Ξεκινά 20-29/6 το Πολιτιστικό 10ημερο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής

10imero-2


Το 10ήμερο Βιβλίου, Τέχνης και Πολιτισμού, που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου και είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο και διανοητή Αλέκο Κοντόπουλο, αποτελεί πλέον ένα καταξιωμένο και με ευρεία αποδοχή θεσμό. Σας προσκαλούμε και εφέτος σε αυτή την πολιτιστική γιορτή, στο φιλόξενο κήπο της Βιβλιοθήκης – Μουσείου.


Συναντήσεις με ξεχωριστούς εκπροσώπους της λογοτεχνίας, της μουσικής και του θεάτρου, μέσα από παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, παραστάσεις και παράλληλη ξενάγηση στην οικία-εργαστήριο του καλλιτέχνη.

Από 20 έως 29 Ιουνίου 2014, στις 21:00, στον κήπο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Αλέκου Κοντόπουλου 13, Αγία Παρασκευή.

10imero-1

10imero-2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/6/2014
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΣΑΒΙΝΑ  ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ (φωνή) - ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΡΛΑΥΤΗ (πιάνο, φωνή)
«Μουσική συνομιλία»
Ένα  διαφορετικό ρεσιτάλ για δύο φωνές και πιάνο, ένας μουσικός διάλογος με παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, jazz συγχορδίες που αναμειγνύονται στα τραγούδια της Καραϊβικής και της Κάτω Ιταλίας καθώς και γνωστά τραγούδια της Λένας Πλάτωνος και του Μάνου Χατζιδάκι.
Η συναρπαστική ερμηνεία της Σαβίνας Γιαννάτου αναπτύσσεται μοναδικά στον καμβά των ευρηματικών μουσικών διασκευών της Ευγενίας Καρλαύτη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/6/2014
ΜΟΥΣΙΚΗ
ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΜΠΙΝΟΣ
«Νυχτερινές εξομολογήσεις»
Δύο σπουδαίοι σολίστες, ο Μίλτος Λογιάδης στο πιάνο και ο Χρήστος Ζερμπίνος στο ακορντεόν σχεδίασαν με σεβασμό, ευαισθησία και γνώση ένα μουσικό οδοιπορικό, με δημοτικά τραγούδια (Μήλο μου κόκκινο, Τζιβαέρι, Θαλασσάκι κ.α.). και πολυαγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Για τη μουσική αυτή προσέγγιση ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε: «Θα χαρακτήριζα αυτό το μουσικό έργο σαν μια μαγική γέφυρα που συνδέει το δημοτικό μας τραγούδι με το σύγχρονο των δεκαετιών του ’50 και του ’60».

ΚΥΡΙΑΚΗ   22/6/2014
ΘΕΑΤΡΟ
«Γελώντας με stand-up comedy»
Μόνοι στη σκηνή… μονολογούν με ευρηματικό, σουρεαλιστικό τρόπο προσφέροντας γέλιο στο κοινό.  Τρεις κωμικοί της νεότερης γενιάς μας ξεναγούν στο stand-up comedy σατιρίζοντας με μικρά εύθυμα σκετς τις σχέσεις ζευγαριών και την αλλοπρόσαλλη καθημερινότητα που βιώνουμε. Ο Γιώργος Χατζηπαύλου, η Χρύσα Κατσαρίνη και ο Διονύσης Ατζαράκης.

ΔΕΥΤΕΡΑ   23/6/2014
ΜΟΥΣΙΚΗ
Παναγιώτης Μάργαρης  «Με τη μαγεία της κιθάρας…»
Ερμηνεύει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ένα πρωτότυπο ρεσιτάλ για κιθάρα και φωνή που πλημμυρίζει από τα κιθαριστικά ηχοχρώματα και τη γοητεία  διαχρονικών μελωδιών.
Rolling Stones, Queen, Metallica, Beatles, αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, έργα κλασικών συνθετών και συνθέσεις του Παναγιώτη Μάργαρη.
Μαζί του  ο προικισμένος  τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος θα ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια  του και όχι μόνο…

 

ΤΡΙΤΗ  24/6/2014
ΒΙΒΛΙΟ
47 Έλληνες των γραμμάτων και των τεχνών «σκιαγραφούνται» στο βιβλίο του Δημήτρη Γκιώνη «Ένας κι ένας…», εκδόσεις Άγκυρα.
Δημοσιογράφος εδώ και πενήντα χρόνια («Δημοκρατική Αλλαγή», «Αυγή», «Ελευθεροτυπία», «Εφημερίδα των Συντακτών»), συγγραφέας οκτώ βιβλίων, ο Γκιώνης φιλοτεχνεί τα «πορτρέτα» τους δίνοντας παράλληλα το στίγμα της εποχής (1960 έως 2000).
Έλλη Αλεξίου, Μαρία Ιορδανίδου, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καρούζος, Ηλίας Πετρόπουλος, Λιλή Ζωγράφου, Βασίλης Τσιτσάνης, Άκης Πάνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μέμος Μακρής, Α. Τάσσος….. μόνος εν ζωή απ΄ όλους ο Μίκης Θεοδωράκης.
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μιλούν ο Βασίλης Βασιλικός και ο Γιάννης Ξανθούλης. Αποσπάσματα διαβάζουν οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Κλεφτόγιαννης. Μουσική παρένθεση Κώστας Γιαννάκης πιάνο, Κώστας Σκόνδρας τραγούδι. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης.

