Πως χάθηκαν σχεδόν 4.000.000 ευρώ χρηματοδοτήσεων που είχαν εγκριθεί για το Δήμο Αγίας Παρασκευής

pixabay / PublicDomainPictures
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής στις 22 Νοεμβρίου 2023 ο επικεφαλής της Νέας Αρχής, κ. Οικονόμου είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής κατά τη συζήτηση των δημοτικών τελών:

Του Στρατή Μαζίδη

«Άλλο κομμάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει είναι το κομμάτι της δαπάνης του φωτισμού και εδώ απέτυχε δημοτική αρχή να τοποθετήσει λαμπτήρες led στον οδικό φωτισμό κάτι που έκαναν οι άλλοι δήμοι και ας μην πούμε τώρα για ποιο λόγο χάσαμε τις υποθέσεις των προσφυγών. Θα πρέπει να το έχουμε σαν αρχή ότι δεν πρέπει να φωτογραφί... [στο σημείο αυτό της μετάδοσης κόπηκε ο ήχος!] για να προσβάλουν τους διαγωνισμούς, Θα πρέπει επομένως να εξασφαλίζουμε υγεία ανταγωνισμό και αυτή τη στιγμή ο δήμος θα μπορούσε να γλιτώνει, να το ακούσουν αυτό οι δημότες και οι παριστάμενοι 500.000 το χρόνο εάν πράγματι είχαμε τέτοιας ποιότητας φωτισμού στο δήμο»

Στις 13 Δεκεμβρίου 2023 ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του ανέφερε:

«Χάνονται χρηματοδοτήσεις που είχαν εγκριθεί λόγω αδυναμίας να υποστηριχθούν»

Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε καμία απάντηση από τη Δημοτική Αρχή, τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, όσο και μετά.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω το θέμα, καθώς ο νέος Δήμαρχος χρησιμοποίησε πληθυντικό αριθμό [«χρηματοδοτήσεις»] μπόρεσα να μάθω τα εξής:

⛔ Χάθηκαν 1,8 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση της βίλας Ιόλα

Η εν λόγω χρηματοδότηση εγκρίθηκε επί Δημαρχίας Σταθόπουλου, αφορούσε την κάλυψη μέρους της δαπάνης των εργασιών που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν και ήταν μέρος προγράμματος ΕΣΠΑ που λήγει στις 31/12/2023. Ωστόσο ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν πέτυχε να τρέξει ορισμένα πράγματα εντός προθεσμιών παρά τα χρόνια που είχε στη διάθεσή του και η χρηματοδότηση χάνεται αφού η πρόοδος των έργων δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος. Κύκλοι της επόμενης Δημοτικής Αρχής εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να κερδίσουν ξανά τη χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ.  

⛔ Χάθηκαν 145.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση του παιδικού σταθμού στην οδό Βορρά

Σύμφωνα με πληροφορίες η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΠΑΙΣΔΑΠ δεν έγινε ποτέ, το πρόγραμμα έληξε το φθινόπωρο και η χρηματοδότηση χάθηκε οριστικά.

⛔ Χάθηκαν 2 εκ. ευρώ για τον οδοφωτισμό

Αρχές του 2023 ο Δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ για τον οδοφωτισμό και την τοποθέτηση λαμπτήρων led [αναφορά Γ. Οικονόμου στην αρχή του κειμένου]. Ωστόσο ένας προμηθευτής έκανε προδικαστική προσφυγή κατά των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού [για ποιο λόγο άραγε;] και δικαιώθηκε. Στη συνέχεια ο Δήμος έκανε κάποιες αλλαγές, όμως ο ίδιος προμηθευτής [για ποιο λόγο πάλι άραγε;] έκανε νέα προσφυγή και δικαιώθηκε εκ νέου. Το πρόγραμμα έληγε τέλη Νοεμβρίου και πήρε παράταση ενός μήνα, ωστόσο ο χειρισμός του θέματος από πλευράς Δήμου Αγίας Παρασκευής οδηγεί στην απώλεια ακόμη 2 εκ. ευρώ.

Δε γνωρίζουμε αν υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις. Εν προκειμένω όμως € 3.945.000,00 δεν είναι λίγα χρήματα. Ακόμη κι αν η νέα Δημοτική Αρχή καταφέρει να σώσει τα € 2.000.000,00 για τον Ιόλα, στην πραγματικότητα δεν τα σώζει, αφού αν οι προκάτοχοί της είχαν κινηθεί εγκαίρως, θα μπορούσε να διεκδικήσει το ποσό αυτό για κάποιο άλλο έργο της πόλης [πχ κολυμβητήριο].

Επίσης το να γλυτώνει ένας Δήμος 500.000,00 ευρώ το χρόνο από εξοικονόμηση κατανάλωσης ρεύματος εφόσον ευσταθούν οι αριθμοί του κ. Οικονόμου, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο πόσο. Με τα χρήματα αυτά ο Δήμος μπορεί να ενισχύσει τον εξοπλισμό του στην καθαριότητα και το οδοφωτισμό. Μπορεί επίσης να καλύψει μέρος της δαπάνης για την αγορά των οικοπέδων ώστε η πόλη να αποκτήσει ιδιόκτητο αμαξοστάσιο.

Σε κάθε περίπτωση χρήματα που χάνονται ισοδυναμούν με χαμένες δυνατότητες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το τελευταίο παράδειγμα, έχουν αθροιστικό οικονομικό αντίκτυπο στην πάροδο των ετών.

Τέλος τίθεται ένα θέμα αξιοπιστίας ενός φορέα ως προς τη συνέχεια και πιθανά μελλοντικά του αιτήματα όταν ζητά χρήματα, του εγκρίνονται αλλά λόγω δικής του αστοχίας χάνονται.

Νεότερη Παλαιότερη