Τι ισχύει με Γυμνάσια, Λύκεια και λιανεμπόριο

 

Στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας βρίσκεται πλέον η Αττική , πλην των νήσων Αττικής, με την Κυβέρνηση να ανακοινώνει σειρά μέτρων αλλάζοντας το σχεδιασμό της για τη λειτουργία Γυμνασίων, Λυκείων και επαναφέροντας το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων με click away προσθέτοντας το click inside, δηλαδή το προγραμματισμένο ραντεβού για τους τομείς της ένδυσης και της υπόδυσης. Από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στις κόκκινες περιοχές ωστόσο στην Αττική «λόγω μητροπολιτικότητας» η απαγόρευση θα είναι από 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:

1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον Ν. Χαρδαλιά και τον Αδ. Γεωργιάδη από αύριο Σάββατο και ώρα 6πμ  ισχύουν δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας. Κίτρινο που αντιστοιχεί σε επιδημιολογική επιτήρηση και κόκκινο – αυξημένου κινδύνου όπου και τα μέτρα είναι «οριζόντια».

Στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σε αυτό το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1- Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

– Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.

– Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

– Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

– Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

– Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.

– Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α’ ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου

Το βλέμμα μας από τη Βόρεια Ελλάδα στρέφεται στην Αττική καθώς την τελευταία εβδομάδα υπήρξε σαφής άνοδος των κρουσμάτων τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Η συνολική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια μικρή επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με αύξηση του κυλιόμενου μέσου των επτά ημερών από 467 την προηγούμενη εβδομάδα σε 625 κρούσματα ανά μέρα σήμερα».

Ο κυλιόμενος μέσος όρος του τελευταίου 7ημέρου για την Αττική από 4,8 έφτασε το 7,1 ανά 100.000 κατοίκους σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου. Ανέφερε ότι ενοχλεί η μεγάλη οριζόντια διασπορά η οποία δεν υπάρχει μόνο σε μια περιοχή.

Σε ό, τι αφορά τις απλές κλίνες Covid στην Αττική είπε ότι καλύπτονται σε ποσοστό 43% ενώ οι ΜΕΘ σε ποσοστο 61%. Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν τα γυμνάσια παντού ενώ στις κόκκινες περιοχές δεν θα ανοίξουν τα λύκεια.

Αποδεχθήκαμε τις προτάσεις της επιτροπής για ραντεβού σε μαγαζιά με ρούχα και υπόδυση και click away για τα καταστήματα στην Αττική είπε η κ. Παπαευαγγέλου λέγοντας ότι οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες και πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή.

Για σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων που έφτασε και το 50% στην Αττική σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ert.gr

Νεότερη Παλαιότερη