Συνέντευξη του Μιχάλη Γαβρά, προέδρου των δημοτικών ιατρείων

Αγαπητοί φίλοι,

έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε ένα συμπολίτη μας ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης και ανήκει επαγγελματικά στο χώρο της υγείας καθώς είναι ορθοπαιδικός-χειρουργός, αναπλ. Διευθυντής στο ΕΣΥ.

-Μιχάλη Γαβρά σε καλωσορίζουμε στο www.agiaparaskevi-guide.gr

Στρατή, θάθελα αρχικά να σας συγχαρώ για την αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλετε μέσα στο αχανές τοπίο της Ιντερνετικής πολιτείας, να δώσετε το στίγμα της αγαπημένης μας Αγίας Παρασκευής. Δημιουργήσατε ένα «στέκι» των φίλων της πόλης μας με πληροφορίες σημαντικές για την γειτονιά μας. Συγχαρητήρια λοιπόν και καλή συνέχεια.

-Μιχάλη προσωπικά δε γνώριζα τόσα χρόνια αρκετά για τα δημοτικά ιατρεία και τις δυνατότητές τους. Ενδεχομένως και αρκετοί συμπολίτες μας να τα αγνοούν. Αυτό το λέω ορμώμενος από το γεγονός ότι ποτέ δεν άκουσα κάποιον να λέει για κάτι που του προέκυψε ότι στράφηκε στα δημοτικά ιατρεία -οποιασδήποτε πόλης- αλλά ότι πήγε στο τάδε κέντρο, ιδ. νοσοκομείο, το ΙΚΑ κτλ. Ισχύει αυτό; Είναι ενημερωμένος δηλαδή ο κόσμος αρκετά γύρω από το θεσμό των δημοτικών ιατρείων; Ή υπάρχει άγνοια;

Από το 1989 που λειτουργεί στο Δήμο το 1ο Δημοτικό Ιατρείο στο Κοντόπευκο, μόλις το 2001 συστήθηκε ως ιδιαίτερο Νομικό Πρόσωπο. Σήμερα λειτουργούν τρία  Δημοτικά Ιατρεία που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του Δήμου. Τα Δ.Ι. δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν κυρίως υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και παρεμπιπτόντως πρωτοβάθμια περίθαλψη με τους εξειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούσαν σε αυτά μερικές ώρες την εβδομάδα ο καθένας. Είναι φανερό λοιπόν πως τα ΔΙ δεν μπορούν να καλύψουν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες υγείας. Θα προσέθετα πως δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την υποχρέωση του κράτους που είναι και το μόνο αρμόδιο και υπεύθυνο να τις προσφέρει με την καλύτερη ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, το μεγαλύτερο μέρος των προσερχομένων στα ΔΙ ήταν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που βρίσκουν πιο εύκολο και προσιτό να προσέρχονται σ’ αυτά για να γράψουν την συνταγή τους αντί να τρέχουν στο δυσκολοπροσπέλαστο κτίριο του ΙΚΑ στη Μεσογείων. Θα μπορούσα λοιπόν να σας απαντήσω πως τα ΔΙ δεν είναι άγνωστα στους Δημότες μια και δεν είναι λίγοι αυτοί που το επισκέπτονται. Την στρεβλή εικόνα που υπάρχει για τον ρόλο και τις δυνατότητες που έχουν τα ΔΙ στην παροχή υπηρεσιών υγείας, προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτά τα τρία χρόνια που έχουμε την ευθύνη διοίκησης των Δημοτικών Ιατρείων. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση έχουμε καταβάλει αρκετές προσπάθειες με ικανοποιητική απόδοση.

-Ίσως έπρεπε να αποσαφηνίσω το ότι ενδεχομένως να είναι ένας θεσμός όχι τόσο γνωστός –ως προς το τι παρέχει- στους νέους ανθρώπους. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί κανείς να παρακολουθείται για κάποιο νόσημα κτλ στα ΔΙ; Αυτό το ρωτώ διότι πολλοί από τους ιατρούς των ΔΙ ιδιωτεύουν ενώ οι υπηρεσίες των ΔΙ παρέχονται δωρεάν.

Στρατή οι γιατροί των Δημοτικών Ιατρείων δεν ιδιωτεύουν μόνο στην πόλη αλλά έχουν και καλό όνομα σαν επιστήμονες. Και βέβαια δεν έχουν διαπιστώσει κανένα πρόβλημα στην ιδιωτική τους επαγγελματική πορεία από την συμμετοχή τους στα Δημ.Ιατρεία. Μετά λοιπόν από ραντεβού μπορεί κάποιος να παρακολουθείται από τους γιατρούς μας χωρίς κανένα πρόβλημα.

