αναρτηση

Αγαπητοί φίλοι,

Φιλοξενούμε εκτάκτως τον Κώστα Κουρούνη από το τεχνικό γραφείο που έκανε τη μελέτη για το πάρκο Νεαπόλεως.

- Κε Κουρούνη σας καλωσορίζω στο agiaparaskevi-guide.gr μιας και είστε ο πολεοδόμος που εκπόνησε τη σχετική μελέτη, η οποία άναψε φωτιές! Ευτυχώς για την ώρα όχι στο δάσος κι εύχομαι οι απαντήσεις να είναι αυτές που όλοι επιθυμούμε.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Παρακολουθώ το site σας καθημερινά και θα χαρώ να συμβάλλω στη λειτουργία του. Ναι, το γραφείο μας εκπονεί την σχετική μελέτη επέκτασης - αναθεώρησης, της οποίας ο στόχος βεβαίως δεν είναι ούτε να ανάψει, ούτε να σβήσει φωτιές. Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε το δεύτερο επίπεδο του σχεδιασμού, δηλαδή την πολεοδομική μελέτη. Αυτό γίνεται σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν, μετά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκπονήθηκε το 2003 και δημοσιεύθηκε το 2005. Αδρομερώς η διαδικασία περιγράφεται και στο site του Υπουργείου (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=379)

- Δε θα σας κουράσω με πολλές ερωτήσεις, λίγες και καλές και θα σας παρακαλέσω να μας τα πείτε σε όσο πιο απλά ελληνικά μπορείτε μιας και αρκετοί δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τεχνικούς όρους. Καταρχήν σε ερώτησή μου στο πάρκο κατ'ιδίαν μου είπατε ότι ο περιφερειακός δρόμος είναι υποχρεωτικός αλλά πως θα μπορούσε να είναι απλά ένα στενό λιθόστρωτο μονοπάτι πάνω στο οποίο να μπορεί να διέλθει αν χρειαστεί ένα ασθενοφόρο, πυροσβεστικό κτλ. Ισχύει αυτό;

Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο δρόμος αυτή τη στιγμή υπάρχει, αλλά είναι ανενεργός αφού διέρχεται μέσα από την ιδιόκτητη έκταση του Υπουργείου Γεωργίας. Επιπλέον, η οικοπεδική έκταση του Υπουργειου Γεωργίας δεν είναι "δάσος". Είναι περιοχή με τοπικό ρυμοτομικό. Δηλαδή εντός σχεδίου, με όρους δόμησης, νόμιμα καθορισμένες χρήσεις κ.λπ.
Σχετικά με το οδικό δίκτυο, να θυμίσουμε ότι οι πολεοδομικές μελέτες δεν είναι ταυτόχρονα και κυκλοφοριακές μελέτες. Οι πολεοδομικές μελέτες προτείνουν τις πολεοδομικά απαραίτητες οδούς και τις χαρακτηρίζουν ως προς την πολεοδομική της λειτουργία, δηλαδή συλλεκτήρια, υπερτοπικής ή τοπικής κυκλοφορίας, αρτηρία κ.λπ. Τα τεχνικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά καθώς και ο τρόπος με τον οποίο εντάσσονται στο σύστημα κυκλοφορίας μιας πόλης είναι αντικείμενο άλλης μελέτης.

- Το να μη γίνει απολύτως τίποτε, αν και ένα μονοπάτι περιπάτου δε καταστρέφει το δάσος και είναι μία λύση η οποία για την ώρα κερδίζει έδαφος στην αντίστοιχη δημοσκόπηση που βγάλαμε στον αέρα, είναι εφικτό;

