Ανεβάζει τους τόνους ο Τάκης Κοζόκος για τα Εργαστήρια Τέχνης

Ανεβάζει ξανά τους τόνους ο Τάκης Κοζόκος για τα Εργαστήρια Τέχνης σύμφωνα με e-mail που μας έστειλε πριν λίγα λεπτά στο οποίο αναφέρει:


ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 9ΜΜ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΡΑ.

"ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ?"

Το μήνυμα αυτό έρχεται σε συνέχεια του προχθεσινού με τις τρεις πολύ έντονες επιστολές που λάβαμε προχθές και τις οποίες σας παραθέτουμε μαζί με ένα δικό μας ερωτήματα στο τέλος:


Κλειστά παραμένουν τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής


Τα Εργαστήρια Τέχνης υπάρχουν στην πόλη μας από το 1986 και σε αυτά απασχολούνταν 25 εικαστικοί , επιστήμονες και θεωρητικοί της Τέχνης σε πολλά προγράμματα που κάλυπταν όλο το φάσμα των εφαρμογών από τις παραδοσιακές τέχνες (Βυζαντινό ψηφιδωτό, μαρμαροτεχνία) έως τις σύγχρονές (video art – φωτογραφία – κινηματογράφος)

Τα Εργαστήρια Τέχνης αποτελούν μέλος του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠΠΟ και μάλιστα από τα πρώτα μέλη του. Οι συμμέτοχες των Εργαστηρίων Τέχνης,  εκτός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας, στα κοινά του Δήμου μας με παρεμβάσεις ,Συμπόσια Τέχνης, Επιστημονικές ημερίδες, Πολιτιστικές προτάσεις  αποτελούσαν όλα αυτά τα χρόνια το βασικό εργαλείο του Δήμου μας για την Εικαστική Πολιτιστική πολιτική του Δήμου μας.


Η πολιτιστική εικόνα του Δήμου μας ως Δήμος του Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα κατά πολύ στηρίζεται στο έργο των Εργαστηρίων Τέχνης.

Οι καλλιτέχνες  και οι δάσκαλοι μας υπέγραφαν όλα αυτά τα χρόνια συμβάσεις έργου για 8μηνη συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής  και ανήκουμε  στην κατηγορία των εργαζομένων που μένουν άνεργοί κατά βάση επί 4 μήνες , δεν μπαίνουν σε ταμείο ανεργίας και φυσικά δε χάρηκαν ποτέ δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, επιδόματα και άλλα συναφή.


Τα έξοδα της μισθοδοσίας μας καλύπτονται από τις συνδρομές των μαθητών και σπουδαστών μας.

Από το 2006 όταν το ΥΠΠΟ σταμάτησε τις επιχορηγήσεις στα μέλη του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων του η όλη ευθύνη της λειτουργίας μας πέρασε αποκλειστικά στους  Δήμους.


Το σταθερό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας μας που μας εξασφάλιζε η προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ αντικαταστάθηκε από τις διαθέσεις και τα ενδιαφέροντα της  εκάστοτε Δημοτικής αρχής.


Οι δάσκαλοι των Εργαστηρίων Τέχνης σήμερα παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο του 2011 και οι συμβάσεις εργασίας για την νέα χρονιά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Κανένας δεν μπορεί να μας πει πότε, για πόσους δάσκαλους και με πιο καθεστώς θα εργασθούμε φέτος (2011-12) ενώ πολλοί από τους συνεργάτες μας απεχώρησαν λόγω της αναίτιας μη καταβολής των δεδουλευμένων τους.


Τα προβλήματα με τον ΚΑΛΙΚΡΑΤΗ είναι πραγματικά τεράστια για όλους τους κοινωφελείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς παράλληλα όμως μερικοί Δήμαρχοι βρίσκουν έτσι την ευκαιρία με το πρόσχημα του ''νόμου'' ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ από τις πάγιες πολιτιστικές δράσεις (η ΝΑ ΤΙΣ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΤΟΥΣ.)

Για τον λόγω αυτό πολλά Δημοτικά Εργαστήρια έχουν κανονικά ανοίξει για φέτος και άλλα όχι. Εμείς είμαστε στην δεύτερη κατηγορία.