- Στα τρία χρόνια που βρίσκεσαι στην προεδρία του Δ.Σ. των δημοτικών ιατρείων, ποια βήματα έχουν γίνει;

Από την πρώτη στιγμή που μου ανατέθηκε η ευθύνη διοίκησης των Δημοτικών Ιατρείων από τον σημερινό Δήμαρχο Βασίλη Γιαννακόπουλο, καταθέσαμε και την άποψή μας για τον ρόλο των ΔΙ στην πόλη. Συγκεκριμένα στην πίτα που κόψαμε το 2007 μεταξύ άλλων τονίσαμε:
«Η μέχρι σήμερα πετυχημένη πορεία των Δημοτικών Ιατρείων, που αποτελούν υπόδειγμα και σημείο αναφοράς για πολλούς άλλους δήμους για μας δεν αρκεί. Ο στόχος που τίθεται πλέον είναι να αποτελέσουν ταυτόχρονα και το στρατηγείο για την αγωγή υγείας και την πρόληψη».
Με παρόμοια λόγια προλογίζαμε την πρώτη μας εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μάρτη του 2007 στον κατάμεστο Δημόκριτο, με αφορμή την γιορτή της Γυναίκας και θέμα την «Πρόληψη του καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας» και σλόγκαν  «οι γυναίκες που αλλάζουν το αύριο, φροντίζουν την υγεία τους».
Λέγαμε: «Με κεντρικό στόχο την «Αγωγή Υγείας», φιλοδοξούμε να γίνουν τα Δημοτικά Ιατρεία ο φορέας υλοποίησης του «κάλλιο προλαμβάνειν ή θεραπεύειν». Με την ανάπτυξη της στρατηγικής της «Αγωγής Υγείας» σε όλες τις ηλικίες, προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την άγνοια, την ημιμάθεια και την προκατάληψη, να μετατρέψουμε την αδιαφορία για την υγεία μας σε πρώτη προτεραιότητα για τον κάθε δημότη».
Ξεκινώντας τις δράσεις μας για να υλοποιήσουμε τη μεγάλη στροφή στην λειτουργία των ΔΙ πραγματοποιήσαμε:
Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους σε συνεργασία με το Σύλλογο «Άλμα Ζωής», Επιστημονική Ημερίδα και πάλι στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ με το ίδιο θέμα και ομιλητές γνωστούς και καταξιωμένους γιατρούς της πόλης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη, που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ στις 14 Νοεμβρίου 2007, τα Δημοτικά Ιατρεία Αγίας Παρασκευής, οργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης με τίτλο: Σακχαρώδης Διαβήτης: «Ο εχθρός εντός των πυλών».


Με τίτλο «Ζωή χωρίς κάπνισμα», διοργανώθηκε Επιστημονική Ενημερωτική Ημερίδα για το κάπνισμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου, την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007. Εξειδικευμένοι επιστήμονες ανέλυσαν τις τεχνικές διακοπής του καπνίσματος που προσφέρει σήμερα η επιστήμη, ενώ ψυχολόγος και πρώην καπνίστρια προσέγγισαν τις ψυχολογικές παραμέτρους που εμποδίζουν τη διακοπή του.
Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε ο παιδιατρικός ιατρικός έλεγχος ακουστικής, οπτικής και αναπτυξιακής κατάστασης με τη καταγραφή των σωματομετρικών στοιχείων των μαθητών των υπόλοιπων σχολείων που είχαν απομείνει από την προηγούμενη χρονιά.

Παράλληλα δημιουργήσαμε την Ηλεκτρονική Σελίδα των Δημοτικών Ιατρείων www.iatreia-ap.gr με το σκεπτικό: «ο κάθε δημότης να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σχέση με τα Δημοτικά Ιατρεία και να βρει σ’ αυτά τον καθημερινό και προσωπικό του Σύμβουλο Υγείας».