Το να μη γίνει απολύτως τίποτα στην περιοχή επέκτασης της ΠΕ3, όπου βρίσκεται και το πάρκο Νεαπόλεως, πρακτικά σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας μιας περιοχής που αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής των δημοτών. Δηλαδή κάπου 1.200 μαθητών από νηπιακή έως εφηβική ηλικία, 2.500 κατοίκων σε άμεση γειτνίαση και 20.000 κατοίκων της πολεοδομικής ενότητας 3. Και σ' όλα αυτά δεν λογαριάσαμε καθόλου τους αθλούμενους και τους επισκέπτες του Αθλητικού Κέντρου.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η περιοχή μελέτης, το πάρκο Νεαπόλεως αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε πάρκο ούτε δάσος. Είναι περιφραγμένη και φυλασσόμενη ιδιοκτησία του Υπουργείου Γεωργίας. Αντίθετα, οι υφιστάμενες χρήσεις στις οποίες οι δημότες έχουν πρόσβαση, εννοώ την παιδική χαρά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι και αυτά ιδιοκτησία του υπουργείου Γεωργίας και λειτουργούν κατόπιν αόριστης συμφωνίας προς το Δήμο.
Με την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης θα νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Επιπλέον ο Δήμος θα αποκτήσει νόμιμα, γρήγορα και χωρίς τις γνωστές άγονες διαπραγματεύσεις, μια μεγάλη έκταση προς όφελος των κατοίκων. Υπενθυμίζω ότι ο - στα λόγια - "καταπράσινος Δήμος" μας, δεν διαθέτει οργανωμένους ελεύθερους χώρους αναψυχής και διημέρευσης, ούτε για τα Κούλουμα. Λιγότερο "πράσινοι" και περισσότερο πυκνοδομημένοι δήμοι του Κέντρου, διαθέτουν πολύ ευνοϊκότερο ισοζύγιο κοινόχρηστων - ιδιωτικών χώρων. Αυτό είναι που θα έπρεπε να μας προβληματίζει.

Για αυτό λέμε ότι το να μην προταθεί περιμετρική οδός, ισοδυναμεί με εσκεμμένη απόπειρα ακύρωση της πολεοδομικής μελέτης. Επίσης, εκτός των άλλων, η πολεοδομική μελέτη είναι υποχρέωση του Δήμου. Οφείλει - σε συνέχεια του ΓΠΣ - να μεριμνήσει για την προκήρυξη, εκπόνησή, ολοκλήρωση και εφαρμογή της. Να μην ξεχνάμε ότι το ΓΠΣ του 2005 εγκρίθηκε και ισχύει. Και επειδή εκπονούμε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σ' όλη την Ελλάδα, ξέρω πολύ καλά ότι οι επιλογές του ΓΠΣ αποτέλεσαν αντικείμενο διαβουλεύσεων, συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάσεων κ.λπ.

- Οι περιμετρικοί δρόμοι πέριξ των κτιρίων στον τομέα 2 που παραμένει στο υπουργείο Γεωργίας, είναι και αυτοί απαραίτητοι ή μπορούμε να έχουμε κι εδώ πεζόδρομους; Έπειτα υπάρχει ήδη ένας δρόμος που οδηγεί από την πύλη προς τα κτίρια. Υπο τη σκοπιά αυτή θα μπορούσαμε να μη κάνουμε απολύτως τίποτε;

Εμείς προτείναμε τις οδούς να είναι ήπιας κυκλοφορίας προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα να ελαχιστοποιηθεί ή και να μηδενιστεί η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση οχημάτων ασφάλειας – καθαριότητας – καταστολής κ.λπ. Μια καλή αρχιτεκτονική μελέτη θα μας υποδείξει τον τεχνικά καλύτερο τρόπο. Όσο για το σύστημα των δρομίσκων μέσα στην οικοπεδική έκταση του Υπουργείου, είναι πρακτικά αδύνατον να αξιοποιηθούν πολεοδομικά. Είναι κάποιοι μέτριοι έως καλοί χωματόδρομοι, οι οποίοι ξεκινούν από την πύλη και καταλήγουν στα μαντριά με τα πρόβατα, στα μικροβιολογικά εργαστήρια και τα υπόλοιπα κτίρια του Υπουργείου. Ολα αυτά έγιναν για να καλύψουν τις ανάγκες του ΕΘΙΑΓΕ και όχι τις απαιτήσεις μιας μελλοντικής πολεοδόμησης.
Πάντως αξίζει να πούμε ότι το δίκτυο που προτείνουμε είναι συμβατό με την φυσιογνωμία της περιοχής. Προτείνουμε δίκτυο κυκλοφορίας που - σύμφωνα και με τα χαμηλότερα εθνικά και διεθνή standard - είναι πιο κάτω και από τα ελάχιστα απαιτούμενα.

