Ώρα για ξεκάθαρες θέσεις για την πλατεία του Αη Γιάννη, όποιες κι αν είναι αυτές

plΗ περίπτωση της πλατείας του Αη Γιάννη εξελίχθηκε πριν μερικές εβδομάδες σε μείζον τοπικό πολιτικό ζήτημα και συντηρείται στην επιφάνεια ως σήμερα. Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα με την άρση των απαγορευτικών περιορισμών, απλά έφεραν στην επιφάνεια τα χρόνια ζητήματα της πλατείας της περιοχής.


Του Στρατή Μαζίδη


Τα προβλήματα για τα οποία διαβάζουμε κατά καιρούς ανακοινώσεις του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου κι αναρτήσεις περιοίκων είναι αρκετά και διαφορετικά: ζητήματα φθορών, πιθανής ρευματοκλοπής από τις κολώνες, ύπαρξη πολλών απορριμάτων στην εξέδρα του υπαίθριου θεάτρου, καταγγελίες για διακίνηση ουσιών, παράνομο παρκάρισμα, παράνομη πώληση αλκοόλ σε ανήλικους, συμπεριφορές που δημιουργούν ζητήματα σε κατοίκους.


Ο κ. Ζορμπάς, κατά πολλούς κάπως ιδιαίτερα έντονα αρχικά σε επικοινωνιακό επίπεδο, φαίνεται με τα ως σήμερα στοιχεία ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα της πλατείας παραδεχόμενος πως στην πρώτη του θητεία δεν εστίασε όσο θα έπρεπε. Σε αυτό δείχνει να αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, κ. Σάρκουλας.


Ο Δήμαρχος κατηγορήθηκε ότι δυσφήμισε την πόλη μιλώντας στα ΜΜΕ, ωστόσο κανείς από τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν είπε ότι ψεύδεται στα όσα δήλωνε. Άλλωστε ακόμη και ο προκάτοχός του, κ. Σταθόπουλος σε πρόσφατη τοποθέτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μίλησε για...φαινόμενο. Όταν τον ρώτησα τι εννοεί με τον όρο αυτό, μου απήντησε πως μιλά για τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων στην πλατεία. Ωστόσο η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε μια πλατεία προσδιορίζεται ως φαινόμενο; Οι πλατείες δε δημιουργούνται ακριβώς για να συναθροίζεται ο κόσμος;


Νομίζω ότι το πρόβλημά μας δεν είναι αν θα πούμε δημόσια ότι στην πλατεία γίνεται το Α, το Β ή το Γ. Το πως θα το περιγράψουμε έχει δευτερεύουσα σημασία. Το θέμα είναι πως τα όποια ζητήματα θα αναγνωριστούν, εφόσον υπάρχουν και θα αντιμετωπιστούν.


Το θέμα της πλατείας του Αη Γιάννη, όσο κι αν ξενίζει εμάς τους απλούς δημότες, έχει σημαντική τοπική πολιτική προέκταση.


Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς μιλά με μια άνεση διότι πολύ απλά ο Αη Γιάννης αποτελεί το εκλογικό του προπύργιο από το 2010. Η επικράτησή του εκεί σε βάρος του Γιάννη Σταθόπουλου, του έδωσε τότε την είσοδο στο Β' γύρο ανοίγοντάς του το δρόμο για το Δημαρχείο. Το 2014 επικράτησε τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη Κυριακή. Ο Αη Γιάννης διαθέτει τα περισσότερα εκλογικά τμήματα και παραλίγο να του χαρίσει την επανεκλογή πριν έξι χρόνια, παρά το ότι στη δεύτερη Κυριακή ηττήθηκε σε Τσακό, Κοντόπευκο και Πευκάκια. Το 2019 επικράτησε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.


Ό,τι είναι η Τούμπα για τον ΠΑΟΚ, είναι εκλογικά ο Αη Γιάννης για τον κ. Ζορμπά. Εν τω μεταξύ θα κρατήσω μια μεγάλη επιφύλαξη αν ο τρόπος που χειρίστηκε επικοινωνιακά το ζήτημα, δε λειτούργησε τελικά υπέρ του ανάμεσα στους περίοικους. Η σιωπηλή πλειοψηφία μπορεί να μην εκφράζεται πάντα, αλλά έχει άποψη και την εκφράζει στην κάλπη. Μπορεί το θέμα να έπαιξε στα κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα, ωστόσο ο Δήμαρχος μιλώντας είχε κατά νου τους τοπικούς τηλεθεατές.


Ο κ. Ζορμπάς και η ομάδα του εμφανίζονται αποφασισμένοι να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στην περιοχή. Έχουν μια ξεκάθαρη θέση. Όπως ξεκάθαρη θέση έχει και το Φυσάει Κόντρα. Άσχετως του του τι υποστηρίζει ο καθένας, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε ξεκάθαρες θέσεις και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί από όλους όσους τοποθετήθηκαν. Γιατί; Επειδή το ζήτημα καίει.


