Αγαπητοί αναγνώστες,

αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με το ερειπωμένο κολυμβητήριο ή καλύτερα γιαπί -μιας και δεν υπήρξε ποτέ κολυμβητήριο- της οδούς Μακεδονίας. Πέρα όμως από ερειπωμένο είναι και στοιχειωμένο. Εκεί μέσα πλανώνται επί 20 σχεδόν έτη τα φαντάσματα των ονείρων γονέων και παιδιών για μια πραγματικά πανέμορφη και υγιέστατη διέξοδο των παιδιών μας από την καθημερινότητα.

Την εποχή που ξεκίνησαν τα έργα μόλις που πήγαινα στο Γυμνάσιο. Είχα όμως όμορφες αναμνήσεις από εκείνο το μέρος καθώς τόσα παιδιά παίξαμε στις κούνιες, τρέξαμε, πέσαμε, ματώσαμε τα γόνατά μας και πλακωθήκαμε στο ξύλο κάποιες φορές... Τα έργα προχωρούσαν γρήγορα μέχρι που μια μέρα σταμάτησαν και δε συνεχίστηκαν ποτέ.

Η οικοδομή άρχισε να ρημάζει. Το κολυμβητήριο όμως δεν ξεχάστηκε από τους πολίτες που ήθελαν μια ακόμη επιλογή για υγιή διέξοδο των παιδιών τους σε εποχές δύσκολες. Η ειρωνεία είναι ότι το γιαπί κατέληξε να είναι με τα χρόνια και στέκι βασανισμένων συνανθρώπων μας που έπεσαν στα ναρκωτικά. Κατέληξε δηλαδή να υπηρετεί αυτό το οποίο θα πολεμούσε. Παράλληλα από τόπος συγκέντρωσης παιδιών μετετράπη σε χώρο για μπάζα.

Το κολυμβητήριο δεν ξεχάστηκε βέβαια και από τις πολλές δημοτικές παρατάξεις κάθε φορά που είχαμε δημοτικές εκλογές. Είμαι δε σίγουρος ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να ακούμε αυτά που ειπώθηκαν και στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Ότι "μόνο εμείς μπορούμε", "η ολοκλήρωσή του αποτελεί δέσμευση για εμάς" κτλ. Κι ενώ όλα τριγύρω αλλάζουν, όλα τα ίδια μένουν.

Ο νυν πρόεδρος του ΟΑΔΑΠ Γιάννης Μυλώνακης μας έλεγε στη συνέντευξη του τον περασμένο Οκτώβριο:

- Γιάννη πάμε σε ένα άλλο θέμα που ενδεχομένως να χρειάζεται μια συζήτηση μόνο του. Πριν 18-19 χρόνια άρχισε να σηκώνεται με γοργούς ρυθμούς το περίφημο κολυμβητήριο. Ξαφνικά σταμάτησε και φτάσαμε στο σήμερα. Πριν 1 χρόνο θυμάμαι να στέλνεις μήνυμα στο FB  ότι αν όλα πάνε καλά, αρχές του 2009 θα αρχίσουν τα έργα. Τί γίνεται τελικά;

Έχεις πολύ καλή μνήμη! (γέλια).

- Το θυμάμαι γιατί πριν κάποιους μήνες με αφορμή αυτό το μήνυμα είχα κάνει ένα χιουμοριστικό δημόσιο σχόλιο στη σελίδα αυτή. Αλλά ας πάμε παρακάτω.

Όντως πέρυσι τον Οκτώβριο έστειλα το τελευταίο μήνυμα στο σχετικό facebook group, το οποίο παρεμπιπτόντως εγώ δημιούργησα – και το λέω όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να δείξω πόσο μεγάλη σημασία έχει η κατασκευή του κολυμβητηρίου τόσο για εμένα όσο και για την παράταξή μας. Τα μέλη του group θα έχουν σίγουρα παρατηρήσει, ότι σταμάτησα τα posts όχι γιατί δεν υπάρχουν εξελίξεις, αλλά επειδή θα νόμιζαν ότι τους κοροϊδεύω ή ότι κάτι άλλο κρύβεται. Δεν είναι όμως έτσι. Αν και φυσικά καταλαβαίνω ότι σχεδόν κανείς πολίτης δε γνωρίζει τις πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν τους διαγωνισμούς του δημοσίου… Επί της ουσίας, λοιπόν, έχουμε μπλέξει, δυστυχώς, σε έναν πόλεμο εργολάβων και το λέω με απόλυτη υπευθυνότητα. Δεν λέω φυσικά ότι γίνεται κάτι παράνομο αφού ο κάθε συμμετέχων στο διαγωνισμό έχει το δικαίωμα να ασκήσει κάθε ένδικο μέσον ώστε να δικαιωθεί και αυτό κάνει. Επί της ουσίας ο νόμος είναι φτιαγμένος με αυτό τον τρόπο. Το αποτέλεσμα βεβαίως δεν αλλάζει αφού είναι η καθυστέρηση του έργου. Παρόλο που ήταν το πρώτο μεγάλο έργο που δημοπρατήσαμε ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Βλέπουμε την ανάπλαση της Αγ. Ιωάννου που δημοπρατήθηκε έναν ολόκληρο χρόνο μετά να προχωρά με γοργούς ρυθμούς και το κολυμβητήριο να έχει μείνει στάσιμο. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε μία ακόμη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που ελπίζουμε να δώσει οριστική λύση και ξεκινήσει η κατασκευή. Ο Δήμαρχος ο Βασίλης Γιαννακόπουλος και η παράταξή μας θεωρεί το κολυμβητήριο έργο τεράστιας σημασίας και το μόνο σίγουρο είναι όσο βρισκόμαστε στη διοίκηση του Δήμου θα εξαντλήσουμε τα πάντα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Και σε διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε κάθετοι σε αυτό!

