ΕΛ.ΑΣ.: Αποκτά πρόσβαση στη βάση δεδομένων για τα ζώα συντροφιάς- Για υποθέσεις εγκατάλειψης ή βασανισμού

Η ΕΛ.ΑΣ. αποκτά πρόσβαση στη βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ταυτοποίηση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
Πλέον, η αστυνομία θα μπορεί να αντλήσει τα απαραίτητα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του υπουργείου, που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.

Με αυτό τον τρόπο, ενισχύονται οι ελεγκτικές δυνατότητες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου εγκατάλειψης, κακοποίησης και βασανισμού ζώων συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη είναι πλέον δυνατή μέσω αναζήτησης:

  • Του αριθμού ταυτότητας, του αριθμού διαβατηρίου ή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου Του επώνυμου,
  • του ονόματος και του έτους γέννησης του ιδιοκτήτη
  • Του αριθμού microchip του ζώου συντροφιάς

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ενεργοποίησε κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη διασύνδεση της Βάσης Δεδομένων Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη μετατροπή του αδικήματος βασανισμού των ζώων σε κακούργημα, με την ομόφωνη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Για την εφαρμογή των διατάξεων προστασίας των ζώων έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Βορίδη με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλειώτα στις 18 Νοεμβρίου. 

Νεότερη Παλαιότερη