Στην ελληνική αγορά ισχύει το «Δόγμα της Κλειστής στρόφιγγας». Του Φώτη Αλεξόπουλου

strofigga


Οι Τράπεζες δεν έχουν καμία διάθεση να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων από το 2009 έως και σήμερα. Παρά την επικοινωνιακή «Φούσκα» των ξένων funs που χρησιμοποίησαν ότι θα αγόραζαν τα κόκκινα δάνεια και θα απεμπλεκόταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, τίποτα και ελάχιστα θετικά βήματα, έχουν γίνει προς την σωστή κατεύθυνση για την «είσοδο» της οικονομίας στην κανονικότητα .


alexopoulosΆρθρο του Φώτη Αλεξόπουλου*


Προφανώς κάτι φοβίζει τους τραπεζίτες στο νέο διεθνές περιβάλλον της οικονομίας που έχει διαμορφωθεί και δεν γνωρίζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί. Πάντως σίγουρα και από μεριά της κυβέρνησης αλλά και του τραπεζικού συστήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι κοινό μυστικό ότι βρισκόμαστε σε περίοδο: «ένα βήμα μπροστά, και δέκα βήματα πίσω» .


Άλλωστε, θεωρώ ότι οι τράπεζες έχοντας σε καθεστώς «ομηρίας» τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν επωφεληθεί από την ελληνική κυβέρνηση με πολλές «ανα-κεφαλαιοποιήσεις μέσα από τον Κρατικό κορβανά. Μην το ξεχνάμε αυτό.


Τελευταίο αποκορύφωμα είναι και η είσπραξη μικροποσών από χρεώσεις που θα ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ετησίως από τους καταναλωτές. Άρα μιλάμε για χρηματικά ποσά που μόνο μέσα σε βάθος δεκαετίας, θα μπορούσαν να «αντικαταστήσουν» κόκκινα δάνεια αξίας άνω των 6,5 δις .


Οι Ελληνικές τράπεζες ίσως είναι, από τα μοναδικά οικονομικά συστήματα παγκοσμίως, που έχουν διαμορφώσει δική τους «πατέντα». Δηλαδή, ενώ η λειτουργία των τραπεζών οφείλεται στην πώληση και τοκισμού χρήματος, αντίθετα στην Ελληνική αγορά ισχύει το δόγμα: «Το κλείσιμο της στρόφιγγας» .


Κάτι που μας προβληματίζει όλους τα τελευταία 10 έτη στην χώρα μας. Δηλαδή έχεις ένα μαγαζί με παπούτσια, αλλά για 10 χρόνια δεν πουλάς ούτε ένα ζευγάρι?


Επίσης, αυτή η εμμονή του τραπεζικού συστήματος να μην θέλει να υπάρχει κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων και εφαρμογή της εξωδικαστικής επίλυσης, εμένα προσωπικά με αφήνει άναυδο και παράλληλα με βάζει σε διάφορες σκέψεις.


Τέλος, σε αυτήν την χώρα που όλοι μιλούν για επιστροφή της κανονικότητας θα υπάρξει σταθερή πολιτική βούληση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα?


*Μέλος του ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία καταναλωτών Ελλάδος

Νεότερη Παλαιότερη