Ανακάλεσε η Περιφέρεια τη διάλυση της σύμβασης για το Δημαρχείο - Μένει να απαντηθεί ένα σοβαρό ερώτημα

Όπως όλα δείχνουν το έργο του νέου Δημαρχείου φαίνεται πως ξεμπλοκάρει με την Περιφέρεια Αττικής να δανείζει τρόπον τινά άτοκα το δήμο Αγίας Παρασκευής καλύπτοντας άμεσα το κόστος της πρώτης συμπληρωματικής σύμβασης με τη δική μας πλευρά να αποπληρώνει το ποσό σε εξαμηνιαίες δόσεις ευελπιστώντας ότι αυτό δε θα χρειαστεί αφού υπάρχει η δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης για κάλυψη της δαπάνης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Του Στρατή Μαζίδη

Ως εκ τούτου η Περιφέρεια Αττικής ανέβασε στη Διαύγεια την απόφαση ανάκλησης της διάλυσης της σύμβασης για την ανέγερση του νέου δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία πολιτικά εξυπηρετεί τόσο την Περιφέρεια όσο και το Δήμο αφού θα πορευτούν προς τις εκλογές με το έργο σε εξέλιξη.

Ωστόσο επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν, θα πρέπει να ετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα που - ω μη γένοιτο - ο εργολάβος σταματήσει εκ νέου ζητώντας δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση. 

Και εδώ προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: 

Το ποσό που ζητά ο εργολάβος αφορά τη μέχρι σήμερα εκσκαφή, το από δω και μετά ή όλες τις εργασίες εκσκαφής; Αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί από αρμόδια χείλη της Περιφέρειας Αττικής καθώς σύμφωνα με την προκαταρκτική τεχνική έκθεση που αφορά στη μεθοδολογία εξόρυξης και εκσκαφής του βραχώδους σχηματισμού σημειώνεται ότι στη Ζώνη του οικοπέδου Γ1 - Γ2 υπάρχει συμπαγής υγιής βραχώδης σχηματισμός που φτάνει τα 7 μέτρα και ως προς τη μεθοδολογία και το σχηματισμό της εκσκαφής αναφέρει αναλυτικά τα εξής: 

Με βάση την αρχική εκτίμηση των δεδομένων κυρίως δε με τα χαρακτηριστικά του γεωλογικού σχηματισμού και τις φυσικομηχανικές ιδιότητες του προς εξόρυξη πετρώματος στην περιοχή γεωτρήσεων Γ1-Γ2, φαίνεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά βαριά υδραυλική βραχοσφύρα για την εξόρυξη του συμπαγούς Τμήματος Δηλαδή στο τμήμα υγιούς ασβεστόλιθου που συναντάται μετά το βάθος των 11 M στη Γ1.

Συνεπώς προτείνεται ως απαραίτητη και σκόπιμη η υλοποίηση μικρής κλίμακας ελεγχόμενων ανατινάξεων. 

Στο υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου Η εξόρυξη φαίνεται ότι μπορεί να γίνει με βαριά υδραυλική βραχοσφύρα ή και  ερπυστριοφόρο προωθητή με ενσωματωμένο ripper ή και κατά θέσεις μόνον με βαρύ υδραυλικό ερπυστριοφόρο εκσκαφέα ανεστραμμένου κάδου (τσάπα)


Με το σημερινό νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπονται πλέον οι εξορύξεις με τη χρήση μικρής κλίμακας ελεγχόμενων ανατινάξεων μέσα σε αστικό ιστό. Δεδομένης όμως της πρότασης του μελετητή αντιλαμβάνεται κανείς ότι για να σπάσει αυτός ο συμπαγής βράχος με βαριά υδραυλική βραχοσφύρα πιθανότατα θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μεροκάματα, μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης μηχανημάτων κ.ο.κ.

Συνεπώς μπορεί τώρα να ξεμπλοκάρει το έργο αλλά θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα που ανοίγεται μπροστά μας ούτως ώστε να μην έρθουμε πάλι στην ίδια θέση είτε για το ίδιο θέμα είτε για οτιδήποτε άλλο, ή στη χειρότερη εκδοχή να έχουμε εξαντλήσει το περιθώριο των κινήσεων που μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε.

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ φαίνεται πως τελικά προσπερνάμε το εμπόδιο σε αυτή την πρώτη φάση, για αυτή την περιπέτεια που ζούμε υπάρχει κάποια αιτία και πρέπει να αναζητηθεί γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Καθώς (και αν τυχόν ποτέ ασχοληθεί κανείς με αυτό) τα πάντα ξεκινούν από την αρχή, ένα πρώτο καλό ερώτημα θα ήταν να κληθούν για να δώσουν ορισμένες απαντήσεις όσοι παρέλαβαν και υπέγραψαν τα τεύχη δημοπράτησης τόσο σε πρώτο χρόνο (Νοέμβριος 2016) όταν δεν υπήρχε κόστος μονάδας εκσκαφής και απομάκρυνσης βραχώδους εδάφους, όσο και  σε δεύτερο χρόνο (Σεπτέμβριος 2017) όταν μετά από υπόδειξη της παράλειψης από την Περιφέρεια, προστέθηκαν μόλις 5 κυβικά βραχώδους εδάφους ενώ οι μελέτες του 2008 μιλούσαν σαφέστατα για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό θα ήταν μια καλή αρχή.

Νεότερη Παλαιότερη