αναρτηση


Αγαπητοί φίλοι,


Διαβάσαμε την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το θέμα της αύξησης των τροφείων και της διαμαρτυρίας πολλών γονέων. Επειδή όμως πάντα στις ανακοινώσεις του τύπου αυτού υπάρχει ένας γενικός χαρακτήρας, θα θέλαμε να προβούμε σε ορισμένες επισημάνσεις / καλοπροαίρετα σχόλια στα όσα διαβάσαμε:


1. Το ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση επί 6 έτη τα τροφεία έμειναν σταθερά δεν αποτελεί επιχείρημα. Ενδεχομένως κανείς να μην προέβαλλε όλο εκείνο το διάστημα αντίρρηση αν κάθε χρόνο δινόταν αύξηση στα πλαίσια του 2%-4% του πληθωρισμού. Επιπρόσθετα σε καιρό κρίσης, απολύσεων, μειώσεως αποδοχών και στάσεως πληρωμών από πολλές επιχειρήσεις δεν αποτελεί κοινωνική πολιτική μια αύξηση που κατά μ.ο. ανέρχεται στο 35% καλύπτοντας με το παραπάνω την όποια αύξηση δε δόθηκε για το παραπάνω διάστημα.


2. Η αύξηση στα μεσαία εισόδηματα δεν κυμάνθηκε στο 10%-20% όπως αναφέρει η ανακοίνωση αλλά στο 35% μαζί με την αύξηση του σχολικού. Για όποιον το επιθυμεί, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας και να του δώσουμε συγκεκριμένο παράδειγμα. Επιπρόσθετα επισημαίνουμε για άλλη μια φορά τη χρονική συγκυρία της αύξησης. Αυτή δόθηκε εν μέσω ΚΡΙΣΗΣ με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του εισοδήματος του 2008 την ώρα που το καλοκαίρι του 2009 οι ίδιοι άνθρωποι έβλεπαν να είναι απλήρωτοι επί μήνες από την εργασία τους, να απολύονται ή να οδηγούνται σε τρομακτική μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους. Και εδώ για όποιον το επιθυμεί μπορούμε να του αναφέρουμε παράδειγμα. Αυτοί οι άνθρωποι, η λεγόμενη μεσαία τάξη, εξακολουθούν να πληρώνουν ένα ποσό το οποίο από μήνες δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική τους πραγματικότητα.


3. Ο τρόπος υπολογισμού των τροφείων δεν είναι δίκαιος. Γίνεται με βάση το συνολικό εισόδημα που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση. Οι δαπάνες οι οποίες εκπίπτουν από το εισόδημα (π.χ. ιδιωτικά ασφάλιστρα κτλ) για τον υπολογισμό του φόρου, δεν εκπίπτουν όπως θα έπρεπε και για τον υπολογισμό των τροφείων. Επίσης ως εισόδημα υπολογίζονται ακόμη και τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας τα οποία χορηγούνται στη μητέρα για να καλύψει τις πρώτες ανάγκες του νεογέννητου παιδιού. Ακόμη να τονίσουμε πως τα τροφεία δεν μπορούν να αναγραφούν στη δήλωση όπως άλλες εκπαιδευτικές δαπάνες ώστε να ανακουφιστεί ο φορολογούμενος.


4. Δεν ήμασταν αντίθετοι με την αύξηση γιατί ακριβώς κατανοούμε κάποια δεδομένα. Είναι διαφορετικό όμως το αιρετό πρόσωπο το οποίο έχει διοριστεί από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώνει το Σύλλογο Γονέων για αύξηση μόνο στα τροφεία αναφέροντας το ποσό των € 15,00 και μετά από λίγο καιρό να παρατηρείται ότι η αύξηση μαζί με το σχολικό αγγίζει τα € 40,00. Το σχολικό μάλιστα δέχθηκε αύξηση για 2η συνεχόμενη χρόνια την ώρα που τα καύσιμα δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν και τη στιγμή που έχουν ανακύψει από καιρό κάποια σοβαρά ζητήματα για τα οποία η Δημοτική Αρχή είναι από μήνες ενήμερη δίχως ακόμη να έχει δοθεί λύση.


5. Υπήρξε μια πληροφορία μετά την πρόσφατη συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με κάποιους γονείς από τη Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. ότι θα δοθεί νέα αύξηση το καλοκαίρι του 2010 μετά την ένταξη της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. στον Ι.Β.Σ.Α., όσον αφορά τους γονείς των παιδιών του Ι.Β.Σ.Α. για να μην αδικούνται οι γονείς της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. οι οποίοι πληρώνουν σαφώς ακριβότερα τροφεία ώστε οι τελευταίοι να έχουν κάποια μείωση. Ήταν όμως επιλογή τους ο συγκεκριμένος σταθμός καθώς οι παροχές του ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους. Το δικαιότερο θα ήταν το εξής > να παραμείνει το κτίριο της Λάδωνος με τις παροχές και τα τροφεία που έχει και οι Αγίου Γεωργίου με την Τρωάδος με τις παροχές και τα τροφεία που είχαν. Κι ο καθένας να διαλέγει τι θέλει και τι δύναται να αντέξει.


Μη φορτώνετε άλλα βάρη στη μεσαία τάξη. Δεν είναι σφουγγάρι για να μπορεί να τα απορροφήσει όλα. Μακάρι να μπορούσε αλλά δεν αντέχει. Δεν είναι πια –αν ήταν και ποτέ- κραταιά. Κάνουμε έκκληση στη Δημοτική Αρχή αυτά τα δύσκολα χρόνια να στηρίξει τους πολίτες της κάνοντας πράξη την πολιτική ιδεολογία του χώρου στον οποίο ανήκει. Άλλωστε σε καιρό κρίσης υπάρχουν πάντα δυνατότητες περικοπών και ενδεχομένως θα έπρεπε αυτή να ήταν η αφετηρία.





Στρατής Μαζίδης

Νεότερη Παλαιότερη