αναρτηση


Αγαπητοί αναγνώστες,


Είχαμε προγραμματίσει να ασχοληθούμε με το θέμα των ημερών, δηλαδή την ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου αλλά προέκυψαν άλλες εξελίξεις. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 18/11/2009 είχαμε γενική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στον παιδικό σταθμό του Δήμου αγίας Παρασκευής (πρώην Ι.Β.Σ.Α.) και εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. Ο γράφων είχε τη χαρά για μια ακόμη χρονιά να επανεκλεγεί σε αυτό. Εκεί ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του σταθμού κα Γάκη ότι επίκειται η ένταξη της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. στον Ι.Β.Σ.Α. επειδή βάση νόμου δεν μπορούν οι δήμοι να έχουν δικά τους Ν.Π.Ι.Δ., μορφή υπό την οποία λειτουργούσε η Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. Παρουσιάστηκε ως μια θετική εξέλιξη όπου μάλιστα χάρη σε αυτή ο Ι.Β.Σ.Α. θα έχει πλέον 3 κτιριακές εγκαταστάσεις. Αλλά και 108 παιδάκια περισσότερα… Ειπώθηκε μάλιστα ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα να πάει κάποιο παιδάκι στο κτίριο της Λάδωνος –και αντίστροφα- αν εξυπηρετεί καλύτερα τους γονείς. Βέβαια δεν έγινε κουβέντα για μια σειρά ζητημάτων και προβλημάτων τα οποία προκύπτουν. Φύγαμε όμως οι περισσότεροι με την εντύπωση ότι δε θα ανέκυπταν άμεσα κάποια ζητήματα.


Πριν ακόμη αρχίσουμε να σκεπτόμαστε διάφορα ως προς το αιφνίδιο της απόφασης –τουλάχιστον για τους γονείς – πληροφορηθήκαμε τις αμέσως επόμενες ημέρες ότι ήδη στη Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες. Αυτό είναι απόλυτα λογικό. Η Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. έχει και αυτή μια ιστορία στην πόλη μας, ένα τρόπο λειτουργίας και μια Α νοοτροπία. Αντίστοιχη πορεία έχει φυσικά και ο Ι.Β.Σ.Α. Μόνο που πλέον ο έλεγχος πέρασε στον Ι.Β.Σ.Α. μολονότι η απόφαση δε βαρύνει τον Ι.Β.Σ.Α. ούτε όσους σχετίζονται με αυτόν. Άλλοι ψηφίζουν τους νόμους σε αυτή τη χώρα και άλλοι αποφασίζουν.


Καταρχήν η πληροφόρησή μας αναφέρει πως η μέχρι πρότινος διευθύντρια της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία. Σίγουρα για κάποιον ο οποίος είναι χρόνια σε ένα πόστο, αγαπά τα παιδιά και οι γονείς όπως δηλώνουν είναι ευχαριστημένοι, δεν ακούγεται ευχάριστη η μετάθεσή του. Προσωπικά είχα ακούσει σε άσχετο χρόνο πάρα πολύ καλά λόγια για την διευθύντρια. Όπως και σε κανένα εργαζόμενο δεν αρέσει να επιφορτίζεται με πρόσθετα βάρη δίχως την αντίστοιχη υποστήριξη. Από την άλλη και η κα Παπαντωνίου, έχει κι αυτή μια εξαιρετική πορεία όντας μέλος του Ι.Β.Σ.Α. από τα πρώτα της νεανικά χρόνια. Άλλωστε ούτε τα παιδιά της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. θα δεινοπαθήσουν επειδή αλλάζουν κάποια πράγματα, ούτε ο Ι.Β.Σ.Α. θα καταστραφεί αν παρθούν οι κατάλληλες και δίκαιες αποφάσεις. Ο Ι.Β.Σ.Α. έχει τους ανθρώπους που χρειάζονται για να το πετύχουν, χρειάζονται όμως τη στήριξη όλων. Ούτε οι γονείς των παιδιών της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. πρέπει να βλέπουν με καχυποψία τις αλλαγές μολονότι ανατρέπονται όλα όσα τους παρέχονταν και πλήρωναν αδρά γα αυτά, κι ούτε κι οι γονείς του Ι.Β.Σ.Α. φυσικά να βλέπουν μπροστά τους μόνο πιθανά προβλήματα. Αλλά ζητήματα πρέπει να απασχολήσουν προσωπικό και ιδίως εμάς τους γονείς. Διότι το παρόν κείμενο γράφεται για τους γονείς. Το site οφείλει να βοηθήσει τους γονείς όσο μπορεί και αυτό θα κάνει. Επειδή το θέμα είναι πολυσύνθετο και πολυδαίδαλο όπως κάθε τι δημόσιο σε αυτή τη χώρα, δεν ξέραμε πώς να κινηθούμε, για αυτό θα αναλύσουμε σε κατηγορίες τα ζητήματα που ανέκυψαν και θα ανακύψουν:


