Διαμερίσματα Πρίγγουρη: ηξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις

[caption id="attachment_82632" align="aligncenter" width="600"]mathematics geralt / pixabay[/caption]

Αν προέκυψε κάτι από τη χθεσινή 3ωρη συζήτηση για τα διαμερίσματα του Πρίγγουρη είναι πως αποτελούν ακόμη ένα πεδίο χαμένων διαχρονικά ευκαιριών για το Δήμο Αγίας Παρασκευής καθώς επίσης ότι ορισμένες βασικές έννοιες ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες ως προς το τι μπορεί και τι όχι, να πράξει μια Δημοτική Αρχή.


Του Στρατή Μαζίδη


Η Δημοτική Αρχή όπως αναμενόταν, επιχείρησε να στριμώξει εξαρχής τον τ. Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο ο οποίος προσπάθησε να μετατοπίσει το κέντρο της συζήτησης στο κοινωνικό του τμήμα και όχι στις παρανομίες που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση των διαμερισμάτων τα περασμένα χρόνια. «Πείτε μας πως και με ποια διαδικασία αποφασίσατε να δώσετε τα διαμερίσματα και χωρίς να διερευνίσετε αν υπήρχαν κι άλλοι, και μάλιστα κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής που ίσως είχαν ανάγκη να μείνουν στα σπίτια με εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας» ρώτησε από μικροφώνου τον προκάτοχό του, ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς.


Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος επανέλαβε πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση διανομής που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, θεωρεί ιδιοκτήτη και των πέντε κληροδοτημάτων το Δήμο Αγίας Παρασκευής, θα την ακυρώσει και θα κινηθεί δικαστικά για τη διεκδίκησή τους.


Ο κ. Σταθόπουλος υποστήριξε πως και ο κ. Ζορμπάς κατά την πρώτη του θητεία είχε βάλει παράνομα σε διαμέρισμα οικογένεια φέρνοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και βάζοντας συμβολικό ενοίκιο 20 ευρώ το μήνα, το οποίο αργότερα με νεώτερη απόφαση του Σώματος διέγραψε.


Ωστόσο, είναι προφανές πως ο κ. Ζορμπάς με τις τότες κινήσεις του κατέστη νομότυπος, κάτι το οποίο δεν έπραξε ο τ. Δήμαρχος όσον αφορά τη διάθεση των δύο εκ των τεσσάρων διαμερισμάτων, τα οποία είπε ότι δεν έφερε ως θέμα προς συζήτηση στο Σώμα για να μη φανεί πως πουλάει ανθρωπιά. Επίσης δεν έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.


Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, κ. Σάρκουλας ρώτησε τα εξής: Πόσοι πέρασαν από τα σπίτια; Ποιος κρατά και δίνει τα κλειδιά των σπιτιών αυτών; Για πόσο καιρό είχε αποφασισθεί να μείνουν; Σε ποιον θα έδιναν τα κλειδιά όταν θα έφευγαν; Ποιος υπέγραψε τα έγγραφα ώστε η Σύρια [προηγούμενη ένοικος του ενός διαμερίσματος] κατάφερε να γυρίσει το ρολόι της ΔΕΗ στο όνομά της, το οποίο τώρα όμως δεν μπορεί να βγάλει από πάνω της;


Αξίζει να αναφερθεί το σχόλιο του ανεξάρτητου συμβούλου, Νίκου Ζόμπολα: Άκουσα δεκάδες παρανομίες, που κρατούνται κρυφές, καμία ΕΔΕ όλα αυτά τα χρόνια ενώ ορκιστήκαμε να υπακούμε στους νόμους και το σύνταγμα.


Ο Βασίλης Σάρκουλας τόνισε ότι «τα σπίτια με βάση την Κοινωνική Υπηρεσία ήταν κενά όπως προκύπτει από την εσωτερική αλληλογραφία με τις υπηρεσίες. Οι οικονομικές και οι τεχνικές υπηρεσίες ρωτούσαν τι συμβαίνει επί προηγούμενης δημοτικής αρχής διότι λάμβαναν λογαριασμούς αλλά όχι απαντήσεις.  Εν γνώσει του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου έγιναν οι κινήσεις και όχι του Δήμου Αγίας Παρασκευής».


