Τεχνικό Πρόγραμμα: Το στίγμα και η στόχευση σα να είμαστε υποβρύχιο και οι χρηματοδοτήσεις που χάθηκαν το 2023

pixabay / 12019

Με τη θετική ψήφο της συμπολίτευσης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αγίας Παρασκευής για το 2024. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Μυλωνάκης πρόκειται για το τεχνικό πρόγραμμα που συνέταξαν οι υπηρεσίες ήδη από το Νοέμβριο του 2023 και αφορά ως επί το πλείστον συνεχιζόμενα έργα συμπληρώνοντας πως το στίγμα της νέας Δημοτικής Αρχής θα αποτυπωθεί στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού όπου θα υπάρχει και μία ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών του Δήμου.

Του Στρατή Μαζίδη

Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο και την προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας κ. Γατσούλη. 

Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι αφενός η αλλαγή της φιλοσοφίας όσον αφορά τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος από δω και στο εξής όσο και η ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος για την απώλεια  χρηματοδοτήσεων έργων που απεντάχθηκαν από προγράμματα χρηματοδότησης το 2023 επειδή ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που είχε μέσα στις αντίστοιχες προθεσμίες, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της σελίδας μας [το οποίο μπορείτε να ξαναδιαβάσετε εδώ].

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μυλωνάκης εφεξής σταματά η γνωστή ιστορία με τους κωδικούς των 1.000 ευρώ για έργα που δε γίνονται για να χαϊδεύονται αυτιά, ξεκαθαρίζοντας πως στο τεχνικό πρόγραμμα θα  μπαίνει μόνο ό,τι είναι έτοιμο και ώριμο να υλοποιηθεί.

Σχετικά με το κολυμβητήριο δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί 2 εκ. ευρώ ως δάνειο από το ΤΠκΔ ενώ τα άλλα 3 εκ. δεν υπάρχουν συμπληρώνοντας πως το ποσό των 2 εκ. ευρώ που είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος Περιφερειάρχης δεν έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Όσον αφορά το έξτρα ποσό των 1,4 εκ. ευρώ για τον εκβραχισμό στο έργο του Δημαρχείου ανέφερε πως δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει με ποια διαδικασία δεσμεύτηκε ο κ. Ζορμπάς απέναντι στον κ. Πατούλη.

Τόνισε όμως ότι επίκειται να συναντηθεί άμεσα με τον κ. Χαρδαλιά ακριβώς για τα δύο παραπάνω θέματα.

Όσον αφορά τα έργα που απεντάχθηκαν, πρόκειται για τα εξής:

- 145.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του παιδικού σταθμού της οδού Βορρά γιατί δεν προλάβαμε την προθεσμία  

- 2.000.000 για τον οδοφωτισμό γιατί έγιναν δύο προδικαστικές προσφυγές από υποψήφιους αναδόχους για φωτογραφικούς όρους στη διακήρυξη, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, χάθηκε η προθεσμία κι απεντάχθηκε

- σχετικά με τη Βίλα Ιόλα [1,8 εκ] το έργο είχε χαρακτηριστεί ως ημιτελές με σοβαρό κίνδυνο απένταξης λόγω καθυστερημένης υλοποίησης. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο κ. Μυλωνάκης [πριν δηλαδή αναλάβει] επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανάση θέτοντάς του ζήτημα και βρήκε άμεση ανταπόκριση. Μετά τη προχθεσινή επικοινωνία του Δημάρχου με τον ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ζερβό φαίνεται πως το το έργο έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να είναι μέσα στα 4-5 που θα διασωθούν και θα διατηρήσει τη χρηματοδότηση.

Επιπλέον ήρθε ένα έγγραφο για το έργο των βιοαποβλήτων που κινδυνεύει κι αυτό να απενταχθεί γιατί όπως ανέφερε ο Δήμαρχος δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε μέχρι σήμερα και η Δημοτική Αρχή δίνει αγώνα δρόμου ως τις 9/2 για να προλάβει τα τρέξει κάποια ζητήματα και να σώσει το έργο.