Την επόμενη χρονιά 2008:
Με την συνεργασία των Δημοτικών Ιατρείων και της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, ολοκληρώθηκε πρόγραμμα προστασίας των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων από την φυματίωση. Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux και εν συνεχεία εμβολιασμός με BCG των μαθητών της Α΄ και ΣΤ΄ τάξης.
Με αξιοσημείωτη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής για την προστασία των εργαζόμενων του Δήμου στην «Καθαριότητα» και στο «Πράσινο». Σ’ αυτή την φάση πραγματοποιήθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος της ανοσολογικής ταυτότητας των εργαζομένων απέναντι στις παθήσεις του τετάνου και της ηπατίτιδας.
Την Δευτέρα 20.10.2008 το βράδυ στον Δημόκριτο διοργανώθηκε Επιστημονική Εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινό και θέμα «πώς να προστατέψουμε την καρδιά μας από την στεφανιαία νόσο». Στην ομιλία του ο καθηγητής, αφού ανέλυσε με απλά λόγια και σχήματα τι είναι η στεφανιαία νόσος, αναφέρθηκε με έμφαση στην ιδιαίτερα άσχημη θέση που κατέχει η Ελλάδα παγκοσμίως με τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται στο καρδιακό έμφραγμα, εξ αιτίας των «κακών συνηθειών» όχι μόνο των ανδρών αλλά σήμερα πλέον και της Ελληνίδας. Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, που παρακολουθούσε με απόλυτη ησυχία, αποκορυφώθηκε όταν ο κ.Κρεμαστινός παρουσίασε τον «Δεκάλογο Προστασίας της Καρδιάς» (http://www.iatreia-ap.gr/article.php?id=61) από την στεφανιαία νόσο, προτρέποντας όλους μας να ξεκολλήσουμε από το γραφείο, το PC και τον καναπέ και να ζήσουμε με απλό φυσικό τρόπο, με άθληση και μεσογειακού τύπου διατροφή.
Μια ακόμα δράση των Δημοτικών Ιατρείων ενταγμένη στο Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας, εξελίχθηκε το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη 21 & 22 Οκτωβρίου στην Κεντρική Πλατεία. Σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk ειδικό βαν διαμορφωμένο κατάλληλα έγινε το σημείο αναφοράς και επίσκεψης, για έναν αρκετά σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, ενημέρωσης για το πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη. Στο εσωτερικό του “Changing Diabetes Bus” οι μαθητές των γυμνασίων της πόλης με μια διαδραστική παιδαγωγική μέθοδο δέχονταν ευχάριστα την ενημέρωση για τον διαβήτη, τις επιπτώσεις και τους τρόπους πρόληψης, ειδικότερα δε για την υγιεινή διατροφή. Σε παραπλήσιο χώρο γινόταν έλεγχος στο σάκχαρο αίματος όσων το επιθυμούσαν και ενημερώνονταν για την νόσο και την πρόληψή της.
Την Τέταρτη 5 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου μια ιδιαίτερα κατατοπιστική Ημερίδα ενταγμένη στο πλαίσιο της «ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 2008». Η Μαργαρίτα Οκτωράτου, κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με απλά και κατανοητά λόγια παρουσίασε την διάκριση των τροφίμων σε λειτουργικά και βιολογικά. Επισήμανε ταυτόχρονα τις σύγχρονες τάσεις για την σημασία της διατροφής στην μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του ανθρώπου αλλά και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.
Με την ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου οι «Τριήμερες εκδηλώσεις για την Οστεοπόρωση» στον Δήμο μας. Στο εργαστήριο που έστησαν τα Δημοτικά Ιατρεία και ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης ασθενών με Οστεοπόρωση στην Κεντρική Πλατεία, προσήλθαν περισσότεροι από διακόσιοι δημότες, γυναίκες και άνδρες και εξετάστηκαν ΔΩΡΕΑΝ.
Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Αμφιθέατρο του Δημοκρίτου με κεντρικό ομιλητή τον κο Γεώργιο Π. Λυρίτη, Ομ. Καθηγητή Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ενημερωτικές ομιλίες από άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες,

