσιο για λόγους οικονομίας. Η απάντηση του δημάρχου είναι ότι υπήρξε σαφής και κατηγορηματικός στο θέμα αυτό όταν του ετέθη. Ότι δηλαδή να μη διανοηθεί κανείς να κλείσει κανένα σχολείο στην Αγία Παρασκευή. Και εδώ θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι η ιστοσελίδα θα βρεθεί στο πλευρό του δημάρχου στο θέμα των σχολείων ενώ προτείναμε ήδη στο Βασίλη Ζορμπά μια συλλογική κοινή δράση ώστε να περάσουμε ηχηρό μήνυμα εκεί που πρέπει. Ότι στο μέλλον των παιδιών μας δεν κάνουμε εκπτώσεις και να μη διανοηθεί κανείς έστω να ξαναπροτείνει κάτι τέτοιο. Ας κοπούν πρώτα άλλες προκλητικές σπατάλες σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας πριν φτάσουμε στο σημείο να κόψουμε τα στοιχειώδη γράμματα της κατ’ευφημισμόν δωρεάν παιδείας των παιδιών μας.


Αξιόλογες και σύντομες επίσης όλες οι τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων (Κουβόπουλος, Γκιζιώτης, Σταθόπουλος, Γιαννακόπουλος και Ζορμπάς) με πνεύμα ενωτικό καθώς και διάθεση κοινής αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων. Στις ακόμη πιο δύσκολες ημέρες που έρχονται είναι θετικά τα πρώτα αυτά δείγματα όσο κι αν πει κανείς ότι είναι πάρα πολύ νωρίς κι ήταν όμορφη η εικόνα νυν και πρώην δήμαρχος να κόβουν απο κοινού μαζί τη βασιλόπιτα.



Θα ξεχωρίσουμε όμως δύο επιπλέον σημεία στη σημερινή συγκέντρωση. Για άλλη μια φορά ο Δημήτρης Μωραΐτης σήκωσε ψηλά τον πήχυ μιλώντας για ανάγκη δράσης των ανθρώπων με διάθεση προσφοράς δίχως την προσωπική επιβράβευση και απώτερους σκοπούς. Το δεύτερο σημείο ήταν το ξέσπασμα του Βασίλη Σαββίδη αναφερόμενος ότι πρέπει πολλές φορές να τολμήσουν περισσότερο οι δημοτικοί άρχοντες για να λυθούν τα προβλήματα των γειτονιών υπενθυμίζοντας το αυτόφωρο του Γιάννη Γουργούλη το καλοκαίρι με τα έργα στο κοιμητήριο. Είπε χαρακτηριστικά : «Ας περάσε και κάποιος ένα βράδυ στο κρατητήριο για το καλό της πόλης ρε γμτ!!!»


Ο χρόνος σίγουρα αποτελεί πολύτιμο αγαθό ενώ συνήθως αποδεικνύεται ελάχιστος. Πρωινές δουλειές, απογευματινές δουλειές, σπίτι, οικογένεια και ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις που καλείται κανείς να φέρει εις πέρας. Πρέπει όμως οι νεώτερες ηλικίες να πλαισιώσουμε και να στελεχώσουμε τους Συλλόγους των Κατοίκων τόσο στον Τσακό όσο και στις άλλες γειτονιές (Πευκάκια, Κοντόπευκο, Αη Γιάννης) γιατί πολλά από τα θέματα που έτυχε να προχωρήσουν στην κάθε γειτονιά οφείλεται στη δράση των λίγων που αναλαμβάνουν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα όπως ακούστηκε εύστοχα σήμερα. Επίσης δεν είναι όλοι αιωνόβιοι ούτε διαθέτουν ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής δύναμης. Έρχονται δύσκολες εποχές, η κεντρική εξουσία βρήκε στο 1ο γυμνάσιο της πόλης μας την αιτία του διασυρμού της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ. Ο νέος δήμαρχος ήδη αντιστάθηκε. Έχουμε ξαναδεί τέτοιες πρακτικές. Αρχικά πετιέται κάτι ως ιδέα για να μετρηθούν αντιδράσεις και κάποια στιγμή συμβαίνει αυτό που δεν περιμένεις. Όμως ένας Ζορμπάς σήμερα ή ένας Γιαννακόπουλος χθες σε επίπεδο τοπικής εξουσίας ή ένας Σαββίδης στον Τσακό ή Γεωργίου στα Πευκάκια σε επίπεδο συλλογικής δράσης δεν είναι αρκετοί. Χρειάζονται βοήθεια και ισχυρή φωνή. Σήμερα είναι το σχολείο, αύριο ίσως τα ΚΑΠΗ ή ορισμένοι παιδικοί σταθμοί ή τα δημοτικά ιατρεία. Ότι σκεφθούν οι φωτεινοί παντογνώστες που μας κυβερνούν θα το λουστούμε εμείς μαζί με τα παιδιά μας και τους γονείς μας. Ας πλαισιώσουμε λοιπόν τους Συλλόγους, ας γνωριστούμε μεταξύ μας, ας δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί και ας περάσουμε την εικόνα ότι εκπτώσεις δε δεχόμαστε. Δε θα υποθηκεύσουμε ούτε θα υποβαθμίσουμε το αύριο της πόλης συγχωνεύοντας σχολεία και κατεβάζοντας το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας. Αν μη τι άλλο, η πόλη μας διαθέτει καλά σχολεία. Δε θα μας τα ρημάξουν. Δεν είναι τρομερή η ένταξη σε ένα σύλλογο ούτε σε επίπεδο κόστους (μιλάμε για αστείες ετήσιες συνδρομές) ούτε σε επίπεδο χρόνου, επιφέρει όμως πολλαπλάσια αποτελέσματα. Μη ξεχνάμε ότι δε γίνεται για θέματα που μας αφορούν να τα περιμένουμε όλα απο άλλους. Πρεπεί εμείς να ενεργοποιηθούμε και να αναλάβουμε ο καθένας την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί σε επίπεδο υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής. Σας θυμίζω τα λόγια του Κολοκοτρώνη όσον αφορά την επανάσταση του 1821 «αν περιμένουμε τη σωτηρία από τους ξένους, θα μείνουμε σκλάβοι». Όλοι «μαζί» για τη «νίκη» της «πόλης» μας.


Τέλος θέλω να ευχαριστήσω απο καρδιάς το Βασίλη, τον Τάσο και το Δημήτρη. Δεν είμαστε απλοί γείτονες και συνεργάτες σε πλαίσια κοινής δράσης. Είμαστε πραγματικοί φίλοι, μας ενώνει η αγάπη για την Αγία Παρασκευή.


Μαζίδης Στρατής

Νεότερη Παλαιότερη