Αυτοψία της Υπ. Πολιτισμού και του Περιφερειάρχη Αττικής στην Εθνική Πινακοθήκη

  

Τη σημαντική πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και η Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, κατά τη σημερινή τους επίσκεψη και αυτοψία στο εργοτάξιο.

Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των έργων, ύψους 18 εκ. ευρώ καλύπτεται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Η Δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση του έργου είναι 59.029.102. Η δημόσια χρηματοδότηση είναι 42.016.982 ευρώ, 71,2%. Η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι 17.012.120 ευρώ. Αντιστοιχεί στο 28,8%. Από το ποσό αυτό, 13 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, 1 εκ. από το Ίδρυμα Ωνάση, 1 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Αντώνη Κομνηνού, 500 χιλ. ευρώ από το Ίδρυμα Κουτλίδη, 1 εκ. ευρώ δωρεά της κ. Ντόροθι Λάτση και 500 χιλ. ευρώ δωρεά του κ. Βασίλη Θεοχαράκη.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία, οι εργασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης και αναμένεται το νέο ανακατασκευασμένο κτίριο της Πινακοθήκης να εγκαινιαστεί στις 24 Μαρτίου του 2021, σηματοδοτώντας την έναρξη των εορτών για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Περιφερειάρχης εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι τα έργα υλοποιούνται ομαλά και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. «Αποτέλεσμα της πολύ γόνιμης συνεργασίας και συστράτευσης στον κοινό στόχο όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου, της Περιφέρειας και του αναδόχου» χαρακτήρισε τους γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης του έργου η Λίνα Μενδώνη.

Την έμφαση που δίνει η Περιφέρεια σε αυτό το έργο, «εθνικής σημασίας», όπως το χαρακτήρισε, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως η Αττική αποκτά ένα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο, σύγχρονων προδιαγραφών που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό της κεφάλαιο.  

 

 Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες αποκατάστασης

 Το έργο αφορά στην κατασκευή τριών νέων υπόγειων χώρων (ΚΤΙΡΙΟ Γ), στην ανακαίνιση των υφιστάμενων ΚΤΙΡΙΩΝ Α και Β, στην επέκταση του κτιρίου Β με προσθήκη καθ’ ύψος ενός ορόφου και κατ’ επέκταση (με προσθήκη χώρων κλιμακοστασίων, ραμπών και ανελκυστήρων), σε στατικές ενισχύσεις και στη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα δημιουργούνται χώροι υποδοχής και διακίνησης επισκεπτών, προς τους χώρους μονίμων ή περιοδικών εκθέσεων, πωλητήριο, γκαρνταρόμπα, αμφιθέατρο, χώροι περιοδικών εκθέσεων αλλά και μόνιμων συλλογών, χώροι διοίκησης, βιβλιοθήκη και εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης και φύλαξης πολύτιμών αντικειμένων.

 


Νεότερη Παλαιότερη