Η χρονιά του 2009 ξεκίνησε με δράσεις προς την ίδια κατεύθυνση. Συγκεκριμένα:
Για δεύτερη σχολική χρονιά, συνεχίστηκε το πρόγραμμα του αντιφυματικού εμβολιασμού με την συνεργασία των Δημοτικών Ιατρείων, της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και των Διευθυντών των Δημοτικών Σχολείων της Αγίας Παρασκευής.
Την Πέμπτη, 14 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, η παρουσίαση της πρώτης θεματικής ενότητας του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE για την πρόληψη της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ με τίτλο«Κινούμαστε και μας αρέσει» και σύνθημα«Κινούμαι, Τρέχω, Παίζω»που αναπτύσσεται αυτό το εξάμηνο και στοχεύει στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας. Ο στόχος και το βασικό μήνυμα της πρώτης θεματικής ενότητας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μικρών αλλαγών στην καθημερινή ζωή, όπως για παράδειγμα “δεσμεύομαι να ξεκινήσω μια δραστηριότητα που θα με κάνει να κινούμαι κατά 30 λεπτά περισσότερο την ημέρα”.
Ακολούθησε διήμερη εκστρατεία ενημέρωσης για τις συνέπειες του καπνίσματος στους καπνιστές αλλά και στους παθητικούς καπνιστές, με την οποία συμμετείχαν τα Δημοτικά Ιατρεία στην προσπάθεια που καταβάλλεται να σταματήσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Έτσι την Τετάρτη 1/07/2009 στο Δημαρχείο σημαντικός αριθμός εργαζομένων και το Σάββατο 4/07/2009 στην Κεντρική Πλατεία, γιατροί της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου και των Δημοτικών Ιατρείων πραγματοποίησαν σπιρομέτρηση και ενημέρωσαν για τη σημασία και τα αποτελέσματα της μέτρησης.
Σε συνεργασία με τη Επιτροπή Διαβήτη του Θέματος της. Λέσχης LIONS πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον Διαβήτη, το Σάββατο 30 Μαίου 2009, στην πλατεία Αγ. Παρασκευής. Αρκετοί συνδημότες μας αισθάνθηκαν την περιέργεια να διαπιστώσουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους. Σε όλους έγινε δωρεάν εξέταση σακχάρου στο αίμα, μοιράσθηκαν φυλλάδια.
Πριν το Πάσχα ξεκίνησε το πρόγραμμα Προαθλητικού Ελέγχου Παίδων και Εφήβων στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου μας με τους μαθητές της Α και Β τάξης του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής και συνεχίστηκε με τους μαθητές του 4ου Γυμνάσιου. Το πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που προτείνει στον αρχικό έλεγχο όλων των αθλούμενων, την λήψη ιστορικού, την φυσική εξέταση και την διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι εξεταζόμενοι, οι οποίοι παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα, παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο». Μετά το πέρας της εξέτασης χορηγείται πιστοποιητικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ενδιαφερόμενο για την συμμετοχή σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.
Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα ”Πρώτες Βοήθειες στο χώρο του σχολείου” στο 9ο Δημοτικό Σχολείο μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μας επισήμαναν την σοβαρότητα των έκτακτων ιατρικών προβλημάτων και ατυχημάτων, με τα οποία πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
Το σεμινάριο είναι βασισμένο στην σύγχρονη βιβλιογραφία για τις Πρώτες Βοήθειες και στις τελευταίες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ERC Guidelines 2005) της Ε.Ε. Παρέχει εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες, στην βασική υποστήριξη ζωής και τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων στο χώρο του σχολείου.
Το κυριότερο βέβαια που συνέβη το 2009 ήταν η λειτουργία του 3ου Δημοτικού Ιατρείου στα Πευκάκια. Είναι ο χώρος στον οποίο προσπαθούμε να δώσουμε την μορφή των Ιατρείων που απαιτούν οι σημερινές ανάγκες της πόλης.
Το ονομάσαμε «Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας» και σ’ αυτό αναπτύσσουμε πέρα από τα γνωστά ιατρεία ειδικά Ιατρεία Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας, όπως Οστεοπόρωσης, Υπερλιπιδαιμίας, Υπέρτασης, Καρδιαγγειακού Ελέγχου, Προαθλητικού Ελέγχου, Διάγνωσης Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας, Καρκίνου του Προστάτη, Μνήμης κι Άνοιας, Διατροφολογικής Υποστήριξης, καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα οι Επισκέπτριες Υγείας, που με προσωπική μου παρέμβαση απέκτησαν τα Δημοτικά Ιατρεία, διοργανώνουν προγράμματα αγωγής υγείας, μαθημάτων πρώτων βοηθειών, αγωγή και παρέμβαση για την παιδική παχυσαρκία κλπ.
Από τα οργανωτικής φύσης ζητήματα στην λειτουργία των Ιατρείων, που έχουν δεχθεί την παρέμβασή μας είναι η μετάβαση στον σύγχρονης αντίληψης «Ιατρικό Φάκελο του Ασθενή», την δημιουργία υποτυπώδους γραφείου προσωπικού, λογιστηρίου κ.λ.π.
Παρ’ ότι Στρατή όλα αυτά μπορεί να φαίνονται πολλά για να έχουν γίνει μέσα σε δυόμισυ χρόνια, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα αν τα ΔΙ είχαν δικό τους μόνιμο διοικητικό προσωπικό. Μια παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη σωστή λειτουργία της μονάδος. Ας όψεται η «γραφειοκρατία» που δυο χρόνια τώρα δεν έχει κατορθώσει να μας ολοκληρώσει την προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

- Αντίστοιχα πάλι θα ήθελα να μου πεις, ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να συνεχίσουν τα δημοτικά ιατρεία να προσφέρουν στους πολίτες της Αγίας Παρασκευής;

Πέραν της απόκτησης μόνιμου προσωπικού, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ΔΙ είναι ο κίνδυνος να μετατραπούν σε άτυπο παράρτημα του ΙΚΑ. Για να γίνει κατανοητό θα πρέπει να μάθετε πως από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2007 διαπιστώθηκε πως ένα μεγάλο μέρος των προσερχομένων στα ΔΙ είναι ασφαλισμένοι συνδημότες μας στο ΙΚΑ για να γράψουν συνταγή των φαρμάκων τους. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα Δημοτικά Ιατρεία επίσης, εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που δεν έχουν άλλη δυνατότητα παρά μόνο στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Επίσης όσοι από τους γιατρούς των Δημοτικών Ιατρείων εργάζονται στο ΙΚΑ, τους έχει παρασχεθεί από τον φορέα τους η δυνατότητα να συμπληρώσουν το ειδικό συνταγολόγιο του ΙΚΑ με τα φάρμακα που οι ίδιοι κρίνουν σκόπιμο για την αποθεραπεία του ασθενούς από την πάθηση που οι ίδιοι έχουν διαγνώσει και προσυπογράφουν.
Αυτή η διευκόλυνση που αποκτήθηκε, δηλ. να γράφονται συνταγές Ταμείων (κυρίως του ΙΚΑ) θεωρήθηκε σημαντική επιτυχία. Σήμερα αυτή η «επιτυχία», τείνει να υπερκαλύψει την λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, να αναχθεί ως τον σημαντικότερο λόγο για τον οποίο απευθύνεται κάποιος σ’ αυτά. Τα Δημοτικά Ιατρεία τον τελευταίο καιρό δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις από συνδημότες ασφαλισμένους του ΙΚΑ για παροχή υπηρεσιών (π.χ. συνταγές κ.α.) που είναι υποχρεωμένο να προσφέρει το Ταμείο τους.
Οι λίγοι γιατροί των Δημοτικών Ιατρείων, που εργάζονται και στο ΙΚΑ, δεν μπορούν να καλύψουν όλους τους ασφαλισμένους του και να υποκαταστήσουν τις υποχρεώσεις του Ταμείου τους. Έτσι τα ραντεβού στα Δημοτικά Ιατρεία καθυστερούν σημαντικά και παρεμποδίζεται το κύριο έργο τους.
Αυτή η διευκόλυνση λοιπόν τείνει σήμερα να αποτελέσει τη θηλιά που θα πνίξει τα Δημοτικά Ιατρεία αν δεν υπάρξει παρέμβαση.
Τα Δημοτικά Ιατρεία δεν είναι και δεν πρέπει να μετατραπούν σε παράρτημα του ΙΚΑ, διότι η αποστολή τους είναι να εξυπηρετούν όλους τους δημότες, ασφαλισμένους ή μη, όλων των Ταμείων, αλλά κυρίως να προσφέρουν υπηρεσίες «Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας» όπως περιγράφηκε πιο πάνω.

- Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον των δημοτικών ιατρείων; Ποιοι είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί;

Ο μεγάλος στόχος είναι η ομαλή μετεξέλιξη της σημερινής λειτουργίας των ΔΙ σε αυτό που ονομάσαμε  «Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας». Πίσω από αυτό το στόχο βρίσκεται βέβαια μια συγκεκριμένη θεωρητική προσέγγιση την οποία να μου επιτρέψετε να την παρουσιάσω με λίγα λόγια:


«Η Πρόληψη εκφράζει τις προσπάθειες των λειτουργών υγείας να προλάβουν την εκδήλωση νόσων και ασθενειών και τις συνέπειές τους για το άτομο, την κοινωνία και το περιβάλλον μέσω προγραμμάτων προαγωγής της υγείας, δηλαδή με την αγωγή υγείας, την βελτίωση του τρόπου διαβίωσης και την πρόληψη.


Είναι πεποίθησή μας πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο καταλληλότερος φορέας να υλοποιήσει προγράμματα πρόληψης. Συγκεκριμένες παθήσεις που πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και προκαλούν μεγάλο κόστος σωματικό, οικονομικό και ψυχικό, αποτελούν για μας παθήσεις - στόχους για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης.


Οι παραπάνω δράσεις πλαισιωμένες από δράσεις αγωγής υγείας, συμβάλουν αποφασιστικά στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ή επιδείνωσης νόσου στους δημότες, που αποτελούν τον ορισμό αλλά και τον στόχο της πρόληψης.


Γίνεται φανερό πως κανένα κρατικό μόρφωμα, καμιά δημοσιουπαλληλικού τύπου κρατική υπηρεσία, κανένας άλλος φορέας, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι τόσο κοντά στον πολίτη που να μπορεί να εφαρμόσει με αξιοπιστία και φιλικότητα, τέτοιες πολιτικές, αναδεικνύοντας έτσι την μοναδικότητά της σε αυτόν τον ρόλο.


Ιατρεία και πολυϊατρεία μπορούν να λειτουργήσουν πολλοί, ασφαλιστικοί, κρατικοί φορείς και ιδιώτες, Προληπτική και αγωγή  υγείας κανείς άλλος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Αντιστρέφοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως: Η πρόληψη, αποτελεί τον κυριότερο λόγο ύπαρξης υπηρεσιών υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».


Το μοντέλο ανάπτυξης, που ακολουθείται στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο είναι αυτό που δείχνει που θέλουμε να πάμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από τον Δήμο μας. Αυτό απ’ ότι φαίνεται είναι και το μοντέλο που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση για τον ρόλο των ΔΙ στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους.

- Πρόσφατα έγινε μετά από πρωτοβουλία σου μια ευρεία σύσκεψη στο δήμο σχετικά με τον ιό της νέας γρίπης, για την οποία είχαμε ενημερώσει τους επισκέπτες μας μέσω της στήλης των τοπικών νέων. Μπορείς επιγραμματικά να μας δώσεις την ουσία αυτής της συνάντησης;

