Ταξιδέψαμε νοερά στη Σμύρνη!

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με θέμα:


« ΝΟΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ »,


που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος στις 17 Οκτωβρίου 2011.


Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βούλα Παπαγεωργίου και ο Δήμαρχος κ. Βασίλης  Ζορμπάς,


Ομιλήτρια ήταν η κυρία Αρχοντία Παπαδοπούλου Φιλόλογος-Ιστορικός, Πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας, Προϊσταμένη του δεύτερου Γραφείου δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.


Η εκδήλωση αποτελείτο από δύο μέρη.


Στο πρώτο μέρος προβλήθηκε ντοκιμαντέρ το οποίο ήταν εμπνευσμένο από το βιβλίο του εξαίρετου Μικρασιάτη λογοτέχνη-συγγραφέα Χρήστου Σολομωνίδη.


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν στις γειτονιές της Σμύρνης, από τα αστικά νεοκλασικά σπίτια με τα ανοιχτά παράθυρα που ακούγονταν βαλσάκια και έντεχνη μουσική, μέχρι τους μαχαλάδες που αντηχούσαν ανατολίτικοι σκοποί και παραδοσιακά τραγούδια.


Και όλα αυτά, με την ανεκτίμητη συμβολή του συμπατριώτη μας κ. Βασίλη Πετρόχειλου (μουσικού ερευνητή), οποίος μας προσέφερε αφιλοκερδώς την πολύτιμη εμπειρία του και τις γνώσεις του, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν, να συγκινηθούν και να ενθουσιαστούν όλοι  οι φίλοι που μας τίμησαν με την παρουσία τους.


Το μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε μετά το ντοκιμαντέρ, χωριζόταν σε 3 κύκλους:


α΄  Έντεχνη μουσική που έγραψαν Σμυρνιοί συνθέτες, με την συμμετοχή της σοπράνο Μαρίας Λατσίνου και του πιανίστα Δημήτρη Χρυσανθακόπουλου.


β΄ Αστική – παραδοσιακή μουσική της Σμύρνης και της ευρύτερης Μ. Ασίας.


γ΄ Αστική – λαϊκή μουσική που έγραψαν Σμυρνιοί συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού της δεκαετίας του 30, με την συμμετοχή του μουσικού σχήματος παραδοσιακών οργάνων «ΔΗΘΕΝ».


Τραγούδησε η Βιβή Βουτσελά.


Πριν από κάθε κύκλο, διαβάστηκε σύντομο ενημερωτικό τμήμα από σχετική μουσική έρευνα του κ. Βασίλη Πετρόχειλου.


Σε έκτακτη συμμετοχή, χόρεψαν οι χορευτές του δραστήριου συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», Χρήστος Καραστεφανής, Φώτης Βασιλόπουλος, Γρηγόρης και Χρήστος Πιπίνης, που χόρεψαν «Συρτό-μπάλο», «Απτάλικο», «Αϊβαλιώτικο».


Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους,


Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, προϊστάμενος του ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής,


Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς, ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. κ. Ιωάννης Παύλου, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Δημήτρης Αλεφαντής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αρχηγός παράταξης του κ. Γιάννης Σταθόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κύριοι Κώστας Κρητικίδης, Εμμανουήλ


Κωνσταντακόπουλος, Φώτης Αλεξόπουλος, Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, Μιχάλης Γαβράς, Γιάννης Σιδέρης.


Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους :


Ο κύριος Ευάγγελος Τσίρκας, Πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων Αντιστράτηγος ε.α., (Επίτιμος Διοικητής του Γ΄ σώματος Στρατού), η Πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας κυρία Αρχοντία Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας κ. Νίκος Μπισμπίκας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Σμυρναίων Ν. Ιωνίας κ. Τσεσμελής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Χαλανδρίου κ. Γιώργος Κουδούνας, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων κυρία Εύη Καρασαββίδου, η Πρόεδρος και μέλη της χορωδίας Οδοντιάτρων  κυρία Έλενα Λιβάνη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αγ. Κοσμάς Αιτωλός κύριος Παπασπύρος, η Πρόεδρος των Αρκάδων  κυρία Σούλη Σταθοπούλου, ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού κ. Μίχας, πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι και πλήθος κόσμου.


 Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε Μικρασιάτικο κέρασμα .

Νεότερη Παλαιότερη