SummERTime, από ναυαρχίδα πολιτισμού...ρυμουλκό υποστήριξης της ΕΡΤ

[caption id="attachment_70888" align="aligncenter" width="500"]wasi1370 - pixabay wasi1370 - pixabay[/caption]

Η συζήτηση του θέματος της διοργάνωσης του SummERTime κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έλυσε μεν τις απορίες ως προς το αν θα υπήρχε φέτος διοργάνωση, αλλά δημιούργησε καινούριες. Τελικά το SummERTime αλλάζει ριζικά, μετατίθεται χρονικά (τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου) ενώ σπάει σε δύο τμήματα με μέρος του πλέον να βγαίνει εκτός Αγίας Παρασκευής μετακομίζοντας στο Ζάππειο.


Του Στρατή Μαζίδη


Ήταν το καλοκαίρι του 2016 όταν η Δημοτική Αρχή ανακοίνωνε τη θεσμοθέτηση του SummERTime το οποίο θα ξεκινούσε στα τέλη του Ιουνίου και θα διαρκούσε περίπου 20 ημέρες. Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο, ο στόχος ήταν να αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Αγίας Παρασκευής. Αξίζει μάλιστα να υπενθυμίσουμε στον αναγνώστη ότι για χάρη του SummERTime θυσιάστηκε το "πολιτιστικό 10ήμερο Αλέκος Κοντόπουλος" το οποίο λάμβανε χώρα στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στα τέλη Ιούνιου έχοντας καθιερωθεί και γίνει γνωστό εκτός των στενών γεωγραφικών μας ορίων. Το "10ημερο" άλλαξε όνομα και χρόνο πραγματοποίησης, δηλαδή στην ουσία καταργήθηκε.


Ωστόσο μόλις δύο χρόνια μετά η πολιτιστική ναυαρχίδα, το SummERTime που ακούγαμε ότι θα αποτελούσε θεσμό, μετατρέπεται σε ρυμουλκό υποστήριξης της ΕΡΤ. Το Φεστιβάλ από 20 περίπου ημέρες περιορίζεται στις μόλις 8 όσον αφορά την Αγία Παρασκευή αφού το υπόλοιπο διάστημα μετακομίζει στο Ζάππειο.


Όλες αυτές οι εξελίξεις σχετικά με το Φεστιβάλ, το οποίο πράγματι συγκέντρωνε γνωστά ονόματα και γνώρισε μεγάλη προσέλευση κόσμου, ανοίγουν μια σειρά ζητημάτων, που απέναντι στη στείρα στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδείχθηκαν επαρκώς από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.


Ο Κώστας Χατζηανδρέου υπογράμμισε ότι όλες αυτές οι αλλαγές αποδεικνύουν πως ο Δήμος Αγίας Παρασκευής υπήρξε και παραμένει απλά χρηματοδότης, αλλά όχι συνδιοργανωτής, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε λόγο στη χρονική μετατόπιση του SummERTime, την έξοδό του από τα όρια της πόλης αλλά και τη σύνθεση του καλλιτεχνικού προγράμματος.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Μυλωνάκης ("Αλλάζουμε") ο οποίος ανέγνωσε παλαιότερη ανακοίνωσή του για το θέμα σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι αν ο Δήμος ξόδεψε € 100.000,00 τα δύο προηγούμενα χρόνια για κάτι που ήθελε να καθιερώσει και να θεσμοθετήσει, αλλά πως με τις φετινές ουσιώδεις αλλαγές στην ουσία τα ακύρωσε ενώ έδειξε ότι δε διαθέτει σχέδιο. Επίσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική μείωση της οικονομικής συμμετοχής του δήμου καθώς το Φεστιβάλ περιορίστηκε χρονικά στην πόλη στο 1/3.


Αυτό που φάνηκε να ξεφεύγει χθες αλλά επισημάνθηκε από την Ελισάβετ Πετσατώδη ("Αλλάζουμε") είναι ότι στο Ζάππειο θα προσέλθει λογικά μεγαλύτερο κοινό από ότι στην πόλη μας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε λοιπόν να θέσει την Αγία Παρασκευή ολοκληρωτικά εκτός του SummERTime τα επόμενα χρόνια. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε ότι η χρονική μετατόπιση του Φεστιβάλ στην καρδιά του καλοκαιριού δύναται να συνδράμει αρνητικά σε μια σύγκρισης εικόνας ανάμεσα σε Ραδιομέγαρο και Ζάππειο.


Συμπερασματικά και με βάση τα γεγονότα μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ουδέποτε υπήρξε πραγματικός συνδιοργανωτής του SummERTime με λόγο στις αποφάσεις. Μάλλον ήταν κάτι που μοιάζει σε μέτοχο χωρίς δικαίωμα ψήφου, του οποίου όμως το μερίδιο φέτος περιορίστηκε δραστικά. Αν ήταν όντως συνδιοργανωτής και έχοντας ήδη επενδύσει περισσότερα από € 100.000,00 τα περασμένα δύο χρόνια, τότε το Φεστιβάλ ούτε τόπο ούτε χρόνο θα άλλαζε. Απεναντίας θα ενισχυόταν. Και βέβαια, επειδή βάζει τα λεφτά του (μας) θα φρόντισε να δεσμεύσει γραπτώς την ΕΡΤ για τα επόμενα χρόνια ακριβώς για να μη συμβεί αυτό που (δε) θα δούμε φέτος.

Νεότερη Παλαιότερη