Αναταραχή στη γαλάζια πολυκατοικία της Αγίας Παρασκευής

pixabay / 12019
Η πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής στα κοινωνικά δίκτυα για νομικές ενέργειες εναντίον δύο συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μέσων λόγω δημοσιευμάτων που όπως λέει έχουν "μοναδικό σκοπό να βλάψουν την προσωπικότητα και να αμφισβητήσουν το ήθος και την εντιμότητα μου", προκάλεσαν αίσθηση καθώς ο Βασίλης Ζορμπάς στα όσα χρόνια ασχολείται με τα τοπικά κοινά και παρά τις ενίοτε έντονες αντιπαραθέσεις του, δεν είχε ποτέ ο ίδιος στραφεί προσωπικά εναντίον κάποιου μέσου. 

Του Στρατή Μαζίδη

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ανυπόγραφα δημοσιεύματα, ειδικά σε μέσα τα οποία δημοσιεύουν πλήθος αναρτήσεων σε καθημερινή βάση ή έχουν αρκετές σελίδες να γεμίσουν, είναι αμέτρητα αλλά επειδή ακριβώς δεν τα υπογράφει κάνεις, ενίοτε ανάλογα με το περιεχόμενό τους, δεν είναι σίγουρο αν μπορούν να ληφθούν υπόψη ακριβώς επειδή κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του περιεχομένου τους.

Εν προκειμένω ο δήμαρχος φαίνεται να κινήθηκε έτσι για τους εξής λόγους:

🔀 Ο πρώτος είναι αυτά τα οποία ο ίδιος επικαλείται στη δήλωσή του.

🔀 Ο δεύτερος είναι για να βάλει ένα τέλος στην πρακτική των ανυπόγραφων δημοσιευμάτων σε υπερτοπικά μέσα τα οποία συνήθως, αν κρίνουμε από το παρελθόν, γίνονται επειδή... "κάποιος" έχει ένα γνωστό να δουλεύει σε αυτά ώστε να γίνει μια δημοσίευση και μετά να διακινήσει το δημοσίευμα εντός των τειχών στη λογική του "ό,τι λέει ένα υπερτοπικό μέσο, είναι έγκυρο", "είδες τι έγραψε το τάδε", κτλ.

🔀 Ο τρίτος είναι γιατί αυτά μπορεί να κυκλοφόρησαν εκτενώς εντός πόλης [ειδικά το δεύτερο] κάνοντας ζημιά.

Ωστόσο ο κ. Ζορμπάς προχωρά σε μια αντιπαράθεση με δύο μέσα τα οποία βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. Πάντως διαβάζοντας κανείς τα δημοσιεύματα, μπορεί να κάνει κάποια εικασία ως προς την προέλευσή τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος πολεμά σε δύο μέτωπα. Το ένα, το μεγάλο είναι η μάχη για το δήμο της Αγίας Παρασκευής. Το δεύτερο είναι η εσωκομματική αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εδώ και δεκαετίες δεν είναι ενωμένο στην Αγία Παρασκευή ενώ από τις εκλογές του 2006 και μετά δεν εκπροσωπείται μόνο από μία παράταξη αλλά από περισσότερες. Ήταν δύο, έγιναν τρεις και τώρα τέσσερις [ασχέτως της δυναμικότητας της κάθε μίας].

Επίσης μέχρι στιγμής το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις σχετικά με τις στηρίξεις στους δήμους κάτι που επιτρέπει σε άλλους να λένε πώς το κόμμα αποστασιοποιείται από το Δήμαρχο και δε θα στηρίξει κανέναν και σε άλλους να ισχυρίζονται - τέσσερα χρόνια τώρα - μιλώντας σε τρίτους ότι αυτοί θα πάρουν το χρίσμα. 

Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως οι πολιτικοί τάζουν για το μέλλον, ομοίως τους αρέσει να ζουν και αυτοί με αντίστοιχες υποσχέσεις ή οράματα, μπορεί κάποιος να σκέφτεται ότι αφού εγώ δεν μπορώ να βγω εγώ δήμαρχος τώρα, ας ροκανίσω τον σημερινό για να πάρω σειρά.