- Υπάρχει και ένα άλλο θέμα, οι καταγγελίες που βγήκαν στη φόρα μιλούν για επέκταση της εξέδρας του γηπέδου, ανέγερση εμπορικών χώρων και αναψυκτηρίων. Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο πάρκο όλα αυτά διαψεύστηκαν. Ήθελα να σας ρωτήσω, περιλαμβάνονται αυτά στη μελέτη η οποία ψηφίστηκε;

Για επεκτάσεις των κερκίδων πρώτη φορά το διάβασα στο site σας πριν ένα μήνα. Δεν μου έχει υποδειχθεί τίποτα τέτοιο εκ μέρους της επιβλέπουσας υπηρεσίας. Εμπορικοί χώροι και αναψυκτήρια απαγορεύονται από τον νόμο μέσα σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί σαν "Αθλητισμός". Είναι 100% ανακρίβειες.

- Στη συζήτηση που είχαμε στο πάρκο συμφωνήθηκε ο σ.δ. από 0,10 που ψηφίστηκε να πέσει στο 0, εσείς όμως αναφέρατε ότι επειδή το υπουργείο έχει ήδη κτίρια δόμησης 2.000 τμ (που αντιστοιχούν σε σ.δ. 0,18) ότι το ψηφισμένο 0,10 που αποφασίστηκε να γίνει 0 δεν επαρκεί.  Μπορεί να υπάρξει μια ρύθμιση μόνο για τον τομέα 2 στο 0,18 και οι τομείς 1,3,4 που περιέρχονται στο δήμο να πέσουν στο 0 ή τέλος πάντων τόσο όσο να μη μπορεί να σηκωθεί ούτε καλύβα;

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπέδειξε στο γραφείο μας τον συντελεστή 0,10. Αυτό όμως είναι ανεδαφικό αφού η υλοποιημένη δόμηση στο οικοδομημένο τμήμα των εγκαταστάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ξεπερνά το 0,20. Αυτό πάντως είναι ένα θέμα που θα λυθεί σύμφωνα με τις κατά τον νόμο διαδικασίες. Δηλαδή σε σύσκεψή μας με την επιβλέπουσα υπηρεσία.

Από κει και πέρα, το να προτείνουμε συντελεστή δόμησης μηδέν (0) για τους τρεις χώρους που θα περιέλθουν στο Δήμο, εκτός από ακρότητα το θεωρώ και ανεδαφικό. Στα πλαίσια μιας ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης για την ρύθμιση του χώρου είναι σχεδόν αδύνατον να μην προκύψει ανάγκη για κάποιου είδους κτίσμα κοινής ωφέλειας, όπως δημόσια WC για όλες τις ηλικίες, τουε ελάχιστους κλιματιζόμενους χώρους, αποθήκες υλικών κ.λπ. Δεν είμαι αρχιτέκτονας, οπότε θα αποφύγω να μπω σε ξένα χωράφια. Επίσης, δεν θα κάνω κατάχρηση των αρμοδιοτήτων μου και να επιβάλω στο μέλλον έναν άκαμπτο πολεοδομικό κανονισμό, λες και είμαι ο φωτεινός παντογνώστης. Όποιος αισθάνεται ότι διαθέτει ικανότητες μέντιουμ, ας επιβάλλει από τώρα όρους δόμησης που θα δεσμεύουν ή θα ακυρώνουν το μέλλον του πάρκου. Αλλά τότε θα έχουμε μπερδέψει την νεοελληνική τσαπατσουλιά με την επιζητούμενη βιώσιμη ανάπτυξη. Έτσι δεν είναι;