Οι Εγγραφές των μαθητών και σπουδαστών μας τελείωσαν κανονικά με 700 συμμετοχές και 100 ακόμα σε λίστες αναμονής. Τα μαθήματα όμως δεν θα γίνουν.


Για τον λόγο αυτό τα Εργαστήρια Τέχνης ζητούν την βοήθειά σας, με όποιον τρόπο, προκειμένου να γίνει το πρόβλημά μας γνωστό σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον Πολιτισμό και τις ελεύθερες  ιδέες που αυτός εκφράζει.

Είμαστε από  τα τελευταία εν ζωή Εικαστικά Δημοτικά Εργαστήριά (από το σύνολο των 38) τα οποία ανήκαν στο Δίκτυο των Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και τα οποία κάποτε κρατούσαν το όραμα της δημιουργίας και της έκφρασης μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα  το οποίο έχει αποβάλλει οτιδήποτε σχετικό με την σοβαρή  Εικαστική εκπαίδευση  στην χώρα μας.


Τάκης Κοζόκος – γλύπτης

Καλλιτ. Διευθ. Εργαστηρίων Τέχνης ( 2001-2011)

Επικ. Καθηγ. Δ.Π.Θ.

*2.*

*ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ *

Κύριε Δήμαρχε,

Η σπουδαστική χρονία που μας πέρασε, βρήκε τα εργαστήρια τέχνης, με πληθώρα προβλημάτων. Συνεχή εμπόδια στην λειτουργία τους, κωλυσιεργία σε βασικά αιτήματα μας, συκοφάντηση των εργαζομένων στην τοπική κοινωνία και από τον Φεβρουάριο παύση της καταβολής των δεδουλευμέμων μας.


Εμείς οι δάσκαλοι, πιστοί σε αυτό που πρεσβεύουμε πολλά χρονια τώρα, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Να φέρουμε εις πέρας, στο ακέραιο, αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε από τις συμβάσεις μας με τον δήμο, αλλά και αυτές τις ιδιαίτερες συμβάσεις, που έχει ο καθένας μας, με τους μαθητές του και την τέχνη του.


Τελείωσαμε τα μαθηματά μας κανονικά τον Μάιο χωρίς να χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα. Με προσωπική εργασία, διοργανώσαμε τις εκθέσεις του Ιουνίου και είμαστε υπερήφανοι για τον όγκο της συμμετοχής, για την υψηλή ποιότητα της δουλειάς που επιδείξαμε και τα εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια που ακούσαμε από όλους. Εσείς ο ίδιος δηλώσατε, δημόσια, και δεσμευτήκατε ενώπιων δασκάλων, μαθητών, δημοτών και χιλιάδων φίλων των εργαστηρίων τέχνης, για την συνέχιση και την ενίσχυση του έργου μας. Υποσχεθήκατε την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων την αμέριστη υποστηριξή σας στον θεσμό των εργαστηρίων όπως αυτός υπάρχει και δώσατε ραντεβού με όλους για την επόμενη χρονιά.


Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και έχοντας πιστέψει όλες σας τις διαβεβαιώσεις, αναπτύξαμε δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση των εργαστηρίων. Σειρά παραστάσεων του θεατρικού τμήματος, αυτόνομες εκθέσεις  μεμονομένων εργαστηρίων και παρουσιάσεις έργων των ασκάλων στο χώρο των εργαστηρίων,  σεισπείρωσαν τους υπάρχοντες μαθητές μας και προσέλκυσαν πολλές νέες εγγραφές.


Η ανταπόκριση των δημοτών από τις αρχές Σεπτεβρίου είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Όλα τα τμήματα είναι υπερπλήρη και η λίστα αναμονής για τα περισσότερα πολύ μεγάλη. Πάνω από εφτακόσια άτομα έχουν ήδη εγγραφεί καλύπτοντας έτσι όλες τις μισθολογικές ανάγκες.


Οι πολίτες του δήμου, δείχνουν την αναγνωρισή τους και σπεύδουν να συμμετάσχουν. Όλο και περισσότεροι πείθονται πλέον ότι ο πολιτισμός και ιδιαίτερα στις άσχημες εποχές που ζούμε, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.


