Μήνυμα του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη για το υπό κατασκευή έργο του νέου Δημαρχείου

«Δεσμεύομαι πως η πόλη της Αγίας Παρασκευής θα αποκτήσει νέο φιλικό και λειτουργικό Δημαρχείο»

Με αφορμή τη χθεσινή  απόφαση της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής να δοθεί  παράταση της  συνολικής προθεσμίας του έργου για την κατασκευή του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου κατά 40 ημέρες, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης προέβη στο ακόλουθο μήνυμα:

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Αποτελεί πάγια θέση μου ότι η επικοινωνία μεταξύ Δήμου και πολιτών οφείλει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη, υπεύθυνη, ουσιαστική και ειλικρινής.

Σε αυτό πιστεύω και αυτό δεσμεύομαι να πράττω καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου.

Σε αυτή τη λογική θεώρησα καθήκον μου να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις που αφορούν στο έργο κατασκευής του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης.

Χθες, ανέβηκε στην Διαύγεια η απόφαση της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας για παράταση της  συνολικής προθεσμίας του έργου κατά 40 ημέρες. Θέλω να πιστεύω ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να υποχρεώσει τον εργολάβο του έργου να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Προσωπικά είχα προειδοποιήσει δημόσια -ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022- ότι το έργο, που χρηματοδοτεί και εκτελεί αποκλειστικά η Περιφέρεια Αττικής, κινδυνεύει να μείνει ανολοκλήρωτο με συνέπεια η πόλη να αποκτήσει μία ακόμα «μαύρη» τρύπα, μία ακόμα «περίπτωση κολυμβητήριου».

Ήταν τότε που ο πρώην Δήμαρχος κ. Ζορμπάς απάντησε στις αυξημένες χρηματικές απαιτήσεις του εργολάβου, ότι θα τα βρει αυτός προσωπικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κάτι φυσικά που δεν το πέτυχε.

Ήταν τότε που ο πρώην Δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση Σταθόπουλου για μη ορισμό τιμής μονάδας για τις εργασίες εκβραχισμού με τον κ. Σταθόπουλο να απαντά ότι οι ευθύνες «για το φιάσκο του νέου Δημαρχείου» -όπως το αποκάλεσε χαρακτηριστικά - βαραίνουν αποκλειστικά τον κ. Ζορμπά και τον πρώην περιφερειάρχη κ. Πατούλη.

Ας μην κρυβόμαστε, υπήρξε σωρεία λαθών, κακών χειρισμών και ανεπίτρεπτων καθυστερήσεων των προηγούμενων διοικήσεων που μας έχουν φέρει το έργο σε διακινδύνευση.

Το έργο ουσιαστικά εδώ και 1 ½ χρόνο έχει σταματήσει, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20%, ενώ το Δημαρχείο Χαλανδρίου που ξεκίνησε ακριβώς την ίδια περίοδο, πάλι με χρηματοδότηση της περιφέρειας, σε λίγο καιρό παραδίδεται προς χρήση.

Θα αναρωτιέστε «γιατί;».

Γιατί ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος συμφώνησε με την Περιφέρεια Αττικής να λάβει ο Δήμος του την χρηματοδότηση του έργου και να τρέξει αυτός τον διαγωνισμό, τη σύμβαση και την υλοποίηση του έργου. Ενώ ο τότε Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Σταθόπουλος δέχθηκε να τρέξει το έργο η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής μαζί με τόσα άλλα έργα που πραγματοποιεί.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών τα βλέπουμε όλοι μας σήμερα.

Ο Δήμος Χαλανδρίου ολοκληρώνει το έργο ενώ στο Δήμο Αγίας Παρασκευής έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20% του έργου.

Κάνω αυτές τις αναφορές για το χθες για να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί και φυσικά όταν έρθει η ώρα της ευθύνης, να αποδοθούν εκεί που πρέπει.    

Τώρα είναι η ώρα  για ενότητα, σύμπνοια και προσήλωση στον στόχο.

Αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα του Δημάρχου και συνειδητοποίησα ότι τα όσα λέγαμε ως αντιπολίτευση ισχύουν και με το παραπάνω, ξεκίνησα σειρά επαφών με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Χαρδαλιά προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία ικανοποιητική λύση.

Παράλληλα όμως διαπίστωσα με έκπληξη ότι η Περιφέρεια Αττικής από το Μάρτιο του 2023 μας είχε ζητήσει σημαντικά έγγραφα για το έργο και δεν είχαν δοθεί, με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αμέσως ανταποκριθήκαμε και σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου εστάλησαν όλα τα έγγραφα μέσα σε δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω την τεχνική υπηρεσία  του Δήμου μας για το άμεσο και υπεύθυνο χειρισμό αυτής τη υπόθεσης που είχε εκθέσει το Δήμο μας.

Ξέρω ότι το ερώτημα παραμένει: Μπορεί αυτή η παράταση των 40 ημερών να δώσει οριστική λύση στην κατασκευή του νέου Δημαρχείου της πόλης;  
 
Καλό είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι.

Οι αποφάσεις για το νέο Δημαρχείο ανήκουν στην περιφέρεια. Ωστόσο εμείς, ως Δήμος Αγίας Παρασκευής, έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και να επιμείνουμε για την αποπεράτωση του νέου Δημαρχείου πάντα σε όφελος της πόλης μας αλλά και της Αττικής γενικότερα.

Μπορώ σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης προσωπικά έχουν αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του προβλήματος αλλά και το δίκαιο του αιτήματός μας.

Η απόφαση για παράταση μέχρι 31.05.24 που δόθηκε χτες δείχνει εμπράκτως τη βούληση τους να συνεχιστεί το έργο.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες.

Η εικόνα του σημερινού Δημαρχείου της πόλης είναι τριτοκοσμική, είναι απογοητευτική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για εσάς τους πολίτες μας.

Το αίτημα για ένα σύγχρονο Δημαρχείο αν και διαχρονικό εξακολουθεί να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Κι αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητείται.

Να είστε βέβαιοι ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις το έργο του νέου Δημαρχείου να ολοκληρωθεί.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ήδη απέστειλα πρόσκληση προς τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων για συνάντηση την Παρασκευή 19 Απριλίου ώστε να συζητήσουμε όλοι μαζί το πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε από κοινού για τα επόμενα βήματα.

Ταυτόχρονα ζήτησα από τον Περιφερειάρχη κ. Χαρδαλιά να έρθει στην Αγία Παρασκευή για ενημέρωση κάτι το οποίο αποδέχτηκε και θα πράξει τις προσεχείς ημέρες.   

Οι συζητήσεις βέβαια δεν θα είναι εύκολες.

Οι αξιώσεις του εργολάβου είναι πλέον υψηλότατες.

Ειλικρινά όμως πιστεύω ότι η μάχη δεν έχει χαθεί.

Για ένα πράγμα δεσμεύομαι ενώπιόν σας: Η πόλη της Αγίας Παρασκευής θα αποκτήσει νέο φιλικό και λειτουργικό Δημαρχείο.

Σας ευχαριστώ.


Γραφείο Τύπου Δήμου Αγίας Παρασκευής

Νεότερη Παλαιότερη