Μεταθέσεις προσωπικού


Δεν είναι μυστικό ότι κάθε Μάη –για να μην πούμε όλη τη χρονιά- ασκούνται πολλές πιέσεις στον Ι.Β.Σ.Α. για να πάρει όσα πιο πολλά παιδιά μπορεί. Και είναι γνωστό για όσους μας έχουμε παιδιά στον Ι.Β.Σ.Α. ότι ο σταθμός χρειάζεται κι άλλους παιδαγωγούς. Οι υπάρχοντες δν επαρκούν. Κι όμως ήδη τρία άτομα μετατέθηκαν στο 3ο πλέον κτίριο του Ι.Β.Σ.Α., δηλαδή στη Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. Είχαμε που είχαμε ελλείψεις σε προσωπικό, χάσαμε και 3 αξιολογότατες δασκάλες οι οποίες λογικά αφήνουν κάποιο κενό όταν αποχωρίζονται τα παιδάκια των τμημάτων τους μεσούσης της περιόδου. Από την άλλη πλευρά στη Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. έφυγαν δασκάλες τις οποίες είχαν αγαπήσει γονείς και παιδιά. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ι.Β.Σ.Α. αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε ένας αριθμός εργαζομένων της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. που δεν μπορούσε να μονιμοποιηθεί βάση νόμου και αναγκαστικά δεν μπορούσαν να παραμείνουν σε αυτό το νέο σχήμα. Έτσι δημιουργήθηκαν τα κενά που έπρεπε οπωσδήποτε να καλυφθούν.
Ποιος και πώς πήρε την απόφαση;


Η απόφαση ανήκει στο δήμαρχο. Δεν μπορούσε όμως να πράξει διαφορετικά καθώς ο νόμος είναι σαφής. Μπορούσε όμως να πράξει διαφορετικά ως προς την οργάνωση γιατί παρακάτω θα δείτε ότι προκύπτουν πολύ σοβαρά θέματα. Σε όσους πάλι εργαζομένους κακοφαίνεται αυτή η ένταξη της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. στον Ι.Β.Σ.Α. θα ήταν φρόνιμο να πάνε κατευθείαν στο δήμαρχο. Ας θυμηθούν ότι εκεί –ο καθένας από το πόστο του- βγάζουν το ψωμί τους, και πρέπει να είναι ενωμένοι / αλληλέγγυοι πρώτα για το καλό των παιδιών μας και δευτερευόντως για το δικό τους ήρεμο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό που πρέπει να ερωτηθεί ο δήμαρχος από τους γονείς είναι γιατί δε διαβουλεύτηκε δημόσια για κάτι τόσο σοβαρό ώστε να υπάρχει ο χρόνος όλα τα ζητήματα να προετοιμαστούν σωστά.  Σε μια πόλη που διατείνεται για το θεσμό του Λαΐκών Συνελεύσεων και την τάση της προς μια συμμετοχική διακυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένας διάλογος μεταξύ του προσωπικού και των γονέων. Μια στενή συνεργασία για να δούμε τι θα γίνει και πως θα γίνει. Και ιδίως πως θα γίνει σωστά. Το αιφνίδιο της απόφασης τουλάχιστον όσον αφορά τους γονείς –πιθανολογούμε ότι οι εργαζόμενοι και στις δύο πλευρές θα γνώριζαν- έχει δημιουργήσει σε όλους τους εμπλεκόμενους καχυποψία και όλοι βρίσκονται σε «θέση μάχης». Αυτό έπρεπε να αποτραπεί. Φανερώνει προχειρότητα κι έλλειψη σεβασμού πρώτα στα παιδιά κι έπειτα στους γονείς.


