Δήμος Αγίας Παρασκευής: Δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας για την ψυχική υγεία των πολιτών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ας θυμηθούμε την ιαπωνική τεχνική του Kintsugi, με την οποία επισκευάζονται σπασμένα αγγεία με χρυσό, ασήμι ή πλατίνα. Μέσα από μία διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και φροντίδα, αναδεικνύονται τα σπασμένα μέρη ως σημεία που προσδίδουν μοναδικότητα και αξία στο αγγείο.

Ο καθένας από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή του, μπορεί να νιώσει σαν κάτι μέσα του έχει ραγίσει. Οι εμπειρίες της ζωής, γεγονότα πάνω στα οποία δεν είχαμε κανέναν έλεγχο, απώλειες αγαπημένων προσώπων, ονείρων, προσδοκιών, μπορεί να μας οδηγήσουν στο να αισθανόμαστε ευάλωτοι και ατελείς. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να νιώθουμε ακόμα και ότι ο πόνος μας σημάδεψε με τέτοιο τρόπο, που δεν θα μπορέσουμε ποτέ ξανά να είμαστε όπως πριν – πλήρεις και δημιουργικοί.

Η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας, κατά μία έννοια, δεν διαφέρει πολύ και από την τεχνική του  Kintsugi. Μέσα από τη θεραπεία, ερχόμαστε σε επαφή με το κομμάτι μας που μοιάζει ατελές – αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε καλύτερα, να το συγχωρούμε, μαθαίνουμε να το φροντίζουμε και σιγά σιγά να το αγαπάμε. Το αναγνωρίζουμε ως μια πλευρά μας, που μπορεί να μετουσιωθεί στη δική μας μοναδική πηγή δύναμης και εξέλιξης.

Όπως και στη επισκευή σπασμένων αγγείων, έτσι και στη θεραπεία, βλέπουμε ότι με τον απαραίτητο χρόνο, αφοσίωση και φροντίδα, μέσα από τα ραγίσματα μπαίνει το φως.

*Οι πολίτες του Δήμου Αγίας Παρασκευής, μπορούν να επωφεληθούν δωρεάν, από υπηρεσίες για την ολιστική φροντίδα ατόμων και οικογενειών:

- Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο

- Θεραπεία Οικογένειας και Ζευγαριού

- Ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες με συγκεκριμένη θεματολογία (πχ. κρίση πανικού, άγχος, φοβίες κλπ).

- Κοινωνική στήριξη: ανίχνευση και λεπτομερή καταγραφή των αιτημάτων και αναγκών, πληροφόρηση για παροχές και υπηρεσίες καθώς και πρακτικές κοινωνικής δικτύωσης

- Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης (Πρόγραμμα Βελτίωσης Γνωστικών Λειτουργιών).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106080300

Νεότερη Παλαιότερη