Ο κ. Σταθόπουλος γνωρίζει τα προβλήματα της πλατείας. Για αυτό άλλωστε επισκεπτόταν το Αστυνομικό Τμήμα. Δεν μπορεί όμως να τα αναφέρει δημόσια διότι τότε θα έρθει απέναντι σε ένα χώρο στου οποίου τη βοήθεια υπολογίζει στην κάλπη έστω της δεύτερης Κυριακής. Φαίνεται ότι προσπαθεί να βρει χρυσή τομή ισορροπίας σε ένα ζήτημα που χρόνισε λαμβάνοντας τα όποια χαρακτηριστικά του επειδή ακριβώς δεν ασχολήθηκε ποτέ διαχρονικά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Θυμάται άραγε κανείς εκτός από προεκλογικές ομιλίες πόσες εκδηλώσεις έχει πραγματοποιήσει ο δήμος στην πλατεία όλα αυτά τα χρόνια;


Ο κ. Μυλωνάκης χαρακτηρίζει το Δήμαρχο ως αστυνομικό επειδή αποφάσισε να ζητήσει αλκοτέστ, πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση και έλεγχο της παράνομης πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους. Άραγε συμφωνούν μαζί του οι περίοικοι; Ο ίδιος εκτός από ανοικτή διαβούλευση, τι προτείνει; Όμως τα γεγονότα της πλατείας ανέδειξαν μια σημαντική εσωτερική διαφορά στους κόλπους των “Αλλάζουμε” όταν ο ίδιος στην έκτακτη συνεδρίαση στις 6/5/2020 δήλωνε «θέλω να πω ότι η παρέμβαση, η επέμβαση μάλλον των ΜΑΤ είναι καταδικαστέα και από μένα και από τη παράταξή μας διότι θεωρούμε ότι υπήρχαν και άλλες λύσεις» και λίγα λεπτά αργότερα, ο Κώστας Κρητικίδης, δημοτικός σύμβουλος των “Αλλάζουμε” ως επικεφαλής της συνεργαζόμενης “Συμμαχίας Ευθύνης” δήλωνε: «εάν η αστυνομία δεν είναι αρμόδια να διαλύσει τις παράνομες συναθροίσεις πάνω από 10 άτομα, είναι ο Δήμος; Τι παραλογισμοί είναι αυτοί; Θα πάμε εμείς να διώξουμε 400 άτομα από την πλατεία οι 33 δημοτικοί σύμβουλοι; [...] Η αστυνομία λοιπόν είναι αρμόδια να διαλύσει μια τέτοια συγκέντρωση και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να καταδικάσουμε».


Απεναντίας ο Γιώργος Οικονόμου ως ελάσσον αντιπολίτευση με ένα σχεδόν παρόμοιο κοινό με αυτό του Βασίλη Ζορμπά κινήθηκε πιο έξυπνα κρατώντας χαμηλούς τόνους σε επίπεδο ανακοινώσεων, κράτησε την αντιπαράθεση εντός των συνεδριάσεων και δε συντηρεί ένα συγκρουσιακό κλίμα όπως κάνει ο Γιάννης Σταθόπουλος, με τον οποίο δείχνουν να συνεννοούνται σε αρκετά θέματα.


Ο τ. Δήμαρχος δεν έχει προτείνει κάποια λύση ή έστω επιμέρους βήματα. Η τοποθέτηση λαμπτήρων ή οι ελαιοχρωματισμοί είναι καθημερινά καθήκοντα ενός δήμου. Η “Νίκη” χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως αν δεν είχε σταματήσει η διαδικασία για την ανάπλαση της πλατείας, η οποία κατά πολλούς ήταν προβληματική από άποψη νομιμότητας, τότε επί του παρόντος θα εκτελούντο έργα και έτσι τίποτε δε θα είχε συμβεί στις αρχές του περασμένου μήνα.


Η λύση όμως είναι να κλείνουμε κάτι με έργα παγώνοντας την πραγματικότητα; Ή να καταργήσουμε το υπαίθριο θέατρο όπως προέβλεπε το σχέδιο αντί να το ενισχύσουμε και πάνω σε αυτό να σχεδιάσουμε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα για την περιοχή, κάτι που πρότεινε και ο κ. Μουστόγιαννης;


Οι πλατείες είναι για να τις χαίρονται οι διαβάτες, οι παρέες, οι ομάδες, οι μικροί, οι μεγάλοι, να απολαμβάνουν την μπύρα, το αναψυκτικό, το οτιδήποτε με ελάχιστο κόστος σε μια εποχή όπου δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες, με την προϋπόθεση να τις σέβονται. Να αναγνωρίζουν και τα δικαιώματα των άλλων. Δεν προορίζονται για να τις χαίρονται είτε εργολάβοι, είτε καταστηματάρχες όπως συμβαίνει πχ στην πλατεία Κοραή, που κάποτε στη δεκαετία του 1990 αποτελούσε ζωντανό κύτταρο της εκεί γειτονιάς.


Εν κατακλείδι,


Η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου δοκιμάστηκε στην πενταετία της. Έκανε τις επιλογές της και κρίθηκε από τους δημότες του Αη Γιάννη.


Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει κι αυτή το δικαίωμα, για αυτό άλλωστε εκλέχτηκε, να εφαρμόσει την πολιτική της. Θα κριθεί ομοίως. Θα δοκιμαστεί από το αν μπορεί να πετύχει την υλοποίηση όσων αποφάσισε.


Οι υπόλοιπες δυνάμεις που φιλοδοξούν σε κάτι περισσότερο στο μέλλον, οφείλουν κι αυτές να ενημερώσουν ξεκάθαρα τους δημότες ως προς το τι θα κάνουν ή προτείνουν να γίνει.


Αν πάλι υπάρχουν αδιέξοδα, δε συμφωνούμε αν η περιοχή έχει προβλήματα ή όχι, τότε να θυμίσουμε ότι ο νόμος προβλέπει τοπικά δημοψηφίσματα για μείζονα ζητήματα. Ας κληθούν να απαντήσουν οι κάτοικοι της περιοχής αποφασίζοντας οι ίδιοι για το μέλλον της γειτονιάς τους.

Νεότερη Παλαιότερη