Ο Βασίλης Ζορμπάς τα πήρε όλα πάνω του. Τους πήρε όλους στο λαιμό του

14 Νοεμβρίου 2010, ο Βασίλης Γιαννακόπουλος αποδεχόμενος το απρόσμενο αποτέλεσμα των εκλογών της δεύτερης Κυριακής, επισκέπτεται το εκλογικό κέντρο του Βασίλη Ζορμπά προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του στη θέση του δημάρχου.

του Στρατή Μαζίδη

stratis1  25 Μαΐου 2014, ο Βασίλης Ζορμπάς πάρα το γεγονός ότι αρκετοί είτε δεδιωγμένοι είτε όψιμοι επανακάμψαντες είτε στελέχη υβριζόμενων, έκαναν το κλικ προς την πλευρά του, απώλεσε το δήμο αλλά δεν είχε την πολιτική παλληκαριά να συγχαρεί το νικητή Γιάννη Σταθόπουλο αρκούμενος σε ένα σύντομο τηλεφώνημα. Επιπρόσθετα εξέδωσε μια πρωτοφανή ανακοίνωση ως δήμαρχος στα χρονικά της Αγίας Παρασκευής στην οποία παραθέτει διάφορα σενάρια, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του αποτελέσματος και συνεχίζει τη συνταγή του διχασμού. Επιπλέον, ενώ στελέχη και υποψήφιοι της Συμμαχίας Ευθύνης έσπευσαν να συγχαρούν τη νέα δημοτική αρχή, από την πλευρά της διοίκησης δεν είδαμε καμία αντίστοιχη ενέργεια με φωτεινή εξαίρεση το δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Ησαΐα που κόντρα σε θεούς και δαίμονες επανεξελέγη τρίτος αλλά πολύ κοντά στον πρώτο, δίχως να εκκινά από την ίδια αφετηρία.

petraΤι ήταν όμως αυτό που οδήγησε το δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά στην ήττα; Τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από τον ίδιο του τον εαυτό.

Το 2010 εκτιμήθηκε πως ο Βασίλης Ζορμπάς ήταν ο δήμαρχος που χρειαζόταν η πόλη στα προβλεπόμενα πέτρινα χρόνια του μνημονίου ως θεωρητικά πιο εσωστρεφής αλλά κι αποστρεφόμενος τα κοινωνικά δρώμενα. Η πρώτη του χρονιά πέρασε σχετικά ήπια με τον ίδιο να προσπαθεί να βηματίσει και να προσαρμοστεί. Σαν θεώρησε πως το πέτυχε, αφοσιώθηκε στο στόχο της επανεκλογής, πολύ πιθανόν και υπό την πίεση της σύντομης διάρκειας της τρέχουσας θητείας. Αυτό όμως προσπάθησε να το επιτύχει δια της κυριαρχίας / επιβολής σε συλλόγους, φορείς, τοπικά ΜΜΕ και ότι θεωρητικά μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην κοινωνία. Όταν δεν καθίστατο αυτό εφικτό, άλλες πρακτικές έρχονταν σε χρήση ώστε να απαξιωθούν και να διαπομπευθούν οι αντιφρονούντες. Επίσης επένδυσε στην παρελθοντολογία τόσο προεκλογικά το 2010, όσο και κατά τη θητεία του, μη αποδεικνύοντας τίποτε αλλά και συρόμενος 4 ημέρες πριν τις εκλογές σε δήλωση μετανοίας την ώρα της συνέλευσης της Συμμαχίας Ευθύνης. Αυτό υπήρξε ένα τραγικό του λάθος διότι έμμεσα παραδέχθηκε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες πως όλα όσα έλεγε τόσο καιρό δεν ήταν αλήθεια αλλά και ότι η εκλογή του στηρίχθηκε σε δεδομένα που δεν υπήρχαν.

Με ποια κοινή λογική αυτό θα του απέφερε πολιτικό όφελος αντί για απώλεια όπως και το αποτέλεσμα απέδειξε;

Τέλος ανέδειξε περίεργα μέσα για τα οποία έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες στο Δ.Σ. όπως διαβάζουμε στα πρακτικά, τόσο από το νέο δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο όσο και από το Βασίλη Γιαννακόπουλο, απασχολώντας όπως ο τελευταίος είχε πει ακριβώς πριν από ένα χρόνο (και ο αντιδήμαρχός του είχε παραδεχθεί), προσωπικό του δήμου για να τον φωτογραφίζει σε κάθε του στιγμή.

Επίσης ήταν ο δήμαρχος εκείνος, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο οποίος πολλές φορές καπέλωνε αρμόδιους αντιδημάρχους και προέδρους νομικών προσώπων παίρνοντας τα πάντα πάνω του και διοργανώνοντας εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του λες και είναι πχ η UNESCO. Με τον τρόπο αυτό δεν άφησε τα στελέχη του να αναπτυχθούν, να πάρουν πρωτοβουλίες, να κάνουν λάθη, να μάθουν. Κατέστησε την ομάδα του πέρα από άπειρη, καχύποπτη, ανασφαλή και εσωστρεφή. Τυχαίο το γεγονός ότι δε λένε καλημέρα σε όσους θεωρούν αντίπαλους;

Και φυσικά, αντί να απολογίζει προεκλογικά το έργο του απευθυνόμενος στο λαό και να αναλύει τη συνέχεια, προτίμησε να ασχοληθεί με τους αντιπάλους του. Αντί μιας θετικής προσέγγισης, προτιμήθηκε ο αρνητισμός. Ένας δήμαρχος όμως υποτίθεται πως δίνει το ρυθμό, ότι αυτός πάει μπροστά και οι άλλοι ακολουθούν, αντί να τρέχει πίσω από τους άλλους για να απαξιώσει τις κινήσεις τους.

Ο Βασίλης Ζορμπάς παίρνοντας τα πάντα πάνω του, τελικά τους πήρε όλους στο λαιμό του. Άνοιξε μέτωπα από μόνος του με όλη την πόλη δίχως λόγο κι αφορμή, τα οποία δεν κατάφερε να υπερκεράσει παρά τα όσα προσπάθησε να επιτύχει στο μεσοδιάστημα των δύο Κυριακών απευθύνοντας καλέσματα σε ανθρώπους που πέταγε έξω με βαρύτατες κατηγορίες, σε στελέχη που όταν τον εγκατέλειψαν χαρακτήριζε ως τουρίστες και ανίκανους και σε μια παράταξη την οποία επί σειρά ετών καθύβριζε πολιτικά. Τι εικόνα σχημάτισε η πόλη για αυτό;

Ωστόσο, μέσω αυτής της ομολογουμένως ανορθόδοξης προσέγγισης, του οφείλουμε μια ευχαριστία διότι οι θετικές ανταποκρίσεις ορισμένων εξ αυτών που κάλεσε, άλλοι εκ των οποίων ακύρωσαν την υποτίθεται νέα πορεία τους που οι ίδιοι χάραξαν, και άλλοι δε σεβάστηκαν τους συναδέρφους τους και την κοινή συλλογική απόφασή τους ερχόμενοι σε αντιδιαστολή με όσα έλεγαν, αποτελούν ζητήματα που ο δημότης θα πρέπει να αποτιμήσει.

Τελικά ο δήμαρχος αποχαιρετά την Αλεξάνδρεια που χάνει. Ταυτόχρονα, αν διαβάζουμε καλά τα σημάδια, στο μοναχικό αυτό μακρύ ταξίδι είναι πιθανό να δει τους συνταξιδιώτες του να περιορίζονται.
Νεότερη Παλαιότερη