Τέλος χρόνου: Αύριο θα δούμε ποιοι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου Αγίας Παρασκευής

time-1817725_960_720

Έχουν περάσει σχεδόν 15 ημέρες από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής όπου ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς αποκάλυψε ότι δύο από τα διαμερίσματα του Πρίγγουρη που κληροδοτήθηκαν στο Δήμο μετά το θάνατό του αλλά ανήκει σε αυτόν μόνο το 75% [κατά έναν εντελώς περίεργο τρόπο], έχουν παραχωρηθεί τα τελευταία χρόνια, άγνωστο σε ποιους, δίχως καμία σχετική απόφαση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής (αναλυτικά το κείμενο εδώ).


Του Στρατή Μαζίδη


Ιστορική παρένθεση: ο Πρίγγουρης άφησε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής τέσσερα διαμερίσματα και μια συνιδιοκτησία σε οικόπεδο με κτίσμα στην Αθήνα. Στη σύζυγό του άφηνε την επικαρπία, που σημαίνει ότι με το θάνατό της ο Δήμος θα καθίστατο πλήρης κύριος. Η σύζυγός του κινήθηκε δικαστικά για τη διεκδίκηση της νόμιμης μοίρας και κάπου εδώ άρχισε να μπερδεύεται η κατάσταση. Για μια σειρά γεγονότων ο χρόνος πέρασε, η χήρα απεβίωσε και το θέμα δεν έφτασε ποτέ στις δικαστικές αίθουσες. Πάρα ταύτα η Νομική Υπηρεσία του Δήμου εισηγείται επί Γιαννακόπουλου [2001-2002] μια διαμοίραση 75-25 υπέρ του Δήμου με τους κληρονόμους της χήρας. Τον περασμένο Μάρτιο και όντας σε προεκλογική περίοδο, η απερχόμενη διοίκηση Σταθόπουλου αποφάσισε τη διαμοίραση των ακινήτων με τους κληρονόμους της χήρας συμφωνώντας ο Δήμος να κρατήσει τα 3 από τα 5 ακίνητα. Ωστόσο ο Κώστας Κατσάρας, γιος του αείμνηστου Δημάρχου Σωτήρη Κατσάρα, υποστηρίζει ότι από την στιγμή κατά την οποία η προσφυγή της συζύγου στα δικαστήρια δεν εκδικάστηκε και δεν υφίσταται τίποτε τελεσίδικο πως όλα όσα ακολούθησαν έως σήμερα, δεν ισχύουν και ο Δήμος είναι ο πλήρης κύριος των κληροδοτημάτων.


Επί του παρόντος ο σημερινός Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς έχει ζητήσει σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας προτιθέμενος να ακυρώσει τη διαμοίραση των κληροδοτημάτων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με την απόφαση της 19ης Απριλίου 2019 -λίγο πριν τις εκλογές- και να προσφύγει στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση όλων των ακινήτων, σύμφωνα άλλωστε και με τη βούληση του διαθέτη.


Επιστροφή στο σήμερα: Δεκαπέντε ημέρες μετά την αποκάλυψη του Δημάρχου ότι επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής διατέθησαν δύο από τα διαμερίσματα χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, τοποθέτηση, ενημέρωση για κάτι που αγγίζει πλέον τα όρια του σκανδάλου [συμπεριφορά, πράξη ή γεγονός που αντίκειται ή αντιτίθεται στα γενικώς παραδεκτά και προκαλεί στο κοινωνικό σύνολο αγανάκτηση, αναστάτωση ή αντιδράσεις] καθώς δεν είναι μόνο η ιδιοκτησιακή αντίληψη των θεμάτων του δήμου αλλά και όσα ακούγονται ως προς τη μία περίπτωση μέσα από το Δημαρχείο.


«Κάναμε ένα λάθος» φέρεται να ειπώθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Συγγνώμη αλλά δεν έγινε κανένα λάθος. Τα κλειδιά δόθηκαν χωρίς να τηρηθεί καμία διαδικασία διότι προφανώς τότε δε θα έμπαιναν στα δύο διαμερίσματα αυτοί που μπήκαν, όπου η μία περίπτωση εξέθεσε αυτόν που τα έδωσε. Και ούτε μπορεί κανείς να χρεώσει τους δημότες με το...«λάθος» του, διότι αυτό θα κοστίσει πολύ ακριβά. Δεν είναι μόνο ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ, είναι τα δικαστικά έξοδα και η πιθανή καμπάνα που θα δεχθεί ο Δήμος για την υδροκλοπή και ότι άλλο μπορεί να προκύψει μέσα από τη μη σύννομη διάθεση των διαμερισμάτων χωρίς γνωμοδότηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Σε μια Ελλάδα που ματώνει και κόσμο στην ανεργία, την υποαπασχόληση και τη μετανάστευση, ασυλία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε για πολιτικούς ούτε για υπηρεσιακούς παράγοντες.


Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει 100.000 κατοίκους. Μπορεί να εκμεταλλευτεί διαφορετικά τα ακίνητα προσφέροντας σε περισσότερους. Μπορεί πχ να τα ενοικιάσει και με τα χρήματα αυτά να ενισχύσει περισσότερους αναξιοπαθούντες ή να κάνει μικρά τεχνικά έργα ή να συνεχίσει να φιλοξενεί ανθρώπους που πληρούν τις προϋποθέσεις τηρώντας τις διαδικασίες. Θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις αυριανές τοποθετήσεις. Κάποιες όψιμες συμμαχίες ενδέχεται αύριο να δοκιμαστούν σοβαρά.

Νεότερη Παλαιότερη