Σε ρυθμούς προετοιμασίας ο νέος διαγωνισμός για την Αττική Οδό και τις επεκτάσεις

 
Για το 2022 φαίνεται πως κλειδώνει η έναρξη του διαγωνισμού για τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει μέσα από το επικαιροποιημένο σχέδιο αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan – ADP) η προκήρυξη του πιο “ελκυστικού” διαγωνισμού για τον κατασκευαστικό κλάδο αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη χρονική περίοδο είμαστε σε αναμονή υπογραφής των συμβάσεων για τους συμβούλους που θα αναλάβουν την προετοιμασία του διαγωνισμού. Τεχνικός, χρηματο-οικονομικός και νομικός σύμβουλος έχουν ήδη επιλεγεί μέσα από τους διαγωνισμούς και μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται πως θα πέσουν οι υπογραφές.

Σημείο-κλειδί για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού θα αποτελέσει το πόρισμα της Hill International που έχει αναλάβει ως τεχνικός και οικονομικός σύμβουλος για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υφιστάμενη σύμβαση της Αττικής Οδού η παραχώρησης της οποίας κυρώθηκε το Δεκέμβριο του 1996. Με τον έλεγχο της σύμβασης που ουσιαστικά θα καταδείξει το πως εκτελείται, ουσιαστικά θα αποτελέσει πυξίδα για τον νέο διαγωνισμό.

Αναφορικά με το σύστημα διοδίων, σήμερα η Αττική Οδός τρέχει σύστημα που καλύπτει τις ανάγκες διαλειτουργικότητας και παρόμοια συστήματα εφαρμόζονται σε άλλους 4 αυτοκινητόδρομους. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της Hill μιας και αποτελεί σημείο της σύμβασης παραχώρησης. Το πόρισμα εκτιμάται πως θα βγεί μέχρι το Φθινόπωρο.

Ο νέος διαγωνισμός για την Αττική Οδό είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα του κατασκευαστικού κλάδου καθώς θεωρείται μακράν ο πιο επιτυχημένος, τόσο εμπορικά όσο και πρακτικά.

Οι επεκτάσεις

Στο υπουργείο Υποδομών τρέχει αυτή τη στιγμή η πρώτη επέκταση της Αττικής Οδού που αφορά την επέκταση της Λ.Κύμης μέχρι τον κόμβο Καλυφτάκη στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. Το έργο έχει ένα χαρακτήρα επείγοντος γιατί θα λειτουργεί σαν ένα bypass στο κορεσμένο κυκλοφοριακά τμήμα της Αττικής Οδού και ειδικά στον κόμβο Μεταμόρφωσης (που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με την Εθνική Οδό) που παρατηρούνται συχνές βραδυπορείες.

Πρόκειται για έργο που γίνεται προσπάθεια να δημοπρατηθεί εντός του 2021 ως δημόσιο έργο και δεν θα περιλαμβάνει τη χρήση διοδίων.

Στα σχέδια των επεκτάσεων βρίσκονται επίσης η αστική σήραγγα Ηλιούπολης που θα συνδέει την Κατεχάκη με τη Λ.Βουλιαγμένης σε ελάχιστα λεπτά και η σύνδεση με τη Ραφήνα.

ypodomes.com  / Νίκος Καραγιάννης

Νεότερη Παλαιότερη