Οι… Ιαβέρηδες της Αγίας Παρασκευής (για το 6ο Δημοτικό από ΕΦ.ΣΥΝ.)

Javert

Εδώ και μήνες, το 6ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής ζει σε σκηνικό τρόμου και παραλογισμού. Αφορμή; Η φερόμενη κλοπή 2,20 ευρώ εις βάρος γιου δικαστή που πηγαίνει στο σχολείο και η οποία οδήγησε σε σίριαλ διώξεων για εκπαιδευτικούς και στοχοποίησης μαθητών…

Των Χρήστου Κάτσικα, Διαλεκτής Αγγελή

Μια καταστροφική για το παιδαγωγικό κλίμα και τη σωστή λειτουργία του σχολείου αλυσίδα διώξεων, στηριγμένων σε ανυπόστατες και επικίνδυνης λογικής καταγγελίες, έχει μετατρέψει ένα Δημοτικό Σχολείο στην Αθήνα σε τοπίο άσκησης σκληρής ψυχολογικής βίας κατά των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

To ευτελές ποσό των 2,20 ευρώ, που χάθηκε μέσα σε μια τάξη, έγινε η αφορμή για την αναστάτωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Παρασκευής και εδώ και μήνες το σχολείο ζει ιστορίες καθημερινής τρέλας, επειδή οι δάσκαλοι δεν κρέμασαν στο «μεσιανό κατάρτι» έναν μαθητή που υποτίθεται πως έκλεψε 2,20€ (δύο ευρώ και είκοσι λεπτά) από κάποιον συμμαθητή του!

 

Το χρονικό

Η ιστορία ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ένα μικρό αγόρι κατηγορήθηκε από τον πατέρα συμμαθητή του ότι έκλεψε το παραπάνω ποσόν. Ο γονέας, δικαστής στο επάγγελμα, απαίτησε από τη δασκάλα να γίνει ανάκριση μέσα στη σχολική τάξη, να τιμωρήσει παραδειγματικά τον μαθητή της και παράλληλα να αποδώσει εύφημον… μνείαν στον γιο του, επειδή εντόπισε και αποκάλυψε τον κλέφτη!

Η δασκάλα δεν υπάκουσε σε όσα την «πρόσταξε» ο δικαστής, αλλά προσπάθησε -όπως όφειλε- με παιδαγωγικό τρόπο, να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στους μαθητές της και να μη στιγματίσει κάποιο παιδί. Αυτό της το «αμάρτημα» έγινε η αφορμή να βρει τον μπελά της η ίδια, αλλά και όλο το σχολείο, καθώς ο γονέας την κατηγόρησε ότι συγκαλύπτει τον κλέφτη και με εισαγγελική εντολή απαίτησε και πήρε τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών όλης της τάξης.

Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε η κόλαση για την ανυπάκουη δασκάλα, τον μικρό μαθητή που κατηγορείται ότι αφαίρεσε 2,20 ευρώ, τους γονείς του, αλλά και τους άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Η δασκάλα πέρασε από Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) μετά τις καταγγελίες του γονέα-δικαστή και κλήθηκε από το Σώμα Δημόσιας Διοίκησης. Και ναι μεν αθωώθηκε, αλλά ο γονέας-δικαστής δεν σταμάτησε…

 

Ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής», οι ενέργειες του γονέα είχαν αποτέλεσμα:

«1.Τον στιγματισμό ενός μικρού μαθητή ως “κλέφτη”, επειδή χάθηκαν 2,20€ και ενός δεύτερου ως “ρουφιάνου”. Φράσεις όπως: “Εχω τη δύναμη να κλείσω το σχολείο”, “θα σας βγάλω σε αργία”, “μην τα βάζετε με δικαστή”, “θα σας πάω στον Ρακιντζή” είναι μόνο μερικές από τις απειλές που δέχτηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

2. Την άσκηση λεκτικής και ψυχολογικής βίας εναντίον συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρου του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου με αναφορές-καταγγελίες, παρενοχλήσεις, λεκτικές απειλές, εκβιασμούς και απαξιωτικά σχόλια.

3. Την πρόκληση σοβαρής δυσλειτουργίας στην καθημερινότητα του σχολείου και στη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος με αθέμιτες παρεμβάσεις στην άσκηση των καθηκόντων των εκπαιδευτικών».

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των γονέων των μαθητών του σχολείου με καθημερινές προσωπικές παρεμβάσεις αλλά και με καταγγελίες και νομικές ενέργειες των θεσμικών του οργάνων, του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου και της Ενωσης Γονέων της περιοχής, δήλωσε εξ αρχής τη στήριξη και τη συμπαράστασή του στους εκπαιδευτικούς και απαίτησε την παρέμβαση της διοίκησης.

 

Η στάση της διοίκησης

Πώς απάντησε η διοίκηση; Αξιοποιώντας τις καταγγελίες δύο γονέων προχώρησε, αφενός σε διοικητικές διώξεις των εκπαιδευτικών με διενέργεια ανακρίσεων και ΕΔΕ και αφετέρου σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στοχοποίησης, όχι μόνον των καταγγελλόμενων εκπαιδευτικών, αλλά και ολόκληρου του Συλλόγου Διδασκόντων, με διασπορά φημών, απειλές και εκβιασμούς ότι θα διωχθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου!