Τροφεία


Η Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. είναι γνωστό ότι έχει αρκετά υψηλά τροφεία. Διαφέρει όμως και στις παροχές (ωράρια κτλ) Στον Ι.Β.Σ.Α. δεν υπάρχουν τέτοια νούμερα. Ήδη την άνοιξη ορίστηκε μια αύξηση της τάξης του 35% -ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 1%- η οποία άγγιξε και το σχολικό, ενώ αρχικά είχαμε ενημέρωση για μια μικρή αύξηση μόνο στα τροφεία. Τα παράπονα των γονέων δεν εισακούστηκαν μολονότι βρισκόμασταν εν μέσω της κρίσης. Το αιτιολογικό ήταν η διατήρηση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών από το σταθμό που πράγματι κυμαίνονται σε εξαιρετικά επίπεδα. Επιπρόσθετα μας είχε παρουσιαστεί από τη κα Γάκη το σκεπτικό του δημάρχου ότι πρέπει να υπάρξει μια εξισορρόπηση των τροφείων όλων των παιδικών σταθμών του Δήμο συγκρίνοντας με το Κέντρο Παιδιού. Και ήδη κάποιοι γονείς αναρωτηθήκαμε, τι θα γίνει τώρα με την ένταξη της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. στον Ι.Β.Σ.Α.; Η λογική λέει πως η Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. είχε τόσο υψηλά τροφεία καθώς επρόκειτο για ιδιωτική επιχείρηση και άρα ΔΕ θα πρέπει να τίθεται θέμα αύξησης των τροφείων αλλά εξομείωσης αυτών της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. με αυτά του Ι.Β.Σ.Α.


Νοοτροπίες και πρόγραμμα


Οι δύο αυτοί σταθμοί έχουν το πρόγραμμά τους και τη νοοτροπία τους. Είναι άκομψο για προσωπικό και γονείς να γίνονται τα πράγματα κάπως απότομα. Τα παιδιά έχουν μια ρουτίνα και ένα πρόγραμμα και οι γονείς ήταν φυσικό να αντιδράσουν όταν τόσο καιρό πορεύονταν ικανοποιητικά. Για την ώρα υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις για διάφορα ζητήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη αλλαγή.


Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων


Πληροφορηθήκαμε ότι στη Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. δεν υπάρχει σύλλογος και πως υφίσταται ένας εκπρόσωπος των γονέων. Η εκπρόσωπος των γονέων της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. μιλά για διαμαρτυρόμενους γονείς-και όχι άδικα αφού ενημερώθηκαν στο και πέντε-, επιθυμεί καταστατικό του Συλλόγου Γονέων του Ι.Β.Σ.Α. και να εξεταστεί αν μπορούν να επαναληφθούν οι εκλογές. Γίνεται κατανοητό ότι ξαφνικά αυτοί οι γονείς βρίσκουν να έχουν ένα Σύλλογο από το πουθενά, του οποίου για την ώρα δεν είναι μέλη, ενώ η εκπρόσωπός τους στο νέο status quo να προσπαθεί να εντοπίσει το νέο της ρόλο για την προάσπιση των παιδιών στη Λάδωνος. Πιο απλό θα ήταν στο ήδη υπάρχον σχήμα να μετάσχουν 1-2 ακόμη γονείς από αυτούς που τα παιδιά τους είναι στη Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. και ίσως θα πρέπει να γίνει αυτό ώστε να αποκτήσει ο Σύλλογος άμεση εικόνα για το κτίριο της Λάδωνος. Για το Σύλλογο Γονέων του Ι.Β.Σ.Α. το παν είναι τα παιδιά και έχει κατορθώσει σημαντικές επιτυχίες και αλλαγές με τις παρεμβάσεις του. Το θέμα είναι τα παιδιά να πηγαίνουν χαρούμενα και να επιστρέφουν χαρούμενα. Άλλα θα πρέπει να μας απασχολήσουν, όπως:


- Γιατί έγιναν όλα τόσο ξαφνικά και δεν προετοιμαστήκαμε κατάλληλα; Γιατί στις 27/10/2009 ανακοινώθηκε στους γονείς της Λάδωνος το τι μέλλει γενέσθαι και σε μας στο Σύλλογο του Ι.Β.Σ.Α. το ίδιο βράδυ της Συνέλευσης; Γιατί να μην έχουν προλάβει και οι άλλοι γονείς να εγγραφούν και να μετάσχουν στις διαδικασίες;