Το πρόβλημα όλων αυτών είναι ουσιαστικά πως καλούνται να φάνε από το ίδιο γαλάζιο πιάτο όσο κι αν στη σημερινή συγκυρία είναι μεγάλο και γεμάτο.

Και μπορεί η προσοχή στο Δημαρχείο να έχει στραφεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις λόγω των όσων γίνονται, υπάρχουν όμως και κάποιοι που περνούν απαρατήρητοι κάτω από τα ραντάρ. Για παράδειγμα προβληματίζεται κανείς από την παρουσία του κ. Μουστόγιαννη ο οποίος πετυχαίνει για τρίτη φορά να στήσει ψηφοδέλτιο, άνοιξε προεκλογικό κέντρο σε κεντρικό σημείο της πόλης; Ο εν λόγω πολιτεύεται σε ήπιους τόνους κατορθώνοντας ακόμα και εκεί όπου διαφωνεί να διατηρεί ένα συναινετικό τόνο αντί να αποπνέει αρνητισμό και τοξικότητα. Κοινώς, δεν είναι ένας γκρινιάρης που ανοίγει αχρείαστα μέτωπα. Επίσης φαίνεται ότι έχει επαφές και ερείσματα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατορθώνοντας σε εκδηλώσεις του να έχει παρουσίες βουλευτών ή ακόμα και μήνυμα του τέως Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά του οποίου φαίνεται πως απολαμβάνει την στήριξη και διατηρεί στενές επαφές μαζί του. Ας μην ξεχνάμε ότι την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του την προλόγισε ο σημερινός υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτά μπορεί να ξαφνιάζουν πολλούς από εμάς, αλλά στα κομματικά ακροατήρια παίζουν το ρόλο τους. Για πολλούς ο κ. Μουστόγιαννης θα είναι ανεβασμένος και αυτό οδηγεί αρκετούς στο συμπέρασμα ότι τα τελικά ποσοστά των δύο παρατάξεων [Ζορμπά και Μουστόγιαννη] ενδέχεται να επηρεάσουν το ένα το άλλο. Επίσης αρκετοί ακόμη αναρωτιούνται πως κατάφερε και εξέλεξε τα περισσότερα άτομα στην τοπική οργάνωση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση στο δημαρχείο φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Γιάννης Σταθόπουλος είναι ο επιθυμητός αντίπαλος στο δεύτερο γύρο και αυτό γιατί δεν του απαντούν εδώ και αρκετό καιρό σε καμία ανακοίνωση. Αυτό δεν παύει να είναι παράλληλα ένα δίκοπο μαχαίρι. Σίγουρα ο πρώην Δήμαρχος δεν αποτελεί καινούργιο πρόσωπο στα πράγματα της πόλης, ο κομματικός χώρος από τον οποίο προέρχεται έχει μπει σε φάση δραματικής συρρίκνωσης και ο κοινός νους υποθέτει [διότι στην πράξη δεν έχουμε δει κάτι ως σήμερα] πως θα έχει να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο αφήγημα από τη δημοτική αρχή που θα αφορά τα τεχνικά έργα είτε ξεκίνησαν είτε δρομολογήθηκαν στην τρέχουσα θητεία. Το αφήγημα θα είναι απλό: Από τα δέκα ανοιχτά θέματα της πόλης πιάσαμε και δρομολογήσαμε πχ τα τέσσερα (κολυμβητήριο, πλατεία Αγίου Ιωάννη, ανάπλαση Ειρήνης, ΣΔΙΤ), δώστε μας την εντολή για να συνεχίσουμε. Βέβαια μία κάλπη δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να βγάλει όταν ανοίξει αλλά σίγουρα προτιμάς έναν αντίπαλο που έχεις νικήσει ξανά στο παρελθόν.

Ως εκ τούτου η φθορά που μπορεί να σου προκαλέσουν διάφορα δημοσιεύματα μπορεί να παίξει το ρόλο της και αυτό γιατί έχουμε μία σημαντική παράμετρο: Απευθύνονται σε κόσμο που θα τα διαβάσει εντελώς συμπτωματικά (ο όποιος είναι έξω από το γκρουπ των 1000-1500 ανθρώπων που ενημερώνονται τακτικά για τα δρώμενα της πόλης τους και όχι μόνο πριν τις εκλογές) και στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση.

Νεότερη Παλαιότερη