Αντί η διοίκηση -όπως όφειλε- να κρίνει τη σοβαρότητα των καταγγελιών που δέχεται, αβασάνιστα διατάσσει ΕΔΕ, ενθαρρύνοντας την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ανθρώπων που δίχως καμία επίγνωση της ζημιάς που κάνουν στα παιδιά του σχολείου, αλλά και στα ίδια τους τα παιδιά δεν διστάζουν να διαταράσσουν τη λειτουργία του σχολείου.

Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι η διοίκηση εφαρμόζει κατά των εκπαιδευτικών πρακτικές που θίγουν βάναυσα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αρνείται να τους χορηγήσει τις αποφάσεις, με τις οποίες έχουν αθωωθεί, και δεν διστάζει να «υποχρεώσει» σε μετακίνηση σε άλλη σχολική μονάδα εκπαιδευτικό που αθωώθηκε στη διαδικασία της ΕΔΕ.

«Καθίστε ήσυχα»

Κορυφαίο γεγονός αυταρχισμού είναι η απαράδεκτη απόφαση παραπομπής εκπαιδευτικού και η θέση της σε αυτοδίκαιη αργία, με ενεργοποίηση του απαράδεκτου Πειθαρχικού «Δικαίου» που έχει καταργήσει το τεκμήριο της αθωότητας, με απόφαση -αρχικά- του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) και στη συνέχεια (όταν κατάλαβαν το νομικό ολίσθημα) με απόφαση της διοίκησης.

Το… παράπτωμα της εκπαιδευτικού; «Ασκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, το οποίο συνιστά παράλληλα αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά»!

Η διωκόμενη εκπαιδευτικός «τόλμησε» να αναφερθεί εξωδίκως προς τη διοίκηση και τον ΓΕΔΔ, προσκαλώντας τους να την προστατεύσουν «απέναντι σε κάθε αναφορά, καταγγελία ή ενέργεια η οποία στρέφεται ή ήθελε στραφεί στο μέλλον» εναντίον του προσώπου της, από πρόσωπα των οποίων οι καταγγελίες είχαν κριθεί «αβάσιμες» από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής με την έκδοση αθωωτικού πορίσματος κατά τη διενεργηθείσα προανακριτική διαδικασία.

Το μήνυμα είναι σαφέστατο. Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να ασκήσει ούτε τα νόμιμα δικαιώματά του και να ζητήσει από τους αρμόδιους την προστασία του απέναντι στις επιβλαβείς γι’ αυτόν «βουλές» του οποιουδήποτε. Ολοφάνερη επίδειξη τρομοκρατίας και σιδερένιας πυγμής απέναντι στους εκπαιδευτικούς και ωμή καταστρατήγηση στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων τόσο από τη μεριά της Διοίκησης όσο και από τον ΓΕΔΔ.

Φυσικό επόμενο όλων των παραπάνω, η πολύ πρόσφατη κλήτευση και άλλων εκπαιδευτικών του σχολείου σε νέα ΕΔΕ με βάση καταγγελίες που ανακυκλώνουν τα ίδια γεγονότα! Στις 28 Απριλίου επιδόθηκε νέα κλήση για διενέργεια συμπληρωματικής ΕΔΕ από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής σε πέντε εκπαιδευτικούς του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι εισέρχονται στον «χορό» των διώξεων που ξεκίνησαν με την αξιοποίηση από την πλευρά της διοίκησης των καταγγελιών των δύο γονέων.

 

Στάση εργασίας

Δυναμικό «παρών» έδωσαν εκπαιδευτικοί, γονείς και αλληλέγγυοι πολίτες στη χθεσινή στάση εργασίας που αποφάσισε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής». Τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής και των τριγύρω περιοχών στη συντριπτική πλειονότητά τους παρέμειναν χθες κλειστά από τις 08.00 έως και τις 10.00 το πρωί σε ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας κατά των διώξεων των συναδέλφων τους στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής.

Οι περίπου 800 συγκεντρωμένοι παρακολούθησαν ομιλίες και πληροφορήθηκαν για την αναίτια δίωξη των εκπαιδευτικών του σχολείου, ενώ τη στήριξή τους έδειξαν έμπρακτα τοπικοί φορείς και οργανώσεις καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ, της Διδακτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της ΑΔΕΔΥ.

Την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής -και όχι μόνο- μας μεταφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής», Ηλέκτρα Μήτσουρα. «Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι κάποιος γονέας θα μπορούσε να φτάσει σε τέτοιο σημείο. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι διασυνδέσεις μπορούν να υπάρχουν μεταξύ ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού φορέα και των γονέων που καταγγέλλουν την κλοπή του ποσού των 2,20 ευρώ με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται αυτή η φαιδρή κατάσταση».

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (EFSYN.GR)
Νεότερη Παλαιότερη