Αυτή η απόφαση θα αποβεί καθοριστική...

trappedΤου Στρατή Μαζίδη

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε πολύ μεγάλη σημασία καθώς η αναμόρφωση του προϋπολογισμού έκρυβε εκπλήξεις οι οποίες μπορεί να αποβούν καθοριστικές για τη συνέχεια, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε εν συντομία τη μεταφορά ποσών από τεχνικά έργα, πεζοδρόμια και ανάπλασεις στη σχεδιαζόμενη αγορά της βίλας Ιόλα.

Πολύ φοβάμαι ότι αυτή ήταν μια μοιραία στρατηγική κίνηση η οποία θα αποδειχθεί εσφαλμένη στο μέλλον.

Στρατηγική διότι  σημαίνει πως επιλέγεις ως Διοίκηση να αφήσεις την καθημερινότητα και να στραφείς σε ένα διαφορετικό στόχο.

Εσφαλμένη για πολλούς λόγους. Ας τους δούμε αναλυτικά:

Πρώτον, το να παραμερίσεις την καθημερινότητα για πολλοστή συνεχή χρονιά τα τελευταία έτη, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε έργα που γίνονται επί των ημερών του όπως πχ στις συντηρήσεις των σχολείων. Αυτό είναι μεν σωστό αλλά υπάρχει μια σαφέστατη διάκριση. Άλλο το να πράττω το στοιχειώδες συντηρώντας σωστά τις υποδομές μου και διαφορετικό το να αποκτήσω υποδομές που δε διαθέτω. Η τελευταία Δημοτική Αρχή που έφτιαξε πεζοδρόμια στην πόλη, ήταν εκείνη του Γιαννακόπουλου. Συνεπώς επτά χρόνια μετά, δεν είναι κάπως πολλά με μια πόλη που δε διαθέτει ένα δίκτυο κανονικών και καθαρών πεζοδρομίων;

Οι δημότες - ψηφοφόροι θα επιλέξουν για άλλη μια φορά μπροστά στην κάλπη ανάλογα με την καθημερινότητά τους. Αυτή δε φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε σχέση με την πρότερη κατάσταση. Η πόλη στερείται υποδομών. Δεν έχει πεζοδρόμια, δε διαθέτει αθλητικούς χώρους κ.ο.κ.

Δεύτερον, το να παραμερίσεις την καθημερινότητα για κάποιον άλλο στόχο, θα μπορούσε να έχει μια λογική δεδομένου του ποια είναι η νέα σου κατεύθυνση. Πχ η αγορά ιδιόκτητου Δημαρχείου σε αυτή τη συγκυρία με χαμηλό κόστος για εξοικόνομηση ενοικίων ή η δημιουργία αθλητικών χώρων, είναι κάτι που μπορεί να μπει στο τραπέζι της συζήτησης. Η βίλα Ιόλα όμως; Ποιους απασχολεί η βίλα Ιόλα; Μόνο μερικές δεκάδες αν κρίνουμε από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις. Άλλωστε η ουσία δεν είναι η βίλα καθεαυτή αλλά όσα είχε μέσα που έχουν πλέον εξαφανιστεί εξαιτίας των τραγικών λαθών του παρελθόντος σε κεντρικό επίπεδο.

Η απόκτηση της βίλας Ιόλα ανήκει στη σφαίρα μιας σειράς θεμάτων, όπως το κλείσιμο του DaVinci, που κυριαρχούν στο περιορισμένο επίπεδο των προσώπων που εκπροσωπούν την παλιά τοπική πολιτική τάξη αλλά θεωρούνται ξεπερασμένα από τη μεγάλη πλειοψηφία των 100.000 κατοίκων καθώς επίσης και από την εποχή, συν του ότι έχουν κουράσει. Η πόλη μας έμεινε πίσω με το πέρασμα των χρόνων και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε επισκεπτόμενοι δήμους του Λεκανοπεδίου ή της επαρχίας.