Στρατή, στόχος μας είναι, να αντιμετωπίσουμε την φοβία και τον πανικό,  να  αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την ίωση και να αποτρέψουμε την επικοινωνιακή «πανδημία του τρόμου». Σαν μαχόμενος γιατρός, με την εμπειρία που έχω αποκτήσει στις γενικές εφημερίες του ΕΣΥ, μπορώ να πω πως με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η «νέα ίωση» είναι μία κοινή, συνηθισμένη ίωση, όπως όλες οι άλλες, με τις ίδιες επιπτώσεις στον κάθε άνθρωπο. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η κοινωνική και εργασιακή αναστάτωση από την ενδεχόμενη και ταυτόχρονη προσβολή πολλών πολιτών από την ίωση (πανδημία).
Αυτή η κοινωνική και εργασιακή αρρυθμία είναι και η μεγαλύτερη επίπτωση της νέας ίωσης, αλλά για την αντιμετώπισή της το καλύτερο φάρμακο είναι τα μέτρα πρόληψης στην μετάδοση της νόσου, τα οποία πλέον, όπως είδαμε τα γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά της πόλης μας».
Ετσι λοιπόν μέχρι σήμερα αποφύγαμε να πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε εκδήλωση «ενημέρωσης», παρά τα πιθανά μικροπολιτικά οφέλη,  εκτιμώντας πως έτσι συμβάλουμε άθελά μας ίσως στην «επιδημία του πανικού». Αντίθετα με πρόσκλησή μου ως υπεύθυνου του Δήμου μας για την γρίπη, πραγματοποιήθηκε στις 6-10-2009 στο Δημαρχείο, ανασκόπηση της μέχρι σήμερα προετοιμασίας του Δήμου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πιθανολογούμενη εκδήλωση της πανδημίας στην πόλη μας. Συμμετείχαν η αντιδήμαρχος διοίκησης Πωλέτα Πολίτη, η αντιδήμαρχος Παιδείας και πολιτικής προστασίας Αλεξάνδρα Κιμουλάκη, η γιατρός εργασίας Ευα Τσοβίλη, η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας Αγγελική Τζανή, η γιατρός των Δημοτικών Ιατρείων Αμαλία Παπλωματά, η επισκέπτρια υγείας των Δημοτικών Ιατρείων Μαρίνα Χρύσου.
Επίσης, παραβρέθηκε προσκεκλημένος ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μέλος του Εθνικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης Η1Ν1, διευθυντής του Α’ Παθολογικού τμήματος –ΜΕΛ στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς». Ο κ Γαργαλιάνος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και διατέθηκε να βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου για την όσο καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.
Επίσης το καθένα από τα μέλη της επιτροπής παρουσίασε τον σχεδιασμό που έχει κάνει για τον τομέα ευθύνης του και αναζήτησαν από κοινού δράσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης εφόσον αυτή παρουσιαστεί.

- Επιπρόσθετα πάνω στο προηγούμενο, έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο σε περίπτωση που παρ'ελπίδα πανδημίας στην πόλη μας; Μπορεί κανείς αν υποπτευθεί κάτι, να επισκεφθεί τα δημοτικά ιατρεία, αντί να καταφεύγει στα νοσοκομεία;

Στρατή, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προηγούμενη σύσκεψη με τις θεσμικές ιδιότητές τους, πλαισιωμένα και από άλλους, αποτελούν την Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Γρίπης. Με την ευθύνη της Νομαρχίας έχουμε σχεδιάσει ένα Κέντρο Εμβολιασμού για την Γρίπη που θα ανακοινωθεί όταν δοθεί η αντίστοιχη εντολή από το Υπουργείο και την Νομαρχία.
Αυτό που έχουμε επιλέξει να κάνουμε άμεσα είναι μια μεγάλη συγκέντρωση στην οποία εξέχοντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Υπουργείου θα έλθουν να εξηγήσουν με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια όσα έχουν σχέση με τα εμβόλια, τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις, τις επιπλοκές και την σκοπιμότητα ή μη του εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί των ΔΙ είναι διαθέσιμοι να συζητήσουν με όποιο δημότη έχει απορίες. Αν όμως υποπτεύεται πως έχει προσβληθεί από τον ιό της Νέας Γρίπης είναι καλύτερα να κατευθυνθεί στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, που έχουν την κύρια αρμοδιότητα περίθαλψης των πασχόντων.

- Πρόσφατα είχαμε και την 58η Εθελοντική Αιμοδοσία. Θεσμός που προάγει την κοινωνικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των δημοτών. Θα μπορούσες να μας πεις κάποια λόγια για την πρωτοβουλία αυτή;

Η Δημοτική Τράπεζα Αίματος δημιουργήθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία το 1982 σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και από το 2000 λειτουργεί υπό την αιγίδα των Δημοτικών Ιατρείων. Από το 2000 η Τράπεζα Αίματος λειτουργεί με την επιμέλεια και την ευθύνη των Δημοτικών Ιατρείων.

Ας πούμε δυο λόγια για την αιμοδοσία με μερικές επισημάνσεις – αποφθέγματα, που αποτελούν κοινή γνώση:


  1. το αίμα δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν.

  2. η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί την υψίστη πράξη αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων.

  3. το αίμα δεν το προσφέρεις επειδή προσδοκάς ανταπόδοση αλλά επειδή το αισθάνεσαι, το θέλεις.

  4. επιπλέον, στις μικρές κοινωνίες η εθελοντική αιμοδοσία δημιουργεί πέρα των άλλων και δεσμούς αίματος μεταξύ των συνδημοτών.



