Ηλέκτρα Αντωνοπούλου-Πανάγου: Ο Ζ' Παιδικός Σταθμός και ο Β. Ζορμπάς

Καταργείται ο Ζ Παιδικός Σταθμός Αγίας Παρασκευής. Εντελώς απροσδόκητα σε μια έκτακτη συνδρίαση του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ την Πέμπτη 19 Μαϊου αποφασίστηκε να σταματήσει η λειτουργία του παιδικού Σταθμού.
   
Ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων, ψηφίσματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών, αντιδράσεις των εργαζομένων, σφοδρές αντιδράσεις από όλους.
   
Τι σημαίνει η κατάργηση του Ζ Παιδικού Σταθμού;
    
Με δυό λόγια, μείωση της δυνατότητας να φιλοξενηθούν παιδιά σε αυτούς. Παιδιά εργαζομένων οικογενειών του Δήμου μας, παιδιά που λόγω των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συγκυριών, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν παρά μόνο σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου.
   
Φτωχαίνει ο Δήμος σε κοινωνική πρόνοια. Γίνεται όλο και λιγότερο ανθρώπινος.
    
Αυτονόητα πράγματα, θα πεί κάποιος. Αυτονόητα όμως  για όλους; Μάλλον όχι για όλους.
    
Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο των ΠΑΙΣΔΑΠ όσο και η παράταξη Ζορμπά, δεν αντιλαμβάνονται τις αυτονόητες επιπτώσεις  της απόφασής τους.
    
Άραγε επεξεργάστηκαν εναλλακτικές λύσεις; Προσπάθησαν να συμφωνήσουν με τον ιδιοκτήτη; Εξάντλησαν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να μην κλείσει ο σταθμός; Όλα δείχνουν πως αυτό δεν έγινε.
    
Προχωρούν, λοιπόν Δ.Σ των ΠΑΙΣΔΑΠ και ο Δήμαρχος,  στην κατάργηση του παιδικού σταθμού της οδού Τρωάδος, αποφασίζουν να αγνοήσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο της ενέργειάς τους, στοιχίζονται πίσω από την άποψη του Δημάρχου, ο οποίος επικαλείται την οικονομίστικη αντίληψη, ότι έτσι θα «γλυτώσει» το έξοδο ενοικίων του παιδικού σταθμού ο Δήμος.
     
Η επέκταση αυτής της λογικής είναι προφανώς αντιληπτή από όλους. Ας μην ξοδεύει ο Δήμος τίποτα, προκειμένου να εμφανίσει πλεόνασμα στον απολογισμό του. Μα έτσι, θα μπορούσε να μην  κάνει απολύτως τίποτα και να εμφανίσει μηδενικά έξοδα. Έτσι όμως καταργεί και τα έσοδα, εφ όσον καταργεί την ουσία των δημοτικών τελών, τα οποία, εκ του νόμου, έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.
     
Η επίκληση των εξόδων, που εξοικονομούνται με την κατάργηση του Ζ’ Παιδικού Σταθμού, αποτελεί, ξερά και ωμά, μια ευθεία ομολογία του κ. Ζορμπά, ότι δεν ενδιαφέρεται για τους Παιδικούς Σταθμούς. Φυσικά, θα υποστηρίξει ότι ενδιαφέρεται και πολύ μάλιστα, γιατί έχει στα σχέδια την δημιουργία νέου δημοτικού παιδικού σταθμού στην Αγίου Βασιλείου.  Πώς γίνεται λοιπόν, να κατηγορείται ότι δεν ενδιαφέρεται;
     
Η αντίφαση αυτή έχει εξήγηση: ο Δήμαρχος ενδιαφέρεται μόνο για όσα θα μπορούσαν να του δώσουν πλεονέκτημα, στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ο σχεδιαζόμενος νέος δημοτικός παιδικός σταθμός θα προβληθεί ως «έργο Ζορμπά». Αν, εν τω μεταξύ, έχει καταργήσει λειτουργούντα παιδικό σταθμό ουδόλως τον απασχολεί.
     
Η μακιαβελική αντίληψη του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» εργαλειοποιεί γονείς, παιδιά, εργαζόμενους, δημότες. Κι αυτό συμβαίνει με μία απίστευτη άνεση εκ μέρους του Δημάρχου, που αφήνει όλους να αναρωτιούνται, αν όντως συμβαίνει αυτό που βλέπουν να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Κι όμως συμβαίνει.
     
Η απόφαση του να διεκδικήσει την δημαρχία στις επόμενες δημοτικές εκλογές, τον οδηγεί σε μία, άνευ αρχών, πορεία σύγκρουσής του με τους ίδιους τους εντολείς του.
     
Με τον τρόπο αυτό πολιτεύεται λοιπόν ο κ. Ζορμπάς. Το ερώτημα για την παράταξή του είναι αν  συμφωνεί σε αυτό.

Για την Αγία Παρασκευή το ερώτημα είναι αν αξίζει να έχει έναν τέτοιο δήμαρχο.


Αντωνοπούλου-Πανάγου Ηλέκτρα
Πρώην Πρόεδρος ΠΑΙΣΔΑΠ

Νεότερη Παλαιότερη