Ο Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε) σχολίασε ότι: «Δήμαρχοι πέρασαν πουλώντας ανθρωπιά. Δεν έφερε, λέει το θέμα, ο τ. Δήμαρχος για να μην πουλήσει ανθρωπιά. Γιατί πχ ο κ. Σταθόπουλος δεν έδωσε ένα διαμερισμά του; Γιατί λέει στα μικρόφωνα ότι θα πληρώσει το λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ; Τι κάνουμε με την περιουσία του Δήμου. Εμείς απολογούμαστε σε 80.000 κατοίκους και όχι μόνο σε όσους έρχονται σε συνεδριάσεις. Πρέπει να μπουν κανόνες διότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Άλλο η περιουσία του Δήμου και άλλο το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να δείξει».


Η Μίνα Μουχτούρη (Νέα Αρχή) εστίασε περισσότερο ως προς το ποια είναι η πρόταση της σημερινής Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα.


Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, και επίσης δεν απαντήθηκε, είναι το ερώτημα Μυλωνάκη σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση της απόφασης Σταθόπουλου του Απριλίου, η οποία πλέον παγώνει, ποιο είναι το τρέχον ισχύον καθεστώς για τα διαμερίσματα, τι οφειλές υπάρχουν και αν έχουν προκύψει ποινικές ευθύνες.


Ο Ανδρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) τόνισε ότι ο Δήμος σε αυτά τα ζητήματα μόνο συμβολικές κινήσεις μπορεί να κάνει ενώ υπενθύμισε ότι πέραν των επίμαχων δύο περιπτώσεων που ζουν στα διαμερίσματα, υπάρχει και εκείνο που έχει παραχωρηθεί δωρεάν στον επίτροπο.


Ο Κώστας Κρητικίδης (Αλλάζουμε) υποστήριξε πως ο Δήμος δεν μπορεί να χειρίζεται κατά τέτοιον τρόπο την περιουσία του αλλά να την αξιοποιεί οικονομικά ώστε με τα χρήματα που θα κερδίζει να έχει τη δυνατότητα να ενισχύει όσους έχουν ανάγκη.


Η τοποθέτηση του κ. Μουστόγιαννη (Μια γενιά) ήταν επί της ουσίας ερώτημα ως προς το τι προτείνει η Δημοτική Αρχή για τις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις ενώ η κ. Αλεφαντή (Φυσάει Κόντρα) υποστήριξε τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης και την αναζήτηση από την πλευρά του Δήμου κι άλλων διαμερισμάτων για την στέγαση ανθρώπων.


Ο αντιδήμαρχος κοινωνικών υπηρεσιών, κ. Κωβαίος ανέφερε ότι η παροχή μιας βοήθειας έχει πάντα ένα χρονικό ορίζοντα, πως υπάρχουν και άλλοι συνδημότες μας που ενδεχομένως ζουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και χρήζουν βοήθειας οι οποίοι, όπως είπε, δεν μπαίνουν σε ακριβά αυτοκίνητα [καθώς έχουν ακουστεί αρκετά ως προς το όχημα με το οποίο κινείται η σημερινή ένοικος του ενός διαμερίσματος εκ Λιβύης].


Εν κατακλείδι ο Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε ότι η Κοινωνική Υπηρεσία θα προχωρήσει σε αναλυτικό έλεγχο αυτών που βρίσκονται τώρα στα διαμερίσματα, ποιοι είναι, τι είναι, αν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, θα αναζητήσει τα ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και θα γνωμοδοτήσει σχετικά.



Επισημάνσεις


- Το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το ίδιο το κράτος είτε παραβιάζει τους νόμους είτε προσπαθεί με ντρίπλες να αποφύγει την εφαρμογή τους. Ωστόσο το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Δηλαδή: Ενώ υπάρχει ένα θολό καθεστώς γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κληροδοτημάτων παρά το ότι ο διαθέτης έχει αποβιώσει έδω και κάτι παραπάνω από 20 χρόνια, οι Δημοτικές Αρχές χειρίζονται το ζήτημα σα να δίνουν τα κλειδιά της μηχανής, της γκαρσονιέρας ή του εξοχικού τους.