- Πώς θα περπατήσει το σχήμα όταν δεν υπάρχουν οι σωστές υποδομές σε αριθμό έμψυχου δυναμικού και όταν όλοι αντιμετωπίζουν αλλήλους με καχυποψία και διατυπώνονται αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες;

- Τι θα γίνει με τα τροφεία; Τόσο του Ι.Β.Σ.Α. που άλλη αύξηση δε θα γίνει ανεκτή από τους γονείς όσο και της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. όπου οι γονείς πληρώνουν για παροχές που πλέον δε θα έχουν. Π.χ. ο Ι.Β.Σ.Α. κλείνει 2 εβδομάδες στις γιορτές ενώ η Δ.Ε.Β.ΣΑ..Π όχι, τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι τώρα; Πού θα πάνε τα παιδιά τους; Τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας; Τι θα γίνει το καλοκαίρι; Διότι σαφώς υπάρχουν τα Φ.Ε.Κ. και οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία του Ι.Β.Σ.Α. αλλά και οι γονείς της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. επέλεξαν με κάποια κριτήρια το σταθμό αυτό, τι θα κάνουν τώρα μεσούσης της χρονιάς; Υπάρχει πατέρας στη Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. που φιλότιμα προπλήρωσε όλη τη χρονιά, τι θα κάνει τώρα;


- Γιατί δεν ελήφθη υπόψη ότι έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά; Είναι παιδάκια 3-4 ετών, είναι εγκληματικό να αλλάζεις τη ρουτίνα τους. Γιατί να αλλάζουν δασκάλες, τμήματα, να χάνουν τους φίλους τους κτλ. Έπρεπε ή να είχε γίνει εξαρχής η αλλαγή ή να πάει για του χρόνου. Έπρεπε να δοθεί στους αρμοδίους ο χρόνος και τα μέσα να πετύχουν το καλύτερο.


Όλοι θα συμφωνήσουν πως παιδιά μας είναι όλα και διαχωρισμοί δε χωρούν. Το λυπηρό είναι η χρονική συγκυρία όλων αυτών. Αν όλα αυτά είχαν γίνει νωρίτερα όπως θα έπρεπε ή αν είχε προταθεί από όσους γνώριζαν τις εξελίξεις να μετατεθεί χρονικά κάποιες ημέρες η Συνέλευση, θα μπορούσαν και οι γονείς της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. να είχαν την άνεση του χρόνου να εγγραφούν στο Σύλλογο Γονέων και να μετάσχουν κανονικά σε αυτή και τις εκλογές. Εμείς οι γονείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να μη βρισκόμαστε στο κέντρο της αντιπαράθεσης αλλά όλοι μαζί να προασπίσουμε και να απαιτήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Εμείς οι γονείς οφείλουμε να συναντηθούμε όσες φορές χρειαστεί και να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας από τους δύο σταθμούς, κρατώντας μόνο τα θετικά από τον καθένα. Δε θα ήθελα να αντιδικήσω με καμία μητέρα και με κανένα πατέρα γιατί τα παιδιά μας ίσως ήδη να έχουν παίξει κάποια φορά μαζί στις κούνιες ενώ αύριο θα είναι συμμαθητές στο σχολείο, θα πάνε το ένα στο σπίτι του άλλου, θα πιουν μαζί ένα καφέ, θα πάνε διακοπές, θα κάνουν παρέα, θα δημιουργήσουν παντοτινές φιλίες ή ακόμη και οικογένειες. Δε θα πρέπει να μας βλέπουν αντιμέτωπους. Τα παιδιά στο σταθμό θα πρέπει να εξακολουθούν να αισθάνονται ασφάλεια, σταθερότητα και σιγουριά. Τα παιδιά αξίζουν το καλύτερο. Εμείς οι γονείς οφείλουμε να περάσουμε το μήνυμα της ενότητας. Μας συνδέουν οι ίδιες αγωνίες, οι ίδιοι φόβοι, οι ίδιες ελπίδες...
Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς της Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π. που ήρθαν σε επαφή μαζί μας στο group μας στο Facebook και που με διαφώτισαν σε μια σειρά ζητημάτων. Επίσης να αποσαφηνίσω ότι με το κείμενο αυτό εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου και κανένα άλλο. Αποτελεί δική μου πρωτοβουλία με καλές προθέσεις απέναντι σε όλους και όχι κίνηση του Συλλόγου Γονέων στον οποίο μετέχω.




Σ.Χ.Μ.



Νεότερη Παλαιότερη