Τι αλλάζει από την Παρασκευή - Μετακινήσεις, SMS, λιανεμπόριο, τουρισμός


Για την Τετάρτη και την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών.

Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι. Εάν δεν μεταφέρουν τις σχετικές αποφάσεις για την Παρασκευή, θα αποσαφηνιστεί τι θα ισχύει για τα SMS, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση της κυκλοφορίας έως τις 00:30, ενώ σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του SMS. Επίσης, αναμένεται το τέλος του click away και του click in shop. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το απόγευμα της Πέμπτης  θα γίνουν από την κυβέρνηση οι σχετικές ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσει το ακριβές πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει για τον τουρισμό ο οποίος ανοίγει στις 15 Μαΐου.

Διαπεριφερειακές Μετακινήσεις

Το βασικό σενάριο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις θέλει να επικρατήσουν διαφορετικές προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα και αυτές στην νησιωτική Ελλάδα. Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ενδοχώρα, αναμένεται να απελευθερωθούν από την ερχόμενη Παρασκευή. Για τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν θα υπάρχει σύσταση για αρνητικό self test.

Από την άλλη, όσον αφορά στα ταξίδια στα νησιά το self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικό, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδειχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και εστίαση

Παράλληλα εξετάζεται από τους επιστήμονες και η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Το βασικό σενάριο θέλει την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00 που ισχύει τώρα, ενώ εξετάζεται και περαιτέρω επέκταση στις 00:30 ενώ πιθανολογείται πως ίσως επιτραπεί και η λειτουργία των καταστημάτων με μουσική η οποία προς το παρόν απαγορεύεται.

SMS και λιανεμπόριο

Ακόμα ένα θέμα είναι και το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και οι κλαδικοί φορείς  έχουν ζητήσει να απελευθερωθεί η αγορά με μόνο περιορισμό τα τετραγωνικά ανά πελάτη. Πλέον φαίνεται πως βρισκόμαστε κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ συζητείται και η κατάργηση των SMS τόσο του 13032 για το λιανεμπόριο όσο και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

Τουρισμός με τεστ και εμβόλια 

Το ακριβές πλαίσιο ανοίγματος του τουρισμού αναμένεται να το παρουσιάσει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αυτό το μέτρο θα αφορά όλες τις πύλες της χώρας.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Τι ακολουθεί

Η άρση των περιορισμών θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς. Στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία. Στις 17 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση σε πρακτικές, κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους στις 28 Μαΐου.

Επανεκκίνηση έγινε και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ σειρά θα πάρουν και τα γυμναστήρια. Όπως ανέφερε το υφυπουργείο Αθλητισμού για τα ιδιωτικά γυμναστήρια τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στη ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι όροι επανέναρξής τους.

lifo.gr

Νεότερη Παλαιότερη