- Οι ερωτήσεις των Σάρκουλα και Μυλωνάκη δεν απαντήθηκαν


Ο Γιώργος Οικονόμου πέρα από μια μικρή σύντομη τοποθέτηση στην αρχή, ουσιαστικά ήταν ανενεργός από τη συζήτηση ενώ πολλοί περίμεναν να δουν τι στάση θα κρατήσει απέναντι στο Γιάννη Σταθόπουλο


- Αφού επί δημαρχίας Γιαννακόπουλου [2001-2002] έγινε ο διαχωρισμός 75-25 ανάμεσα στο Δήμο και τους κληρονόμους της χήρας Πρίγγουρη, γιατί δεν προχώρησε και η διανομή της περιουσίας; Για ποιο λόγο και δίχως να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση η Δημοτική Αρχή Σιδέρη έδωσε κλειδιά για να εγκατασταθεί ο επίτροπος; Γιατί η Δημοτική Αρχή Ζορμπά [2011-2014] έβαλε μέσα μια οικογένεια το 2012 και η Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου έδωσε και τα άλλα δύο διαμερίσματα [πολύ πριν προχωρήσει στη συμφωνία διανομής του περασμένου Απριλίου] ;


Και αφού έκανε τη διανομή, γιατί δεν ελευθέρωσε τα δύο από τα τέσσερα διαμερίσματα που παραχωρεί στους κληρονόμους της χήρας άμεσα ή ακόμη καλύτερα νωρίτερα αφού ήταν ήδη σε συζητήσεις με τους κληρονόμους αλλά...κληρονόμησε το πρόβλημα στους επόμενους οι οποίοι το έμαθαν μόλις άρχισαν να σκάνε οι λογαριασμοί στο Δημαρχείο;


- Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν ελέγχει την περιουσία του. Δε γνωρίζει ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει και τι κάνει. Μπορεί να περάσουν και χρόνια μέχρι να το ανακαλύψει.


- Η ουσία είναι ότι είτε με την απόφαση Σταθόπουλου, είτε με την απόφαση Ζορμπά να ακυρώσει την απόφαση Σταθόπουλου και να προσφύγει στα δικαστήρια, τα διαμερίσματα δεν πρέπει να απελευθερωθούν; Στην πρώτη περίπτωση τα δύο, στη δεύτερη και τα τέσσερα;


- Μια βοήθεια δεν μπορεί να διαρκεί για πάντα. Ρωτήστε και όλους αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους μετά από 10-15 και 20 χρόνια εργασίας. Ο ΟΑΕΔ τους δίνει ένα υποτυπώδες επίδομα για 12 μήνες. Μετά προφανώς εξαφανίζονται.


- Η Δημοτική Αρχή φάνηκε ότι ήθελε περισσότερο να στριμώξει πολιτικά την προκάτοχό της. Το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο πιέστηκε και δεν έδωσε σαφή απάντηση ως προς το τι θα πράξει. Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι η Κοινωνική Υπηρεσία ΘΑ κάνει το Α, το Β, το Γ. Θα τα κάνει όμως ή θα ξεχαστεί το θέμα αναζητώντας τρόπο να νομιμοποιήσει την παρανομία που καταγγέλλει; Η ουσία βέβαια είναι ότι εδώ υπάρχουν προβλήματα ως απότοκα αυτών των ιδιοκτησιακών αντιλήψεων της περιουσίας του Δήμου, που πλέον σκάνε το ένα μετά το άλλο. Οι λογαριασμοί έρχονται και ο Δήμος δεν μπορεί να τους πληρώσει. Οι κληρονόμοι της χήρας που τους έχουμε καταστήσει παίκτες από το πουθενά, ακόμη δεν έχουν μιλήσει. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα το κάνουν καθώς όλα αυτά συμβαίνουν σε κάτι που μέχρι σήμερα αποτελεί και περιουσία τους όπως αναγνώριζαν οι Δημοτικές Αρχές μέχρι τις 31/8/2019.


- Η περίπτωση των κληροδοτημάτων Πρίγγουρη είναι απλά μια ακόμη επιβεβαίωση της διαχρονικής πορείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής σε σειρά θεμάτων δίχως κανόνες, πλαίσιο και σχέδιο.


- Ίσως τελικά το καλύτερο σχόλιο για τη χθεσινή συζήτηση της κληρονομιάς Πριγγούρη να μην είναι τίποτε από τα παραπάνω αλλά ένα παλαιότερο σχόλιο του αγαπημένου ποδοσφαιριστή του Εργοτέλη, Πατρίκ Ογκουνσότο, όταν κι εκείνον τον έπνιγε το δίκιο:


Νεότερη Παλαιότερη