Ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού για τη βία των ανηλίκων

pixabay / Anemone123
O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΣΑΚΟΥ, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του, για το περιστατικό ανήλικης βίας και επιθετικότητας που συνέβη στην πόλη μας.

Τα συμβάντα αυτά αποτελούν απότοκο της διαρκούς και συστηματικής υποβάθμισης των κοινωνικών δομών και παροχών του κράτους, της αδυναμίας στήριξης και ενδυνάμωσης του γονεϊκού ρόλου, της συνειδητής υποβάθμισης της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Θέλουμε,να τονίσουμε,ότι τέτοια φαινόμενα εδώ και καιρό είχαν παρατηρηθεί σε δημόσιους χώρους της περιοχής μας και είχαν ανησυχήσει πολύ τους κατοίκους.

Το Δ.Σ.,του συλλόγου,είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στην προηγούμενη Δημοτική αρχή και ζητούσε μέτρα πρόληψης, για την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων.

Δεν είχε δοθεί καμία απάντηση.

Φθάσαμε λοιπόν.στο πιο πάνω θλιβερό γεγονός

Θα θέλαμε να ανιχνεύσουμε τα αίτια που δημιουργούν τέτοιες ακραίες παραβατικές συμπεριφορές  από ανήλικα παιδιά,στην σημερινή κοινωνία όπως.έχει διαμορφωθεί.

Θεωρούμε ότι χάθηκε η κοινωνική συνοχή της γειτονιάς,όπου ο ένας γνώριζε τον άλλο και αλληλεπιδρούσαν στα όποια ζητήματα είχαν σχέση με τα παιδιά.

Τα εξαντλητικά ωράρια που οι γονείς καλούνται να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην της οικογένειας τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει  χρόνος να αφιερώσουν στα παιδιά τους.   Στα δε σχολεία οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, ελλείψει ειδικών που θα έπρεπε να στελεχώνουν το σχολείο (ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός) , αδυνατούν να αντιμετωπίσουν και να προλαμβάνουν προβλήματα που προέρχονται από τον οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους  ή τους συμμαθητές τους.

Επίσης οι νέες συνθήκες επικοινωνίας με το Internet και των κακών προτύπων που προβάλλονται επιδρούν ανεξέλεγκτα στους νέους σήμερα.

Για αυτό,

Καλούμε την τοπική κοινωνία μέσω των συλλόγων και των φορέων του γονεϊκού κινήματος και πρωτίστως τη νέα Δημοτική αρχή,να παρέμβει δίνοντας διέξοδο στα παιδιά μέσα από την δημιουργία δομών:’άθλησης, σε χώρους σε όλες τις γειτονιές της πόλης, με ανοικτά τα προαύλια των σχολείων με φύλαξη,..

Προγράμματα δωρεάν πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά και να αναπτύξουν ενδιαφέροντα,μουσικής,ζωγραφικής κλπ.

Επίσης την επαναλειτουργία της σχολής γονέων στα σχολεία, την στελέχωσή  των σχολείων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Πρέπει  άμεσα  το κεντρικό κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που του αναλογούν ,στους δε Δήμους να καταβληθούν τα αντίστοιχα κονδύλια για τις επιπλέον αρμοδιότητες που τους έχει επιβαρύνει,οι δε Δήμοι να διευρύνουν και να αυξήσουν τις δημιουργικές δυνατότητες ενασχόλησης των νέων της πόλης μας.

Εμείς σαν τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό με όποιο τρόπο μας ζητηθεί από την Δημοτική Αρχή και τούς Συλλόγους της περιοχής μας.


ΤΟ Δ.Σ.ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Νεότερη Παλαιότερη