Η καθαριότητα από την πλευρά του δημότη-ψηφοφόρου

Έχοντας παρακολουθήσει τη μέχρι τώρα συζήτηση ως προς το θέμα της καθαριότητας στο δήμο Αγίας Παρασκευής μπορεί κανείς με σιγουριά να καταλήξει σε ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα: υπάρχει η πραγματικότητα των τοπικών πολιτικών προσώπων και εκείνη των κατοίκων με εντελώς διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.

Του Στρατή Μαζίδη

Τα πολιτικά και διαδικαστικά ζητήματα δεν αφορούν τον δημότη ο οποίος όμως έχοντας παρακολουθήσει τις τελευταίες συζητήσεις θα ήθελε πολύ να ενημερωθεί περισσότερο από το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά σχετικά με τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν υψηλότερη αμοιβή σε υπερωρίες από τις τακτικές τους αποδοχές στο σύνολο ενός έτους αλλά και ποιος πληρώνει το λογαριασμό για το μηχάνημα των καρτών που έσπασε.

Επίσης τον ενδιαφέρει γιατί σύμφωνα με την αντιδήμαρχο καθαριότητας Ελένη Δάβαρη, η οποία δε διαψεύστηκε, έχει έναν πρώην δήμαρχο (Σταθόπουλος) που τοποθετείται διαφορετικά κατ' ιδίαν σε σύγκριση με όταν μιλούν δημόσια. Η κ. Δάβαρη δήλωσε τα εξής από μικροφώνου: «Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτά που ακούω. Λυπάμαι για τους ανθρώπους που πέρασαν από την καρέκλα του Δημάρχου και εθελοτυφλούν, στρουθοκαμηλίζουν και δεν λένε την πραγματικότητα. Όταν εμένα στο γραφείο μου μου έλεγαν "και σε μας τα ίδια έκαναν". Είναι ντροπή τίποτα άλλο δεν έχω να πω».

Είναι διαχρονικό χαρακτηριστικό του τοπικού πολιτικού προσωπικού να εκθειάζει σε κάθε ευκαιρία το προσωπικό του δήμου.

Στον αντίποδα όμως υπάρχουν και οι δημότες ψηφοφόροι οι οποίοι πληρώνουν μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τα λεγόμενα ανταποδοτικά, μέσα στα οποία συγκαταλέγεται η καθαριότητα. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτε περισσότερο από την απαίτηση που έχει ο καθένας μας στην ιδιωτική του ζωή όταν πληρώνει για μια υπηρεσία, να του παρέχεται. Οι δημότες λοιπόν ενδιαφέρονται για την αποκομιδή των απορριμμάτων τους αλλά και να βλέπουν την πόλη καθαρή.

Το αν αυτό θα το πράξουν οι υπηρεσίες ή κάποιος ιδιώτης δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους απασχολεί πρωτίστως είναι να μη βλέπουν κάδους να ξεχειλίζουν από σκουπίδια και τριγύρω τους να σχηματίζονται βουνά. Οι όποιες στρεβλώσεις και τα αντικειμενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και όλοι τα αναγνωρίζουν, άπτονται των πολιτικών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων να τα επιλύσουν βρίσκοντας τις λύσεις αλλά όχι σε βάρος των δημοτών.

Η δημοτική αρχή στο τέλος της τετραετίας δε θα κριθεί από τους δημότες ως προς τον τρόπο που μάζεψε τα απορρίμματα αλλά από το αν τα μάζευε τακτικά και σχετική απόδειξη αποτελεί και η εκλογική αναμέτρηση του 2019 κατά την οποία η τότε δημοτική αρχή μεταξύ άλλων πλήρωσε και την προβληματική διαχείριση στον τομέα της καθαριότητας κατά το τελευταίο τουλάχιστον εξάμηνο της θητείας της.

Εν κατακλείδι, και όχι μόνο, σε ότι αφορά τα απορρίμματα είναι καιρός αποφασίζοντες και αντιπολιτευόμενοι να αρχίζουν να βλέπουν τα πράγματα και από την σκοπιά των δημοτών. Δεν είναι μόνο ότι θα ανακαλύψουν καινούργιες οπτικές των πραγμάτων σε όλα τα ζητήματα, είναι επίσης ότι αυτών την ψήφο επιζητούν.

Νεότερη Παλαιότερη