Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών: Όλα τα παιδιά της Αγίας Παρασκευής έχουν δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή! Γιατί τους το στερείτε;

Πόσα ακόμα χρόνια θα περιμένουμε να γίνει πραγματικότητα η ανάγκη όλων των παιδιών για ισότιμη πρόσβαση σε παιδικό σταθμό; Πότε θα μπει ένα τέλος στην απαξίωση των αναγκών μας; Φέτος, για ακόμα μια χρονιά, 130 οικογένειες (85 βρέφη και 45 νήπια) δε βρήκαν θέση σε κανέναν σταθμό την 1 Σεπτέμβρη. Είναι υπερβολή το 2023 να θέλουμε να πάμε στην εργασία μας και να μην χρειάζεται να  χρυσοπληρώνουμε τους ιδιωτικούς σταθμούς για μια θέση;

Ταυτόχρονα, δεκάδες γονείς, που κατόρθωσαν να βρουν μια θέση για τα παιδιά τους, συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τα γνωστά προβλήματα:

·      παιδιά, που μένουν λίγα μέτρα μακριά από σταθμό της γειτονιάς τους, να τοποθετούνται σε σταθμό στην άλλη άκρη του δήμου.

·      τα σχολικά λεωφορεία δεν έχουν προδιαγραφές για μεταφορά παιδιών κάτω από 2,5 ετών, με αποτέλεσμα να μην μεταφέρονται καθόλου τα βρέφη.

·      αδερφάκια να τοποθετούνται σε διαφορετικούς σταθμούς.

·      ο σταθμός της Αφροδίτης να μη δέχεται κατόχους voucher.

·      ο σταθμός της Αίσωπου δεν καλύπτει την ανάγκη για ύπνο σε όσα παιδιά το χρειάζονται.

·      τα τελικά αποτελέσματα για την εισαγωγή των παιδιών βγήκαν και φέτος, μια μέρα πριν ανοίξουν οι σταθμοί, ενώ οι εγγραφές έχουν γίνει 3 μήνες πριν.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν σε κάποιους αδύνατη την μεταφορά των παιδιών τους σε σταθμούς, που βρίσκονται 3 και 4 χιλιόμετρα μακριά. Καθιστούν αδύνατη την αναμονή μέχρι τις 31 Αυγούστου για να μάθουν αν πήραν το παιδί τους σε κάποιο σταθμό, με αποτέλεσμα να τα γράφουν σε ιδιωτικούς για να είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να πάνε στην εργασία τους τον Σεπτέμβρη.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, για όσους γονείς δεν μπορούν να βρουν λύση, είναι να οδηγούνται δυστυχώς σε διαγράφη των παιδιών τους (φέτος μέσα στις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας των σταθμών έχουν γίνει 50 διαγραφές).

Η διοίκηση, από την πλευρά της, βολεύεται με τις διάγραφες, γιατί κατορθώνει να βάλει κάποια από τα παιδιά που περιμένουν στην σειρά να βρουν μια θέση.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα από το Δήμο και την Διοίκηση για όλα τα παιδιά της Αγίας Παρασκευής:

·      Καμία οικονομική επιβάρυνση σε οικογένειες που αναγκαστικά χρησιμοποιούν το σχολικό. Δεν είναι ευθύνη του γονέα, που στέλνει το παιδί του χιλιόμετρα μακριά, γιατί δεν υπάρχει σταθμός στην γειτονιά του ή δε χωράει το παιδί του στις ελάχιστες θέσεις που έχει ο κοντινός σταθμός.

·      Τώρα να αποκτηθούν σχολικά λεωφορεία με την απαραίτητη ασφάλεια για την μεταφορά παιδιών από ενός έτους.

·      Τα αδέρφια, να εξασφαλίζεται, ότι θα φοιτούν στον ίδιο σταθμό.

·      Κανένα παιδί να μην αποκλείεται από τον ύπνο, εάν το έχει ανάγκη.

·      Σύγχρονους, ασφαλείς παιδικούς σταθμούς και όχι παλιά σπίτια ή διαμερίσματα, για να βρίσκουν θέση όλα τα παιδιά, γιατί η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα κάθε οικογένειας και ο δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη να το παρέχει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Όποιος γονέας αντιμετωπίζει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα ή έμεινε το παιδί του εκτός παιδικού σταθμού μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Νεότερη Παλαιότερη