ΤΕΤΑΡΤΗ  25/6/2014
ΜΟΥΣΙΚΗ  + ΘΕΑΤΡΟ
DUO FINA
«Δυο Τενόροι στα μπουζούκια»
Μουσική κωμωδία των αδερφών Τάκη και Γιάννη Φίνα
Οι δίδυμοι τενόροι και πιανίστες με την άψογη τεχνική της φωνής τους, σε συνδυασμό με τις χαρισματικές μουσικές τους ικανότητες και την θεατρική τους παρουσία, συνθέτουν ένα σπάνιο λυρικό ντουέτο στα μουσικά δρώμενα παρασύροντας μας στον κόσμο του χιούμορ, της ανατροπής και των εκπλήξεων.
Συμμετοχή: Παναγιώτης Γεώργας

ΠΕΜΠΤΗ   26/6/2014
ΘΕΑΤΡΟ
«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του Πέτρου Ζούλια
Μια παράσταση σταθμός με τη ΝΕΝΑ ΜΕΝΤΗ
Η συγκινητική ιστορία της μεγάλης «στιχουργού και ποιήτριας» του ελληνικού τραγουδιού. Μια γυναίκα με τσαγανό που έζησε με πάθος τη ζωή και παρά τα στραπάτσα της έγραψε ιστορία με τους υπέροχους στίχους της στο λαϊκό τραγούδι. Είμαι αητός χωρίς φτερά, Όνειρο απατηλό, Η φαντασία, Ηλιοβασιλέματα, Όλα είναι ένα ψέμα….
Η περιπετειώδης ζωή της και τα τραγούδια της αναδεικνύονται στην παράσταση μέσα από τη συγκλονιστική ερμηνεία της Νένας Μεντή.
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  27/6/2014
ΒΙΒΛΙΟ + ΜΟΥΣΙΚΗ
«Γιώργος Ζαμπέτας…for ever»
Παρουσίαση βιβλίου και συναυλία-αφιέρωμα για τον αξέχαστο λαϊκό συνθέτη, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού.
Το βιβλίο «Γιώργος Ζαμπέτας, βαθιά στη θάλασσα θα πέσω…» υπογράφει και παρουσιάζει η κόρη του Κατερίνα Ζαμπέτα σε οργάνωση-επεξεργασία υλικού Γιώργου Τσάμπρα, εκδόσεις Άγκυρα. Γλαφυρή μαρτυρία εκ των ένδον για τον δημοφιλή δημιουργό (οικογένεια, νυχτερινά κέντρα, συνεργασίες, ταξίδια, χαρές, πίκρες).
Εξαμελής ορχήστρα παρουσιάζει τραγούδια του σε μουσική επιμέλεια Σπύρου Κουρκουνάκη (πιάνο). Αλέξανδρος Μαούτσος (κιθάρα), Γιάννης Καράμπελας (ακορντεόν), Θανάσης Σοφράς (κόντρα μπάσο), Θανάσης Γεωργάρας, Θαλής Παπαδόπουλος (μπουζούκι).
Τραγουδούν Κώστας Μάντζιος, Γεωργία Γρηγοριάδου. Συμμετέχει ο Μάριος Κώστογλου. Συντονίζει-παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης.

ΣΑΒΒΑΤΟ  28/6/2014
ΜΟΥΣΙΚΗ
Λουδοβίκος των Ανωγείων
«Η Αρετούσα στον κήπο»
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με τη χαμηλόφωνη και διακριτική διαδρομή του μας ξεναγεί στα μονοπάτια του Αγίου Έρωτος. Μαζί του η Αλίκη Ζωγράφου φωνή, ο Αντώνης Μυτακίδης κιθάρα, ο Γιώργος Κοντογιάννης κρουστά-λύρα και ο Μανώλης Μπαρδάνης φυσαρμόνικα.

ΚΥΡΙΑΚΗ  29/6/2014
ΜΟΥΣΙΚΗ
GADJO DILO «Από τον Τσιτσάνη στον Reinhardt»
Το συγκρότημα Gadjo Dilo συνδυάζει το γαλλικό τσιγγάνικο swing με την ελληνική μουσική παράδοση και ιδιαίτερα την ελληνική λαϊκή μουσική του ΄50 και ΄60.  Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και ονειρικά ηχητικά τοπία μεταφέρουν τη μαγεία της τσιγγάνικης jazz παράδοσης δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα ελληνικό στοιχείο, γεμίζοντας το κοινό με ενέργεια, ζωντάνια και ζεστά χαμόγελα.
Κώστας Μητρόπουλος: κιθάρα
Σωτήρης Πομόνης: κιθάρα
Νίκος Βλάχος: κοντραμπάσο
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος: βιολί
Γιώργος Τσιατσούλης: ακκορντεόν
Ηλιάνα Tσαπατσάρη: φωνή
Νεότερη Παλαιότερη