Τρίτον, ακούσαμε ότι ο κληρονόμος του Ιόλα ζητά περίπου € 3,15 εκ. ευρώ, εκ των οποίων θέλει την καταβολή των € 3 εκ. εντός του 2017. Επειδή η βίλα του Ιόλα δεν παύει να είναι ένα ακίνητο, από το οποίο λείπει εκείνο που το έκανε να ξεχωρίζει, η ψυχή του, η ίδια συλλογή, είναι εκτός πραγματικότητας να σκεπτόμαστε (;) να δώσουμε € 3 εκ. για ένα παμπάλαιο και ρημαγμένο οίκημα. Πόσα ακόμη χρήματα θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί; Επιπλέον η Αγία Παρασκευή είναι γεμάτη από παλιές κλειστές και πανέμορφες μονοκατοικίες που κοστολογούνται πολύ χαμηλότερα από όσα ζητά ο ιδιοκτήτης της βίλας.

Ακόμη όμως κι αν θέλουμε αυτήν τη συγκεκριμένη βίλα, γιατί δεν εκμεταλλευθήκαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε να την αποκτήσουμε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ όπως είχε αποκαλύψει το agiaparaskevi-guide.gr με τα αντίστοιχα έγγραφα και μπορείτε να τα δείτε εδώ αλλά πάμε να βάλουμε το βραχνά ενός σημαντικού δανείου στις επόμενες διοικήσεις;

Ακούστηκε επίσης από τον κ. Κονταξή ότι εξετάζεται και η περίπτωση να πουληθεί το Γιαβάσειο.

Ωστόσο είμαστε σε μια εποχή όπου ο κανόνας στην αγορά ακινήτων είναι ο εξής: Αν δεν έχω ανάγκη δεν πουλάω και αν επιθυμώ να αγοράσω εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες. Ακόμη κι αν πουληθεί το Γιαβάσειο ποια θα είναι το τίμημα σε αυτήν την συγκυρία;

Εμείς θα πάμε να πουλήσουμε φθηνά και να αγοράσουμε ακριβά;

Τέταρτον, αυτό που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς είναι πως μετά από αρκετά χρόνια γυρίσαμε ξανά σε ελλειμματικούς ισολογισμούς. Το 2014 έκλεισε με περίπου € 800.000,00 πλεόνασμα και το 2015 με περίπου € 400.000,00 έλλειμμα. Με απλά λόγια, η λογιστική απεικόνιση μέσα σε ένα 12μηνο έδειξε μια διαφορά € 1.200.000,00. Το πως οδηγηθήκαμε σε αυτήν την αλλαγή θα πρέπει να εξηγηθεί κάποια στιγμή διεξοδικά από τις υπηρεσίες, όπως επίσης να ενημερωθούμε για τις ενέργειές τους ενώ έτρεχε το 2015 καθώς τα παραπάνω αποτελέσματα δε δημιουργούνται από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά διαμορφώνονται καθημερινά. Αν και το 2016 έκλεισε ελλειμματικά και αν πάλι το 2017 ξεκίνησε με τους ίδιους δύσκολους οιωνούς, πόσο δόκιμο είναι να επιβαρύνουμε το δήμο με ένα σημαντικό ποσό;

Πέμπτον, να θυμίσουμε ότι ενώ σχεδιάζεται η απόκτηση της βίλας, δεν έχει παρουσιαστεί ένα σχέδιο εκμετάλλευσης. Για αυτό το σχέδιο έχουμε μιλήσει αναλυτικά σε προγενέστερο άρθρο μας (Απευθείας αγορά του Ιόλα - Εμείς όμως μπορούμε να οδηγήσουμε τη Ferrari;) . Αξίζει όμως να επαναφέρουμε ένα σχόλιο του Κώστα Χατζηανδρέου, ότι η βίλα Ιόλα θέλει αντίστοιχη αξιοποίηση που θα γίνει από επαγγελματίες και δε γίνεται να αποκτηθεί για να παραχωρείται για σούβλες και γλέντια.

Σε κάθε περίπτωση και καθώς δε μας πιέζει κανείς, θα είναι φρόνιμο να επανεξεταστεί η παραπάνω επιλογή. Αυτά που θεωρούμε εμείς ως σημαντικά θέματα, ενίοτε δεν απασχολούν τους κατοίκους αυτής της πόλης.
Νεότερη Παλαιότερη