Νίκος Ζόμπολας: Προϋπολογισμός & Τεχνικό Πρόγραμμα υπό ομηρεία

Παρακολούθησα την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό και είναι προφανές ότι η επόμενη χρονιά πρέπει να «εκτελεστεί» πολιτικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Οι παρεκκλίσεις θα είναι ελάχιστες και τα περιθώρια απόκλισης σε έργα και οικονομικό προγραμματισμό θα είναι αμελητέες. 

Δήλωσα πρόσφατα σε συνέντευξη μου ότι θα χρειαστούν γύρω στα 3 εκ € από ιδίους πόρους για την εκτέλεση συνεχιζόμενων ή νέων υπογραφέντων έργων, παράλληλα με το έλλειμμα στην καθαριότητα. Από τον «κουβά» των ανταποδοτικών θα έπρεπε να πάνε στον κουβά των ίδιων πόρων, παράλληλα με τα νέα τέλη ταφής και τους νέους ΚΑΠ, με ένα συνδυασμό χρηματοδοτήσεων και ΕΣΠΑ και δανείων. 

Η προεκλογική «μεγαλομανία» υπογραφής παράλληλα ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ (5 εκ σύνολο με 2 εκ δάνεια και 2 εκ Περιφέρεια (;;) και 1 εκ ίδιους πόρους) - ΣΥΔ 4 εκ (αβέβαιη χρηματοδότηση) - ΙΟΛΑΣ (5-6 εκ με χρηματοδότηση υπουργείου πολιτισμού, Τρίτσης και πάλι δάνεια), ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ τον δήμο τουλάχιστον για 2-3 χρόνια. Ένα έργο (ειδικά τέτοιων μεγεθών) πάντα χρειάζεται και ίδιους πόρους συμπληρωματικά. Στα δύο τελευταία έργα μάλιστα εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα οι ίδιοι εργολάβοι (αν δεν κάνω λάθος), γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει διαφόρων ειδών εμπλοκές σε περίπτωση αδυναμίας χρηματοδότησης.

Όλα αυτά τα έργα υπογράφηκαν το τελευταίο εξάμηνο μαζί, τεράστιο πολιτικό λάθος και δεν κατάλαβα τι εξυπηρετούσαν πολιτικά και πρακτικά την πόλη σε συνδυασμό με το τεράστιο χρηματοοικονομικό κόστος που τα συνοδεύουν. Οι αποφάσεις προφανώς ήταν κοινές ΖΟΡΜΠΑ-ΣΑΡΚΟΥΛΑ, δήμαρχος και αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και αν μας ρωτήσει κάποιος γιατί κάποιοι τα ψηφίσαμε μερικά από αυτά και τα περισσότερα από την Οικονομική Επιτροπή θα απαντήσουμε πολύ απλά ότι μας ενδιέφερε να προχωράει η πόλη μπροστά, δεν είμαστε όμως υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό αυτών των έργων, δε φέρουν την δική μας υπογραφή, αλλά συγκεκριμένων υπευθύνων στελεχών του δήμου και πολιτικών προϊσταμένων.

Πολύ σωστά ανέφερε ο τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ Βασίλης Ζορμπάς ότι η καθαριότητα θα έχει έλλειμμα 1,5 εκ τον χρόνο, ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό δεν μας είπε και ποιος έκανε τον προγραμματισμό. Πολύ σωστά ο κ. ΤΣΙΑΜΠΑΣ έκανε αποτύπωση οικονομικών δεδομένων σε παρούσα αξία ότι έχουμε έλλειμμα περίπου 1 εκ για άμεσες δαπάνες έργων (Ειρήνης, πλ. Αγίου Ιωάννου κτλ) το επόμενο εξάμηνο.

Εδώ να αναφέρω και τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής από την οποία μερικοί νομίζουν ότι θα αρμέξουν την αγελάδα για τα ελλείμματα μας και κυρίως ότι είναι αισιόδοξοι για το μεγάλο αγκάθι μας το νέο Δημαρχείο. Η περιφέρεια Αττικής έχει να αποπληρώσει 300 εκ σε συνεχιζόμενα έργα, εκ των οποίων υπάρχουν στο ταμείο 70 εκ, άρα θα πρέπει να μεταφερθούν από άλλους κωδικούς τα υπόλοιπα, και υπάρχει και προϋπολογισμός 60 νέων έργων για το 2024 με προϋπολογισμό 170 εκ επιπλέον.

Να κάνω κι ένα τελευταίο πολιτικό σχόλιο για τα τρέχοντα και την 1η επίσημη συνεδρίαση ΔΣ. Οι διαδικασίες ανάδειξης οργάνων είναι δημοκρατικές θεσμικές διαδικασίες, δεν αποκλείεται κανένας ούτε επιβάλλεται κάποιος.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει προσωπική κόντρα μεταξύ του νυν δημάρχου απέναντι στους 2 προηγούμενους δημάρχους. Κάποιοι θα έχουν άδικο και κάποιοι δίκιο ή κάποιοι θα επικρατήσουν πολιτικά. Ο νυν δήμαρχος όμως έχει το άλλοθι ότι δεν έχει κυβερνήσει, είναι άφθαρτος, παρά το πολιτικό λάθος της μηδενικής διατήρησης των τελών ενώ γνώριζε ότι υπάρχει οικονομική ανεπάρκεια. Από την άλλη, η σαφής επικράτηση στις εκλογές του νυν δημάρχου έναντι των υπολοίπων θα πρέπει να κατανοηθεί από τους 2 πρώην δημάρχους, οι οποίοι προσέφεραν αρκετά στην πόλη και οι δύο, όπως και η ανάγκη αποχώρησης τους από την 1η γραμμή. Η οποιαδήποτε συνεχιζόμενη εμπλοκή τους σε πρώτο χρόνο στην επικαιρότητα είναι σαφές ότι ευνοεί τον νυν δήμαρχο.

Νεότερη Παλαιότερη