Σπύρος Παπασπύρος: Η βίλα Ιόλα, δείχνει τον δρόμο


Την Τετάρτη, συνέβη ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την πόλη μας.  Στον περίβολο της βίλας Ιόλα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της υπογραφής της συμβάσεως για το έργο «Κατασκευαστικές εργασίες για την δημιουργική επανάχρηση της βίλας ΙΟΛΑ».

Πέραν του γεγονότος, αυτού καθ΄εαυτού, το οποίο σηματοδοτεί την απόκτηση ενός λειτουργικού πλέον πολιτιστικού χώρου στην πόλη, μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, προσωπικά διέκρινα και άλλα, εξ ίσου σημαντικά, κατά την άποψή μου,  γεγονότα, τα οποία θα αναφέρω μετά από ένα σύντομο ιστορικό.

Είναι γνωστό ότι η βίλα Ιόλα αγοράσθηκε επί της θητείας του προηγουμένου Δημάρχου, του κ. Γιάννη Σταθόπουλου. Η απόφαση αγοράς ψηφίσθηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην συνέχεια, υπήρξαν ενστάσεις από αρκετούς της αντιπολιτεύσεως, μεταξύ αυτών και από την δική μας παράταξη, αλλά και από 3 Αντιδημάρχους του κ. Σταθόπουλου. Όχι για την αγορά, αλλά για τον τρόπο και το ύψος του ποσού της αγοράς, που θα βάρυνε τους κατοίκους. Τελικώς όμως η αγορά πραγματοποιήθηκε και η βίλα απετέλεσε περιουσία του Δήμου. Η ίδια διοίκηση, ανηύρε  ένα μέρος του ποσού που χρειαζόταν για την ανάπλαση της βίλας και προχώρησε, με ένα μέρος της επιχορηγήσεως αυτής, στην δημοπράτηση της μελέτης.

Με την ανάληψη της Δημαρχίας από τον κ. Βασίλη Ζορμπά, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην εξασφάλιση του υπολοίπου σημαντικού ποσού που χρειαζόταν για την ανάπλαση, προχώρησε στην δημοπράτηση του έργου και φθάσαμε στο αίσιο τέλος, στην υπογραφής της  σχετικής συμβάσεως και στην έναρξη των εργασιών. Αυτό, όσον αφορά στο ιστορικό.

Η τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, ήταν ένα πολύ όμορφο θέαμα, ο νυν Δήμαρχος, κάλεσε δίπλα του τον τέως Δήμαρχο και ένα πρώην Δήμαρχο, τον κ. Γιαννακόπουλο, για να μιλήσουν για το θέμα. Και οι τρεις, ανέπτυξαν τις θέσεις τους, με ιδιαίτερα κόσμιο τρόπο, «ιπποτικό» θα έλεγα έναντι των υπολοίπων δυο. Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό γεγονός, που παρετήρησα.  

Ο Δήμαρχος, κ. Ζορμπάς, σημείωσε τρία πολύ σημαντικά, κατά την άποψή μου, πράγματα, που τα δημοσιοποιώ για να καταγραφούν, αφού η τελετή δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Σημείωσε λοιπόν ο κ. Δήμαρχος:

-«Οι Δημοτικές Αρχές πρέπει να έχουν συνέχεια. Κάτι που παραδίδει η μια, πρέπει να το συνεχίζει και να το αναπτύσει η άλλη.

-Στην πόλη μας όλες οι Δημοτικές παρατάξεις στηρίζουν τον πολιτισμό, καμμία περισσότερο ή λιγότερο από τις άλλες.

-Η Δημοτική μας Αρχή είναι αποφασισμένη να μην αφήνει εκκρεμότητες, να μην επιτρέπει την δημιουργία  «φαντασμάτων» στην πόλη. Η Δημοτική μας Αρχή ήταν αυτή που μετά από 30 ολόκληρα χρόνια ξεμπλοκάρισε το θέμα του Κολυμβητηρίου, στο οποίο οι εργασίες αποπεράτωσης ξεκινούν έως το καλοκαίρι.  Συνεχίσαμε με την βίλα Ιόλα. Πέραν αυτών, λύσαμε το θέμα που παρουσιάστηκε με το Δημαρχείο και οι εργασίες ξεκίνησαν πάλι».

Κλείνοντας, θα προσέθετα το εξής, λαμβάνοντας αφορμή από τα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν στην χθεσινή τελετή: Σο πλαίσιο της αντιπαραθέσεως, εν όψει των Δημοτικών εκλογών, λέγονται πολλά. Συνήθως έχουν την λογική του ότι όλοι οι άλλοι είναι «κακοί ή άχρηστοι». Σαφώς και γίνονται λάθος ή άστοχες κινήσεις, από όλους, οι οποίες πρέπει να κρίνονται. Ας γίνει όμως μια προσπάθεια, η λογική της αντιπαραθέσεως να αλλάξει , να γίνει «προτιμήστε μας, γιατί εμείς μπορούμε καλύτερα». Η βίλα Ιόλα, έδειξε τον δρόμο.

Υ.Γ.

α) Η αναφορά-τοποθέτηση της κας Ευτυχίας Ροδοπούλου, εκ των πρωτεργατών των προσπαθειών αποκτήσεως και επαναχρήσεως της βίλας Ιόλα, στις διαχρονικές ενέργειες για να φθάσουμε στην χθεσινή ημέρα, ήταν από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός ιστορικής αξίας. Ελπίζω να δημοσιεύσει αυτά τα οποία είπε.
       
β) Η υπογραφή της συμβάσεως, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει και τον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία να φέρει σε πέρας δύσκολες και σημαντικές αποστολές.


Σπύρος Παπασπύρος
Πρόεδρος ΠΑΟΔΑΠ

Νεότερη Παλαιότερη