- Επειδή ετέθη κι ένα θέμα για τη δημόσια υγεία το οποίο δε συζητήθηκε όσο θα έπρεπε στη συγκέντρωση, θα ήθελα τα φώτα σας. Είναι νόμιμο δίπλα σε κατοικημένη περιοχή να γίνονται πειράματα αφθώδους πυρετού -όπου εδώ θα έπρεπε να επέμβουν και οι φιλοζωικές οργανώσεις-  και να λαμβάνουν επίσης χώρα καύσεις νεκρών ζώων;

Κατά την προσωπική μου γνώμη αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Με ποιο τρόπο δηλαδή θα μπορέσει ο Δήμος να απομακρύνει την κατά τα λοιπά χρήσιμη και απαραίτητη ερευνητική δραστηριότητα του ΕΘΙΑΓΕ. Οταν ξεκίνησε αυτή η δραστηριότητα πριν μισό αιώνα, τα δεδομένα της περιοχής ήταν άλλα. Σήμερα, η φυσιογνωμία της περιοχής άλλαξε. Πρόκειται σαφώς για περιοχή κατοικίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού. Οι χρήσεις γης και οι δραστηριότητες της περιοχής οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το "δεν κάνω τίποτα" δεν αποτελεί προσαρμογή. Είναι φυγομαχία. Πάντως το θέμα είναι μεγάλο και θα απευθυνθώ προσωπικά στις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος.

- Εσάς ως πολίτης της Αγίας Παρασκευής, ποια είναι η άποψή σας;

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση ρεαλιστικά. Εννοώ ότι καλώς ή κακώς η Αγία Παρασκευή έχει ταχύτατους ρυθμούς πληθυσμιακής ανάπτυξης και οφείλει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της σε έργα κοινωνικής και μεταφορικής υποδομής.
Η λύση της μη παρέμβασης, όσο ρομαντική κι αν ακούγεται, δεν λύνει τα προβλήματα. Τα αφήνει να μεγαλώνουν και στέλνει τη λύση τους στο άγνωστο μέλλον. Δηλαδή στις επόμενες γενιές. Όταν μετά από 20 - 30 χρόνια κληθούν τα παιδιά μας να λύσουν το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή της ανυπαρξίας οργανωμένων ελεύθερων χώρων, τότε τα πράγματα θα είναι μη επιλύσιμα.
Σαν πολίτης, μόνο τούτο θα ήθελα να υπογραμμίσω: Ότι η πολεοδομική ενότητα 3, στα όρια της οποίας βρίσκεται και η συζητούμενη έκταση του Πάρκου, έχει τραγικές ελλείψεις σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Δεν διακρίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά τα νούμερα είναι σκληρά. Μάλιστα δε, ακόμα και μετά την έγκριση της εκπονούμενης πολεοδομικής μελέτης, όποτε και αν γίνει αυτό, οι ελλείψεις αυτές δεν θα έχουν καλυφθεί ούτε στο μισό τους.
Με λίγα λόγια, στον "καταπράσινο" Δήμο μας, σημειώνονται πολεοδομικές ελλείψεις ακόμα και σύμφωνα με τα μικρότατα minimum. Αν κρίνετε ότι σας ενδιαφέρει, μπορούμε να ανοίξουμε αυτό το θέμα σε επόμενη συζήτησή μας. Αφορά ολόκληρο το Δήμο μας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη διάθεσή σας.

- Κε Κουρούνη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, τόσο για τον κόπο σας να έρθετε στη συγκέντρωση να μας εξηγήσετε ορισμένα πράγματα όσο και για τις απαντήσεις που μας δώσατε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.
Νεότερη Παλαιότερη