Από την πλευρά του ο Γιάννης Σταθόπουλος [Νίκη] σημείωσε πως δεν άκουσε το στρατηγικό σχέδιο και ότι δε δόθηκε στίγμα. Ζήτησε να διερευνηθούν οι αιτίες που χάθηκε η χρηματοδότηση για τον ηλεκτροφωτισμό επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Επίσης υπεραμύνθηκε των κωδικών των 1.000 ευρώ συμπληρώνοντας ότι δείχνει μια στόχευση, η οποία φυσικά δεν πρέπει να περιορίζεται σε αυτό.

Ο κ. Σάρκουλας [Η Πόλη μας] έκανε λόγο για την πολιτική δέσμευση του προηγούμενου Δημάρχου κ. Ζορμπά για το ποσό των 1,4 εκ ευρώ για τον εκβραχισμό του Δημαρχείου αναφέροντας ότι η συμπληρωματική σύμβαση έχει υπογραφεί και πληρώνεται από την Περιφέρεια δίχως να έχουν ζητηθεί χρήματα από το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Ο Γιώργος Οικονόμου [Νέα Αρχή] ανέφερε πως πρόκειται για το τεχνικό πρόγραμμα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που κληρονομήθηκε. Μίλησε για επαχθές επιτόκιο του δανείου από το ΤΠκΔ για το κολυμβητήριο που αγγίζει το 4,9% που σημαίνει πως θα αποπληρώσουμε πολλές περισσότερες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσα στη δωδεκαετία της αποπληρωμής. Επίσης τόνισε το θέμα της περιουσίας του Δήμου που δεν έχει κτηματογραφηθεί και ως εκ τούτου χάθηκαν χρηματοδοτήσεις [πχ ανάπλαση πλατείας Αγίου Ιωάννου από την Περιφέρεια Αττικής]. Κατέληξε λέγοντας πως δίνει χρόνο στη Δημοτική Αρχή και θα περιμένει την πρώτη αναμόρφωση επιλέγοντας να μείνει το "παρών".

Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης [Λαϊκή Συσπείρωση] τόνισε πως το τεχνικό πρόγραμμα κινείται μέσα στη μέγγενη του περιορισμού των χρηματοδοτήσεων των δήμων. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ποσό που έχει δεσμευτεί για τις ανάγκες των σχολείων σημειώνοντας πως αν επιμεριστεί ανά κτιριακή μονάδα τότε αντιστοιχεί σε περίπου 11.000 ευρώ ανά μονάδα.

Ο Κώστας Τσιαμπάς [Όραμα] χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα "πλασματικό" και στάθηκε στις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και τα αδιέξοδα των υπό υλοποίηση έργων.

Ο Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε πως δεν έχουμε καμία υποχρέωση να πληρώσουμε το 1,4 εκ ευρώ στην Περιφέρεια για τον εκβραχισμό του υπό ανέγερση δημαρχείου και ότι τα 2 εκ. ευρώ της Περιφέρειας για το κολυμβητήριο είχαν συμφωνηθεί για το 2025. Τέλος υποστήριξε ότι η "μεγάλη ρουφήχτρα" του προϋπολογισμού θα είναι η καθαριότητα και το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει αύξηση των δημοτικών τελών.

Επισημάνσεις

- Κατά τη συνεδρίαση που προηγήθηκε της συζήτησης του τεχνικού προγράμματος ορίστηκαν τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες το καλοκαίρι καταργούνται οριστικά. Εκεί, οι μέχρι χθες αντίπαλοι Ζορμπάς - Σταθόπουλος άφησαν τη Νέα Αρχή του κ. Οικονόμου εκτός εκπροσώπησης στις Επιτροπές. Ο τελευταίος κατήγγειλε το γεγονός στη συνεδρίαση και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης [περίεργο...]. Ωστόσο το μάρμαρο θα το πληρώσουν τα σχολεία και όχι αυτοί που τον άφησαν εκτός Επιτροπών.