Σήμερα στη χώρα μας παρ’ ότι συλλέγονται 630.000 μονάδες αίματος το χρόνο και πάλι δεν είναι αρκετές. 130.000 απαιτούνται για την κάλυψη των ασθενών με μεσογειακή αναιμία. Προσθέστε τους νεφροπαθείς αλλά και τα κατάγματα στους υπερήλικες, τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, τις μεταμοσχεύσεις μυελών.
Η καθημερινή σχεδόν ζήτηση να δώσουμε αίμα από την Τράπεζα μας σε Αγιοπαρασκευιώτες αποδεικνύει το αυτονόητο και οι Δημότες μας έχουν ανάγκη για αίμα.
Την επάρκεια της Τράπεζάς μας για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών διασφαλίζουμε με:


  1. την διενέργεια δυο αιμοδοσιών το χρόνο

  2. την προσέλκυση τακτικών αιμοδοτών στην Τράπεζά μας

  3. την διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και στην άρση των προκαταλήψεων σ’ όλους τους δημότες και ιδιαίτερα στους μαθητές

  4. την καθιέρωση «κινήτρων» προσέλευσης αιμοδοτών.



Έτσι ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην μείωση του προβλήματος ενώ ταυτόχρονα οι δημότες μας έχουν ένα αποκούμπι τις δύσκολες εκείνες ώρες που έχουν ανάγκη εξεύρεσης αίματος.
Μέχρι σήμερα αυτά τα δυόμισυ χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ Εθελοντικές Αιμοδοσίες, αφού εκτός από τις δυο τακτικές, προωθήσαμε την συνεργασία μας με τους Συλλόγους Εργαζομένων στον Δήμο και πραγματοποιούμε πλέον και με αυτούς άλλες δυο Αιμοδοσίες το χρόνο.

- Ποιες άλλες αντίστοιχες κοινωνικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες διοργανώνονται από τα δημοτικά ιατρεία;

1. Στην προσπάθεια διάδοσης του πνεύματος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας συμμετέχουμε στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Την « Φλόγα της Αγάπης» των Εθελοντών Αιμοδοτών παραλαμβάνει στα όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής ο πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων δίνοντας το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, που είναι μήνυμα αγάπης και αφιλοκερδούς προσφοράς.
Οι λαμπαδηδρόμοι ξεκινούν από την Πλατεία Αγίου Ιωάννου και κατέρχονται την οδό Αγίου Ιωάννου μέχρι την Κεντρική πλατεία, όπου γίνεται μια σεμνή γεμάτη συμβολισμούς τελετή.
Η τελετή περιλαμβάνει το άναμμα του βωμού από τα παιδιά. Και κλείνει με την παράδοση της φλόγας στον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του επόμενου Δήμου.

2. Συνάντηση εργασίας μεταξύ των εκπροσώπων, μελών του Δ.Σ. του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΤΟ.ΣΥ.Ν) Αγίας Παρασκευής Αλεξάνδρας Χάρχαρου και Νίκου Συκιώτη, εμένα και της υπεύθυνης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ρένας Φράγκου, μέλους του Δ.Σ.των Δημοτικών Ιατρείων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10.7.2008 στα Δημοτικά Ιατρεία του Κοντοπεύκου.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συνεργασία του ΤΟ.ΣΥ.Ν με τα Δημοτικά Ιατρεία για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και την εξοικείωση της νεολαίας με αυτή την κοινωνική προσφορά.
Τα μέλη του ΤΟ.ΣΥ.Ν παρουσίασαν την θέλησή τους να ενισχύσουν την Τράπεζα Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων με την συμμετοχή της νεολαίας στις προδιαγεγραμμένες Αιμοδοσίες, πρόταση που θα αναπτύξουν σε συνεδρίαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου. Επίσης διερευνήθηκαν και άλλες μορφές συνεργασίας μεταξύ των Δημοτικών Ιατρείων και του ΤΟ.ΣΥ.Ν. και σε άλλους τους τομείς και προβλήματα που αφορούν τη νεολαία της πόλης μας.

3. Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, που δημιούργησαν οι «οικογένειες» της Τράπεζας Αίματος των Δημοτικών Ιατρείων και του Συλλόγου «Δωρηταί Αγίας Παρασκευής», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 03/03/2008 επιστημονική Ημερίδα για την Εθελοντική Αιμοδοσία, τη Δωρεά Οργάνων και Μυελού των Οστών.
Η από κοινού οργάνωση της εκδήλωσης και κοπή της πίτας των δύο οικογενειών, εντάσσεται στην πολιτική των Δημοτικών Ιατρείων να συνεργάζονται με άλλους φορείς Εθελοντισμού και Τοπικούς Συλλόγους, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και να αποκτήσει η Τράπεζα Αίματος του Δήμου την απαιτούμενη αυτάρκεια σε αίμα.

- Πολλές δράσεις, νέα βήματα γίνονται, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και έτσι έρχομαι στο τελευταίο ερώτημα. Πώς τα βγάζουν πέρα οικονομικά τα Δ.Ι.; Μόνο με επιχορήγηση από το Δήμο; Αρκεί αυτό ή υπάρχουν κι άλλοι πόροι για τα Δ.Ι.;

Η μοναδική πηγή χρηματοδότησης είναι η επιχορήγηση από τον Δήμο. Θα πρέπει ίσως να γνωρίζετε κάτι που από δική μας αδυναμία δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό. Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής είναι πρωτοπόρος σε πολλά ζητήματα και δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Δημοτικά Ιατρεία, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνική Υηρεσία, απορροφούν ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του Δήμου κάθε χρόνο. Αυτή την πολιτική που διαμορφώθηκε από συγκεκριμένους δημάρχους στο παρελθόν, την έχουν σεβαστεί όλες οι παρατάξεις που διαχειρίστηκαν το Δήμο, ανεξαρτήτως χρώματος. Με αυτή την πολιτική ο Δήμος μας συμμετέχει στην αναδιανομή του πλούτου, έτσι όπως αρμόζει σε κυβερνήτες που βρίσκονται κοντά στα προβλήματα των δημοτών που κυβερνούν.

- Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να μας πεις σχετικά με τα δημοτικά ιατρεία;

Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω με δυο λόγια την άποψή μου για την λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, τα προβλήματα, τον σκοπό και το λόγο ύπαρξής τους στην Αγία Παρασκευή.
«Τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης μας, από τα πρώτα Δημοτικά Ιατρεία που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν για να καλύψουν το κενό της πρόληψης και της αγωγής υγείας. Στην πορεία, η διευκόλυνση που αποκτήθηκε, οι γιατροί του να γράφουν συνταγές Ταμείων (κυρίως του ΙΚΑ) θεωρήθηκε σημαντική επιτυχία. Σήμερα αυτή η «επιτυχία», τείνει να υπερκαλύψει την λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, να αναχθεί ως τον σημαντικότερο λόγο για τον οποίο απευθύνεται κάποιος σ’ αυτά. Κινδυνεύουν, να μετατραπούν σε άτυπο παράρτημα του ΙΚΑ, του οποίου οι ασφαλισμένοι του συνδημότες μας, απαιτούν από τα Δημοτικά Ιατρεία να καλύψουν τις ανεπάρκειες του ΙΚΑ. Αυτή η διευκόλυνση τείνει πλέον σήμερα να αποτελέσει τη θηλιά που θα πνίξει τα Δημοτικά Ιατρεία αν δεν υπάρξει παρέμβαση.
Αυτή η παρέμβαση, έχει ξεκινήσει από το 3ο Δημοτικό Ιατρείο στα Πευκάκια και έχει ως στόχο, την λειτουργία τους ως «Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής κι Αγωγής Υγείας».
Έτσι, στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο υπάρχουν ειδικά Ιατρεία Προληπτικής Ιατρικής. Ιατρεία Οστεοπόρωσης, Υπερλιπιδαιμίας, Υπέρτασης, Καρδιαγγειακού Ελέγχου, Μνήμης κι Άνοιας, προαθλητικού ελέγχου, υπερπλασίας του προστάτη, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, Διατροφολογικής Υποστήριξης, καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, οι δύο Επισκέπτριες Υγείας, διοργανώνουν προγράμματα αγωγής υγείας, μαθημάτων πρώτων βοηθειών, αγωγή και παρέμβαση για την παιδική παχυσαρκία κλπ.
Επίσης, δυόμισυ χρόνια τώρα, έχουν διοργανωθεί σημαντικές επιστημονικές ημερίδες με ιδιαίτερα θέματα όπως: οστεοπόρωση, κάπνισμα, καρδιακά προβλήματα, σακχαροδιαβήτης, καρκίνος μαστού, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, με ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες της Ιατρικής Κοινότητας με πανελλαδική εμβέλεια, αλλά σημαντικούς επιστήμονες της πόλης μας, με αξιοσημείωτη επιτυχία.
Αυτό το μοντέλο λειτουργίας που διαμορφώνεται στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο γίνεται προσπάθεια να μεταλαμπαδευτεί και στα άλλα Δημοτικά Ιατρεία. Θέλει μεγάλη προσπάθεια, λόγω των αντιστάσεων από την μακρόχρονη συνήθεια σε μια άλλη λειτουργία.
Σ’ αυτή τη προσπάθεια χρειάζεται όλοι να συστρατευτούμε και να προστατέψουμε τον αναντικατάστατο ρόλο των Δημοτικών Ιατρείων στην Προληπτική Ιατρική και την Αγωγή Υγείας».

- Μιχάλη θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο και τη διάθεση να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Παράλληλα σου εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σου, το οποίο είναι προς όφελος όλων μας.

Θά θελα και γω από την πλευρά μου να σας ευχαριστήσω, για την δυνατότητα που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους φίλους της Αγίας Παρασκευής μέσα από ένα μέσο τόσο δυναμικό και ελπιδοφόρο. Συμμετέχοντας από το 1989, όταν παρέλαβα το πρώτο μου μεταχειρισμένο PC, έναν 286 με 40ΜΒ σκληρό δίσκο, στην Ιντερνετική οικογένεια, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν περιπλανώμενος στον ιστοχώρο, βρίσκω ιστοσελίδες που δείχνουν μεράκι και αγάπη για το μέσο και πάθος για το σκοπό. Μια τέτοια ικανοποίηση ένιωσα με την δική σας ιστοσελίδα και σας εύχομαι κάθε καλύτερο.
Νεότερη Παλαιότερη