Το "φαραωνικό" δημαρχείο μας τελειώνει - Ώρα για ρεαλιστικές προτάσεις

 
Η κλεψύδρα αδειάζει για το υπό ανέγερση δημαρχείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής καθώς σε περίπου 2 εβδομάδες [21/4/2024] λύεται η σύμβαση και σύμφωνα με όσα έχει ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης η πρόθεση του εργολάβου είναι να εγκαταλείψει το έργο. Δε χρειάζεται κανείς να έχει πληροφόρηση εκ των έσω για να καταλάβει ορισμένα πολύ απλά πράγματα.
 
Του Στρατή Μαζίδη

Όπως έχει γίνει γνωστό από τον Δήμαρχο κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας η Περιφέρεια Αττικής είχε ζητήσει από τον ανάδοχο τις προτάσεις του για το τι μπορεί να γίνει στο εργοτάξιο. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενημέρωσε πως ο εργολάβος έχει ήδη στείλει την πρότασή του στην Περιφέρεια, δίχως να γνωρίζουμε ποια είναι αυτή.

Ωστόσο έχοντας πλέον περάσει τρεις μήνες μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Περιφέρεια Αττικής δε χρειάζεται το προφητικό χάρισμα για να υποθέσουμε πως η νέα πολιτική ηγεσία μάλλον δεν επιθυμεί την ολοκλήρωση του έργου ή έστω, δε θα τη χαλούσε αν μπορούσε να την αποφύγει. Αφενός ο νέος Περιφερειάρχης θα είχε ήδη βγει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να ξεκαθαρίσει πως το δημαρχείο θα τελειώσει και αφετέρου δε θα ζητούσε την πρόταση του κατασκευαστή για το τι μπορεί να γίνει εκεί.

Εν ολίγοις αυτό που δεν κάναμε εμείς από μόνοι μας, φαίνεται πως θα το φέρουν έτσι οι συνθήκες ώστε να γίνει πραγματικότητα. Ποιο; Το έργο της ανέγερσης του Δημαρχείου να περάσει εκεί που ανήκει, στην ιστορία, ώστε εκ των πραγμάτων στη συνέχεια αναζητήσουμε μία ρεαλιστική λύση. Διότι μόνο ρεαλισμό δεν εμπεριέχει να χτίσεις το 2024 με προδιαγραφές 25 ετών πίσω.

Για παράδειγμα θα αγοράζατε ένα καινούργιο αμεταχείριστο αυτοκίνητο του 2000 ή του 2024; Θα χτίζατε το σπίτι σας με βάση σύγχρονα σχέδια και τις σήμερα ισχύουσες προδιαγραφές ή θα προχωρούσατε με δεδομένα ενός τετάρτου του αιώνα πίσω; Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την συνάντηση του εργολάβου με τον Δήμαρχο αναφέρθηκε πως πολλές εκ των μελετών έπρεπε να επικαιροποιηθούν καθώς τα υλικά τα οποία προβλέπονταν δεν υπάρχουν πια στην αγορά.

Ωστόσο ο πρώην δήμαρχος κ. Σταθόπουλος με πρόσφατη ανακοίνωση του μας καλεί να... "αγωνιστούμε" για να μην σταματήσει το έργο ενός τέτοιου δημαρχείου.

Πώς θα αγωνιστούμε; Με 4-4-2; Με 3-5-2; Με 3-4-3;

Αλήθεια τι νόημα έχουν αυτές οι πομπώδεις κλισέ φράσεις πού στην πραγματικότητα δεν επηρεάζουν τίποτα και κανέναν; Και ποιοι θα παίξουν; Αυτοί που σκόραραν σε λάθος τέρμα;

Να αγωνιστούμε δηλαδή για ένα δημαρχείο του οποίου την μελέτη ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δημήτρης Κονταξής, τον οποίο κάθε λίγο επικαλείται ο κ. Σταθόπουλος είχε αποκαλέσει "σπάταλη" [δείτε το βίντεο της δήλωσης εδώ], είναι 25 χρόνια πίσω σαν έργο και στο οποίο μπλέξαμε σε περιπέτειες επειδή ο Δήμος Αγίας Παρασκευής επί των δικών του ημερών ενώ είχε την ευκαιρία να ξεμπερδεύει μια και καλή με τη μελέτη, δεν το έκανε κι αργότερα όταν έστειλε το σχετικό φάκελο στην Περιφέρεια Αττικής "ξέχασε" να συμπεριλάβει τις μελέτες του εκβραχισμού, όταν το Α και το Ω σε μία καινούργια οικοδομή είναι οι εκσκαφές για να μπουν τα θεμέλια;

Να αγωνιστούμε για τα λάθη δημάρχων του παρελθόντος που ξέθαψαν μία ξεχασμένη μελέτη για ένα δημαρχείο που σχεδιάστηκε μία άλλη εποχή και με άλλες προδιαγραφές;

Εμείς γράφαμε ήδη από την πρώτη θητεία Ζορμπά ότι πόλη πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή αγορά ακινήτων και να αγοράσει ιδιόκτητο κτίριο και αν υπήρχαν χρήματα προς διάθεση από την Περιφέρεια να διεκδικηθούν για να ολοκληρωθούν δομές που θα μπορούν να τις χαίρονται άμεσα οι δημότες. Για παράδειγμα με τα 12 εκατομμύρια που προέβλεπε αρχικά η σύμβαση για το Δημαρχείο, ολοκληρώναμε το ημιτελές κολυμβητήριο και ξεκινούσαμε ακόμη ένα ή βρίσκαμε τα κεφάλαια να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο όμορφο πάρκο στο "Σταύρος Κώτσης" ή επιτέλους προχωρούσαμε με τα 22 στρέμματα στα Πευκάκια.

Αν μπορούσε να γίνει μια έρευνα και να ρωτούσαμε τους δημότες αν θέλετε να ολοκληρωθεί το δημαρχείο ή εκεί που είναι το εργοτάξιο να δημιουργηθεί ένα υπόγειο γκαράζ και από πάνω ένα ωραίο πάρκο που θα συνδεθεί με μια καλαίσθητη γέφυρα με την κεντρική πλατεία για να το χαίρονται οι δημότες και ο δήμος να αγοράσει ένα έτοιμο κτίριο για δημαρχείο μέσω δανείου του οποίου τις δόσεις θα κάλυπτε από τα ενοίκια που θα εξοικονομεί, τι πιστεύετε ότι θα απαντούσαν οι δημότες;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να αφήσει την κατάσταση ως έχει, καθώς τα μέτρα αντιστήριξης είναι προσωρινά και υπάρχουν κίνδυνοι, άρα θα πρέπει να κάνει κάτι. Συνεπώς μια ιδέα όπως η παραπάνω θα μπορούσε να εξελιχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα σε μια αρκετά ρεαλιστική πρόταση.

Εν κατακλείδι, ναι, για ένα σενάριο που θα εξοικονομήσει χρήματα για το Δήμο, δε θα συμβάλλει στον επιπλέον κορεσμό του κέντρου της Αγίας Παρασκευής και θα δώσει ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο στους δημότες, αξίζει να..."αγωνιστούμε" και μάλιστα με τρεις επιθετικούς. Αν και κάποιοι ήδη αγωνιζόμαστε 12 χρόνια τώρα.

* ο χαρακτηρισμός του δημαρχείου ως φαραωνικού ανήκει σε πρώην Δήμαρχο
Νεότερη Παλαιότερη