Αλλάζουμε: Χωρίς εκπαίδευση ελάχιστα μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον των κοινωνιών μας

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Η ρόλος της Εκπαίδευσης έχει αποδειχθεί καταλυτικός ανά τους αιώνες. Η περίοδος άνθησής της ακολουθήθηκε από τεράστια επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αντιθέτως, όποτε υποβαθμίστηκε ή πολεμήθηκε το αποτέλεσμα ήταν να βιώσουμε μερικές από τις σκοτεινότερες σελίδες της ιστορίας μας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αν και τεχνολογικώς έχουμε φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η Εκπαίδευση διέρχεται κρίση καθώς έχει αντικατασταθεί από την εξειδίκευση, εις βάρος της γενικότερης έννοιας της Παιδείας. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που ο ρόλος του Εκπαιδευτικού έχει χάσει μεγάλο μέρος από το κύρος και τον σεβασμό που απολάμβανε σε παλαιότερες εποχές. Ωστόσο, η συμβολή του στην ανάπτυξη των επόμενων γενιών παραμένει καθοριστική. Χωρίς τους Εκπαιδευτικούς μας και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για τη διαμόρφωση των χαρακτήρων των παιδιών μας και τον «εξοπλισμό» τους με τις απαραίτητες γνώσεις που θα χρειαστούν στη ζωή τους, ελάχιστα θετικά μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον.

Και ο αγώνας τους είναι κάθε άλλο παρά εύκολος. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, υπό τις εφιαλτικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, οι Εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να διατηρήσουν τη συνοχή στις μαθητικές και φοιτητικές κοινότητες που βρέθηκαν ξαφνικά απομονωμένες εξαιτίας των απαγορευτικών μέτρων. Και τα κατάφεραν όσο καλύτερα μπορούσαν, δεδομένων των συνθηκών. Αλλά και στην παρούσα περίοδο βρίσκονται και πάλι μπροστά, συμβάλλοντας τα μέγιστα προκειμένου να κρατήσουν όρθια τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας, προκειμένου να καταφέρουν να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.

Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους το μόνο που μπορούμε να εκφράσουμε είναι ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Κάτι που όμως πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα, μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων που θα διευκολύνουν το λειτούργημά τους και θα τους παρέχουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να επιτελούν το έργο τους. Γιατί από την επιτυχία της αποστολής τους εξαρτάται το μέλλον όλων μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξη «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ», Γιάννης Μυλωνάκης, σχολίασε:

«Ως Ενεργοί Πολίτες Αγίας Παρασκευής, οι "ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ" στεκόμαστε δίπλα στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας, προσπαθώντας να αναδεικνύουμε τα προβλήματά της και πιέζοντας ώστε να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις σε αυτά. Μαζί με τις Ενώσεις Γονέων, που αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα για την καλυτέρευση των σχολικών μονάδων της πόλης μας, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στη βελτίωση και της εκπαιδευτικής καθημερινότητας στην Αγία Παρασκευή.

Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι καμία πόλη και καμία χώρα δεν μπορεί να Αλλάξει, εάν πρώτα δεν Αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Κι αυτό μόνο μέσα από την Εκπαίδευση μπορεί να συμβεί».






Νεότερη Παλαιότερη