Διστυχώς όμως παρόλα αυτά σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή κατάσταση. Ενώ τα εργαστήρια άλλων δήμων έχουν ξεκινήσει κανονικά την λειτουργια τους, εμείς είμαστε κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι. Λανθασμένοι χειρισμοί κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και αδιαφορία, οδήγησαν στην πλήρη αποδιοργάνωση των εργαστηρίων.

Μετά από έναν  εννεάμηνο εμπαιγμό, είμαστε ακόμα απλήρωτοι, τα εργαστήρια αδυνατούν να ανοίξουν και καμία κουβέντα δεν γίνεται για την λύση των προβλημάτων.


Η στάση σας αυτή είναι απαξιωτική απέναντι σε εμάς ως άτομα, ως καλλιτέχνες και ως δασκάλους. Έτσι όμως απαξιώνεται και τους εκατοντάδες μαθητές-δημότες σας που περίμεναν, βάση των δηλωσεών σας, το άνοιγμα των εργαστηρίων και την συνέχιση των σπουδών τους.

Κύριε δήμαρχε, βρισκόμαστε σε σημείο όπου αναβολές και κολυσιεργίες μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τον θεσμό των Εργαστηρίων Τέχνης.


Ζητάμε την εξώφληση των δεδουλευμένων μας και το άμεσο άνοιγμα των εργαστηρίων σύμφωνα με τις εγγραφές που έχουν γίνει  και σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας.


Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισής σας και τον ορισμό συνάντησης για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Οι όποιες καθυστερήσεις θα βάλουν ταφόπλακα σε ότι με πάρα πολύ κόπο στήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.


Επιφυλλασόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια που αφορά στο ζήτημα των δεδουλευμένων που μας οφείλονται.

Τα εργαστήρια τέχνης του δήμου Αγ. Παρασκευής είναι βιώσιμα και παραγωγικά. Επί εικοσιέξι χρόνια αποτελούν στολίδι για τον δήμο και πρότυπο λειτουργίας και ανάπτυξης για τα περισσότερα εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Έχουν δύναμη, δυναμική και μπορουν να αυτοσυντηρηθούν. Ελπίζουμε ότι δεν θα αναφέρονται ως αυτά τα σπουδαία εργαστήρια τέχνης  που διαλύθηκαν επί των ημερών σας.


Οι δάσκαλοι Εικαστικοί και Επιστήμονες των Εργαστηρίων Τέχνης (ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ)

*3.
*

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Προς

τον Δήμαρχο κ. Βαίλη Ζορμπά,

τον Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου

τα Μέλη του Δημοτ. Συμβουλίου

τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.

Αξιότιμοι

κυρίες και κύριοι,

Με το παρόν ο Σύλλογός μας, εκπροσωπώντας τους σπουδαστές των Εργαστηρίων Τέχνης, έρχεται να διαμαρτυρηθεί ακόμη μια φορά για την ολιγωρία των αρμοδίων προκειμένουννα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο τα θέματα που φαίνεται να εμποδίζουν την ομαλή έναρξη των μαθημάτων στα Εργαστήρια Τέχνης, τόσο των Παιδιών όσο και των Ενηλίκων.


‘Όπως έχουμε ενημερωθεί από τον μέχρι τώρα Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Τάκη Κοζόκο, αλλά και από την γραμματεία των εργαστηρίων, οι προεγγραφές για τα διάφορα τμήματα έχουν γίνει κανονικά, τα τμήματα είναι σχεδόν όλα υπερπλήρη ενώ υπάρχει και αξιοσημείωτος αριθμός ενδιαφερομένων σε λίστα αναμονής.


Παρ’όλα αυτά τα θέματα που έχουν προκύψει ήδη από την προηγούμενη διδακτική χρονιά και τα οποια σύμφωνα με υποσχέσεις, του Δημάρχου κου Βασίλη Ζορμπά που υποστηρίχτηκαν από τους λοιπούς αρμοδίους, παραμένουν άλυτα.