Ο Γιάννης  μέσα από τις συζητήσεις που είχαμε κάνει για το θέμα φαινόταν πραγματικά να έχει καλές προθέσεις και διάθεση επί των ημερών του να προχωρήσει το κολυμβητήριο. Άλλωστε μεγάλωσε και ζει σε αυτή τη γειτονιά ανήκοντας στην ίδια ομάδα με μένα, αυτών που αν όλα είχαν γίνει στην ώρα τους θα είχαν αποτελέσει την πρώτη φουρνιά παιδιών του κολυμβητηρίου. Έπειτα θα ήταν κι ένα μεγάλο πολιτικό εφόδιο για αυτόν στο δύσκολο δρόμο της επανεκλογής στις επερχόμενες εκλογές. Μέσα από τα λόγια του όμως επάνω καταλαβαίνει κανείς ότι κι αυτός κάπου απογοητεύτηκε και συμβιβάστηκε με την πραγματικότητα. Στο κάτω κάτω ο δήμαρχος στον απολογισμό που έγινε ενημέρωσε τον κόσμο ότι όλα τα προβλήματα ξεπεράστηκαν αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για το έργο.

Προσωπικά πιστεύω ότι το κλειδί στην υπόθεση δε βρίσκεται στο παρόν αλλά στο παρελθόν. Γιατί σταμάτησε το έργο σε πρώτη φάση; Αυτό το ερώτημα απασχολεί αρκετούς κατοίκους. Μια πολύ απλή σκέψη είναι ότι κάτι σταματά όταν δεν υπάρχει χρήμα. Είναι όμως αυτή η αιτία; Υπήρξαν καταγγελίες από άτομα που δεν το ήθελαν στο συγκεκριμένο μέρος και το μπλόκαραν; Κι από τη στιγμή που δεν ολοκληρώθηκε τότε, επιτρέψτε μου να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Άλλωστε μπορεί όπως έχει ρημάξει να ολοκληρωθεί; Θα είναι ασφαλές; Αρκετοί μηχανικοί μας έχουν πει ότι ακόμη κι αν ξεκίνησουν ποτέ πάλι τα έργα θα πρέπει να συνοδευτούν απο σειρά εργασιών για την ενίσχυση της υπάρχουσας οικοδομής . Για την ώρα το ερείπιο, χαβούζα, ρημάδι ή όπως αλλιώς αποκαλείται στα fora από τους κατοίκους θα συνεχίσει δυστυχώς να στέκει έτσι, ΕΚΤΟΣ:

1. Αν παρθεί από όλες τις δημοτικές παρατάξεις η γενναία πολιτική απόφαση να αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη έκταση προς όφελος παιδιών και κατοίκων. Άλλωστε εξαντλήθηκαν τα όρια της πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος. Θα μπορούσε να ξαναγίνει εκεί μια παιδική χαρά μαζί με ένα μικρό πάρκο ενώ πιθανότατα να δύναται να δοθεί ένα μέρος του για ελεύθερους αθλητικούς χώρους με μπασκέτες, τέρματα κτλ. Το ξέρω ότι είναι σκληρό να βάζεις ταφόπλακα σε κάτι αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Μια τέτοια λύση θα έδιωχνε τα φαντάσματα ετών και θα ξαναχάριζε στο μέρος αυτό τα γέλια και τις φωνές των παιδιών.

2. Αν ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την εύρεση του κατάλληλου χώρου σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης για την ανέγερση του κολυμβητηρίου που τόσο χρειαζόμαστε. Υπάρχει χώρος στα Πευκάκια όπως επίσης και στο στρατόπεδο κάτω από το γήπεδο Σπυρούδη όπου για την ώρα υπάρχουν μια σειρά από μισογκρεμισμένα κτίρια του στρατοπέδου γεμάτα με σκουπίδια.

Ναι κατανοώ ότι είναι πολύ δύσκολα τα παραπάνω, είναι όμως καλύτερα από τη στασιμότητα και το σημείο μηδέν. Έχουμε εκφράσει αρκετές φορές την αντίθεσή μας με κινήσεις της δημοτικής αρχής, πιστεύω όμως μέσα από την εμπειρία μου ως πολίτης με το δήμαρχο ότι είναι άνθρωπος που αγαπά τα παιδιά και έχει δίαυλο επικοινωνίας με τη νεολαία. Θα μπορούσε λοιπόν τώρα να βάλει τα θεμέλια για την οριστική λύση ενός ζητήματος που μας ταλαιπωρεί χρόνια. Σίγουρα οι εκλογές είναι μπροστά και οι εντάσεις / διαφωνίες ανάμεσα στους υποψηφίους θα ενταθούν. Οι λόγοι για αντιπαράθεση θα είναι καλύτεροι από τους λόγους για σύμπλευση. Άλλωστε και ο Βασίλης Ζορμπάς έχει καταθέσει ανάλογη πρόταση με τις παραπάνω. Θα τους παρακαλέσω λοιπόν όλους για το θέμα αυτό να κάνουν μια εξαίρεση και από τώρα να εργάζονται για τη λύση του άσχετα αν οδεύουμε προς εκλογές και αν υπάρξει αλλαγή στα πόστα ή όχι. Τα παιδιά είναι πέρα και πάνω από όλα.

Σ.Χ.Μ.
Νεότερη Παλαιότερη