Ποιος θα το περίμενε πάντως για τον άνθρωπο που πολλές φορές επί προηγούμενης θητείας ξεκινούσε τις τοποθετήσεις του λέγοντας "Όπως είπε κι ο Γιάννης ο Σταθόπουλος" να τον βλέπει τώρα - σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Αρχής - να εναγκαλίζεται τον κ. Ζορμπά.

Και για τον Βασίλη Ζορμπά άντε να καταλάβει κανείς το θυμό του αφού κόπηκε ο κ. Σάρκουλας, αλλά ο κ. Σταθόπουλος που εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος της ευγένειας [αν και κατά τη συνεδρίαση πεταγόταν αρκετές φορές διακόπτοντας για να μαλώσει...] και της ορθότητας, τι λόγο είχε να αδικήσει έναν άνθρωπο ο οποίος για να τον στηρίξει κατά το β' γύρο εξετέθη σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με όσα έλεγε παλαιότερα [συνέντευξη σε εμάς];

Πάντως τα όσα ειπώθηκαν περί αναλογικότητας δεν ευσταθούν διότι η "Πόλη μας" εκπροσωπείται στη Δημοτική Επιτροπή, ενώ η "Νέα Αρχή" αποκλείστηκε από τις Σχολικές Επιτροπές.

- Απίστευτη φάση όταν ο Βασίλης Ζορμπάς απευθυνόμενος στην κ. Σιούλα [αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών] τη ρώτησε αν θέλει να μιλούν στον πληθυντικό και η απάντηση ήταν... ναι! 😂

- Σωστή απόφαση να έχουμε πραγματικό Τεχνικό Πρόγραμμα και όχι ευχολόγιο με γιαλαντζί με κωδικούς των 1.000 ευρώ. Το να εγγράφουμε κωδικούς με έργα να σέρνονται στο διηνεκές, δεν προσφέρει κάτι. Το ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και πολλοί από όσους σήμερα μιλούν για... στόχευση και στίγμα λες και είμαστε το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ήταν οι ίδιοι που ασκούσαν κριτική όταν έβλεπαν τέτοιους κωδικούς επειδή δεν προχωρούσαν. Καλύτερα ρεαλισμός και επαγγελματισμός.

- Η απένταξη έργων από χρηματοδοτικά προγράμματα στο τέλος του προηγούμενου έτους, για την οποία είχαμε γράψει πρόσφατα, και επιβεβαιωθήκαμε από το Δήμαρχο είναι μια αρνητική εξέλιξη, ενώ προκαλεί απορία το γεγονός ότι με βάση όσα ακούσαμε ήταν ο κ. Μυλωνάκης που έσπευσε να χτυπήσει πόρτες πριν αναλάβει, μπας και γλυτώσει τα 1,8 εκ. ευρώ του Ιόλα. Επίσης είναι η τρίτη αναφορά που γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις απεντάξεις, αυτή τη φορά εκτενώς, και δεν υπάρχει αντίδραση από τα μέλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

- Η κ. Καψοκεφάλου γιατί έφυγε λίγο πριν την ψηφοφορία;

- Τέλος προκαλεί εντύπωση η όλη ιστορία με τη συμπληρωματική σύμβαση του 1,4 εκ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής με τον εργολάβο του υπό ανέγερση δημαρχείου και η δήλωση του κ. Ζορμπά πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τίποτε. Τότε για ποιο λόγο δεσμεύτηκε το φθινόπωρο του 2022 στέλνοντας επιστολή στον τότε Περιφερειάρχη με υπογραφή και σφραγίδα; Γιατί να αναλάβει κανείς να δεσμευθεί να πληρώσει για κάτι που στη συνέχεια ισχυρίζεται πως δεν πρέπει να πληρώσει;


 - Επιτέλους ο Δήμος έκανε αυτό που προτείνουμε χρόνια. Άνοιξε δικό του κανάλι στο Youtube ώστε να μεταδίδονται ζωντανά και να αρχειοθετούνται εκεί οι συνεδριάσεις του Σώματος.

Νεότερη Παλαιότερη