Επαναλαμβάνουμε αυτά του έχουν ήδη επισημανθεί από τον κο Τάκη Κοζόκο και αναφέρουμε ότι μέχρι και σήμερα 2 Οκτωβρίου 2011:


1. Παραμένουν απλήρωτοι από το Φεβρουάριο 2011 όλοι οι δάσκαλοι.

2. Παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλιο 2011 οι υπάλληλοι της γραμματείας των εργαστηρίων.

3. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής των εργαστηρίων

4. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προσληφθεί οι δάσκαλοι για τα συνήθη τμήματα που μέχρι τώρα λειτουργούσαν.

 5. Μέχρι στιγμής ουδείς φαίνεται να έχει επιληφθεί για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει ότι τα μαθήματα θεωρίας θα εξακολουθήσουν να γίνονται με τους ίδιους, όπως και τα περασμένα χρόνια δασκάλους.


 6. Δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη αρμόδιος φορέας που θα εξασφαλίσει ότι η είσπραξη των διδάκτρων θα γίνει κανονικά και ότι τα δίδακτρα αυτά θα διοχετευθούν όπως πρέπει σε ταμείο αρμόδιο για τις πληρωμές των δασκάλων των εργαστηρίων και όχι σε άσχετους φορείς με άγνωστο προορισμό.


Βέβαια τα θέματα που βάζουμε παραπάνω είναι τα μέχρι στιγμής βασικά προκειμένουν να ξεκινήσει η λειτουργία των εργαστηρίων και να τακτοποιηθούν στα τμήματά τους οι σπουδαστές που έχουν προεγγραφεί.


Επιφυλλασσόμεθα να θέσουμε εκ νέου θέματα εξοπλισμού και λειτουργίας αφού συνεννοηθούμε με τους δασκάλους των τμημάτων.


Ήρθε ήδη ο Οκτώβρης και ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ γιατι δεν βλέπουμε να γίνεται κάποια κίνηση σε θετική κατεύθυνση.

Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε κάποιο νέο για τη λύση στο θέμα αυτό Πολιτισμού και Τέχνης αλλά και Γνώσης/και δια βίου Εκπαίδευσης που απασχολεί όλους εμάς που έχουμε αποφασίσει να παραμείνουμε Σπουδαστές στα Τμήματα Ενηλίκων του Εργαστητρίου Τέχνης του Δήμου της Αγίας Παρασκευής.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα επιδιώξει ακόμη μια φορά συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά προκειμένου να εκφράσει τις και πάλι ανησυχίες του και ΙΣΩΣ να πάρει επί τέλους απαντήσεις στα ερωτήματα όλων των σπουδαστών.


Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Σπουδαστών Εργαστηρίων Τέχνης Ενηλίκων

Αγ.Παρασκευής

Η όλη "διαμάχη" πάντως εγείρει απορίες. Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο κος Σταθόπουλος αναδεικνύει συνεχώς το θέμα διαμηνύοντας πως η "Νίκη" δε θα σταματήσει να ασχολείται και να συντηρεί το ζήτημα μέχρι να λήξει. Από την άλλη ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ενημερώνει κάθε φορά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία. Αρχικώς εκκρεμούσε το ΦΕΚ, έπειτα το θέμα έφυγε από την περιφέρεια και με βάση την τελευταία ενημέρωση στο Δ.Σ. βρίσκεται στο Υπουργείο. Με τον τρόπο αυτό είμαστε όλοι ενήμεροι του τι συμβαίνει. Επίσης η παράταξη του τέως δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα με τον ίδιο αντιπολιτευτικό ζήλο ίσως γιατί και λόγω διοικητικής εμπειρίας να θεωρεί πως δεν είναι στο χέρι του δήμου η άμεση διευθέτηση του ζητήματος που όλοι οι δημότες επιθυμούμε για να συνεχίσουν την αδιαμφισβήτητη πλούσια κοινωνική / πολιτιστική προσφορά τους.


Μάλιστα πριν λίγο καιρό υπήρξε συνάντηση του κου Κοζόκου με τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. και φάνηκε πως η εποχή των επιστολών και της διαμάχης έχει παρέλθει.


Τι τελικά συμβαίνει με τα Εργαστήρια Τέχνης;

Νεότερη Παλαιότερη