Σ. Παπασπύρος: Ο Πολιτισμός «Ιφιγένεια εν Αγία Παρασκευή»

Στην πόλη μας, έχουμε την τύχη να έχουν δημιουργηθεί Δημοτικές δομές παραγωγής πολιτισμού, τόσες σε αριθμό και ποιότητα που δεν υπάρχουν σε άλλους Δήμους. Πολιτιστικές δομές με μεγάλη προσφορά στον πολιτιστικό αλλά και στον κοινωνικό τομέα, που η φήμη τους ξεπέρασε τα όρια του Δήμου μας, μάλιστα κάποιες από αυτές διακρίθηκαν και στο εξωτερικό. 

Οι Δημοτικές πολιτιστικές μας δομές είναι:

- Η Δημοτική Ομάδα Θεάτρου «ΘΕΑΤΡΟΠΟΙ»
- Τα Δημοτικά Εργαστήρια Τέχνης «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ»
- Η Δημοτική Φιλαρμονική
- Το Δημοτικό Ωδείο
- Ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ»
- Η Δημοτική Μεικτή Χορωδία
- Το Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο
- Τα Τμήματα Ευρωπαϊκών, Latin και Παραδοσιακών Χορών
- Η Δημοτική Βιβλιοθήκη-Μουσείο «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ»

Υπήρξαν Δημοτικές Αρχές που τις εμπνεύστηκαν και τις δημιούργησαν, άλλες που τις στήριξαν σε περιόδους κρίσεων και άλλες που τις ανέπτυξαν και τις εξέλιξαν προς το καλύτερο. 

 Δεν μπορώ παρά να  σημειώσω το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου ως (ο τελευταίος) Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ, με την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά,  Πολιτιστικές μας Δομές γνώρισαν άνθηση: Δημιουργήθηκε η Παιδική Θεατρική Σκηνή για να δίνει δωρεάν παραστάσεις στα παιδιά των σχολείων, το Δημοτικό Ωδείο και τα Εργαστήρια Τέχνης διπλασίασαν τους Σπουδαστές τους, δημιουργήθηκε δεύτερος θερινός κινηματογράφος στο Κοντόπευκο, δημιουργήθηκαν νέες σύγχρονες αίθουσες χορού, δημιουργήθηκε Παράρτημα του Δημοτικού Ωδείου, η Φιλαρμονική μας έδωσε 40 περίπου συναυλίες ενώ μέχρι τότε χρησιμοποιείτο μόνο στις παρελάσεις και στις λιτανείες. Παράλληλα, θεσμοθετήσαμε και πραγματοποιήσαμε τρία πολυήμερα Φεστιβάλ Πολιτισμού, τρία 3ήμερα Πολιτισμού για παιδιά, τρεις Συναντήσεις Φιλαρμονικών, συναυλίες αφιερώματα στον Μπετόβεν αλλά και στον Καζαντζίδη, οπερέτες, όπερες, διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις έργων τέχνης  και πολλά άλλα ακόμη. Η καινούρια Δημοτική Αρχή παρέλαβε μια σημαντική παρακαταθήκη από όλες τις προηγούμενες.  
Δυστυχώς, παρατηρώ με λύπη ότι απεφάσισε να αρχίσει να «ξηλώνει» όλα όσα οι προκάτοχοί της δημιούργησαν και ξεκίνησε με την Δημοτική Ομάδα Θεάτρου, την παλαιότερη Δομή. Δεν είναι μόνο η απόφασή της είναι και ο τρόπος που το έκανε. Χωρίς κανέναν σεβασμό στον σκηνοθέτη, τον πανελλήνια καταξιωμένο κ. Γιάννη Δεγαΐτη, στους ερασιτέχνες ηθοποιούς που αφιέρωναν εθελοντικά τον προσωπικό χρόνο τους αλλά και στους θεατρόφιλους της πόλεώς μας, προχώρησε στην απόφασή της χωρίς καμμία έγκαιρη προειδοποίηση, ούτε ένα τηλέφωνο. Γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν τρέφει κανέναν σεβασμό στον πολιτισμό γενικότερα. Φοβούμαι, ελπίζω να διαψευσθώ, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες Δομές την κατάργηση ή το «κουτσούρεμα». Ήδη έχουν περικοπεί τα κονδύλια για τις εξαιρετικές εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και για την λειτουργία του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου. 

Εναπόκειται πλέον στους ανθρώπους του πολιτισμού, στους κατοίκους συνολικά  αλλά και στην αντιπολίτευση, να πείσουν τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μυλωνάκη να σταματήσει αυτήν καταστροφική για τον πολιτισμό πορεία. 

Σπύρος Παπασπύρος
τ. Πρόεδρος Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ)

Νεότερη Παλαιότερη