Όχι άλλο κάρβουνο για τα παρκαρισμένα οχήματα πάνω στην πλατεία Αγίας Παρασκευής

Μετά από πολύ καιρό, αρκετά δημοσιεύματα αλλά και αναρτήσεις πολιτών σε κοινωνικά δίκτυα, η κατάσταση της κεντρικής πλατείας Αγίας Παρασκευής που έχει καταντήσει parking απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά το στάδιο των δηλώσεων.

Του Στρατή Μαζίδη

Ωστόσο πέρα από λεκτικές καταδίκες για την υπάρχουσα κατάσταση, δεν μπορεί να εξάγει ο δημότης συμπέρασμα αν καταλήξαμε κάπου.

Το κακό με την πλατεία Αγίας Παρασκευής ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια από τότε που σταμάτησε να έχει δημοτικό φύλακα, ο οποίος παράλληλα ήλεγχε και τα βυθιζόμενα κολωνάκια. Όταν ο Γιάννης Σταθόπουλος ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου δέχθηκε πιέσεις από τους πολίτες, και τον γράφοντα, να κάνει κάτι με την πλατεία η οποία είχε μετατραπεί σε parking για καλεσμένους Μυστηρίων. Ήταν άλλωστε μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει πως μπορούσε να λύσει τα προβλήματα.

Η τότε Δημοτική Αρχή αντί να θέσει πάλι σε λειτουργία τα κολωνάκια, αποφάσισε να τοποθετήσει μια μπάρα, η οποία εύκολα ανοίγει και με το χέρι και να ακυρώσει τον εαυτό της μοιράζοντας τηλεκοντρόλ σε όλο τον κόσμο. Όπως πολλοί είχαμε ψυχανεμιστεί από τότε και επιβεβαίωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κονταξής κατά τη συνεδρίαση, είχαν μοιράσει τέσσερα [!] τηλεκοντρόλς στους ιερείς και ένα [!] στο νεωκόρο. Ευτυχώς, κράτησαν ένα και στο Δήμο. Πάλι καλά! Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί δε μοίρασαν σε όλους μας από ένα.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή με το που μπήκε η μπάρα, κάποιον να μου λέει ότι ορισμένοι ζητούν να ανεβαίνει η μπάρα τις Κυριακές γιατί θέλουν να παρκάρουν έξω από το ναό [αντί να πάνε σε άλλη εκκλησία] και να του απαντώ ξεκάθαρα πως αν αρχίσετε από τώρα τις εκπτώσεις, το χάσατε το παιχνίδι με την πλατεία. Η απάντηση που έλαβα ήταν «να βάλουμε εσένα Δήμαρχο να τσακωθείς με όλο τον κόσμο». Μια φορά πάντως το παιχνίδι της πλατείας το έχασαν, γιατί ομελέτα χωρίς σπάσιμο αυγών δε γίνεται κι η ευκαιρία χάθηκε.

Ο πρώην Δήμαρχος υποστηρίζει ότι όταν μπήκε η μπάρα, λύθηκαν τα προβλήματα. Λες και μετά την τοποθέτηση να έφυγε από την πόλη επιστρέφοντας το φθινόπωρο του 2019, ξεχνώντας το πόσα δημοσιεύματα αλλά και αναρτήσεις διαμαρτυρομένων δημοτών, είχαν ακολουθήσει όταν η μπάρα αποδείχθηκε δυστυχώς από πολύ νωρίς διακοσμητική.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ανέφερε πως ο Δήμος είχε στείλει χαρτί στον ιερό ναό με τα αυτοκίνητα που μπορούν να ανεβαίνουν στην πλατεία. 

Ακολούθησε όμως κάτι; Πήρε κανείς πίσω τα τηλεκοντρόλς που μοίρασε η προηγούμενη δημοτική αρχή, τα οποία για την ώρα είναι και άχρηστα καθώς η μπάρα παραμένει επί μακρόν χαλασμένη;

Επισκεπτόμενος πολλές φορές το σημείο έχω διαπιστώσει να παρκάρουν το όχημά τους δημότες που προσέρχονται στο ναό αλλά δεν επιθυμούν να περπατήσουν από το σπίτι τους μέχρι εκεί. Αλλά... βρίσκουν και τα κάνουν.

Ο Δήμαρχος είπε πως για την πλατεία υπάρχουν δύο λύσεις. Η πρώτη να καλείται η Τροχαία για να μοιράζει κλήσεις, η δεύτερη να κλείσει εντελώς η πλατεία για τα οχήματα. 

Δεν είπε όμως ποια από τις δύο επιτέλους θα εφαρμόσει. Ούτε κάποιος από την αντιπολίτευση έκανε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση πιθανότατα λόγω του εσφαλμένου πνεύματος "να τα έχουμε καλά με όλους".

Η σημερινή Δημοτική Αρχή εξελέγη για να λύσει τα προβλήματα τα οποία είτε αδυνατούσε είτε απέφευγε να επιλύσει ο πρώην Δήμαρχος. Αν τρία χρόνια μετά δεν μπορεί να πετάξει έξω όλα τα αυτοκίνητα από την πλατεία, υπάρχει θέμα.

Όσο για τον εφημέριο, το αμάξι της νύφης και τη νεκροφόρα, ας δεσμευθούν 10-12-15 μέτρα στον παράδρομο. Τόσο απλό!

Το δε ακόμη πιο απλό είναι πως κανείς δε φαίνεται να καταλαβαίνει ότι αυτή η ανοχή όχι μόνο δε φέρνει ψήφους, αλλά τις διώχνει, καθώς οι επισκέπτες-καλεσμένοι δεν ψηφίζουν στην Αγία Παρασκευή. Ψηφίζουν όμως όλοι οι υπόλοιποι που πλατεία πληρώνουν και πλατεία δεν έχουν καθιστώντας ξεκάθαρο ότι όταν θες να τα έχεις καλά με όλους, δεν τα έχεις με κανέναν.

Νεότερη Παλαιότερη