Ανησυχητικά σημάδια στον Αη Γιάννη και διάθεση προβολής με χρήματα των δημοτών

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολουθήσαμε χθες βράδυ καθώς υπήρξαν αναφορές για πολύ σοβαρά θέματα της πόλης. Ας δούμε όμως αναλυτικά.


Ο κος Γιαννακόπουλος στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Αη Γιάννη (από την πλατεία και πάνω) αναφερόμενος σε μαγαζί που φαίνεται να είναι και να μην είναι νόμιμο, για ομάδες που κλείνουν το δρόμο και για ένοπλη ληστεία πριν λίγες ημέρες στη Ζεφύρων. Υπενθυμίζοντας παλαιότερα συμβάντα (βόμβα σε καφετέρια, δολοφονία στην πλατεία) ζήτησε ουσιαστικά μια κοινή δράση ως μορφή πίεσης στην Αστυνομική Αρχή, η οποία τότε είχε φέρει κάποιο αποτέλεσμα έστω και προσωρινό.


Επίσης αναφέρθηκε στην επαφή που είχαν με τον κο Δρούλια στον Ο.Σ.Κ. για τα θέματα των σχολείων τονίζοντας ότι προχωρά μόνο αυτό του νηπιαγωγείου στην Ψαρρών και πως θα πρέπει από κοινού να πιέσουμε για τα τεχνικά λύκεια.


Ο κος Σταθόπουλος μεταξύ άλλων ρώτησε σε τι στάδιο βρισκόμαστε όσον αφορά το κτήμα Ιόλα καθώς και αν έχουμε νεώτερα τόσο ως προς το πότε θα ανοίξει το Ωδείο όσο και για τη μισθοδοσία στα Εργαστήρια Τέχνης. Επιπλέον ζήτησε στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του Σινέ Σχολείο και το αν αυτή ήταν κερδοφόρα ή όχι.


Ο κος Γκιζιώτης ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο ως προς το αν θα επηρεαστούμε από τις περικοπές, τι θα γίνει με την εργασιακή εφεδρεία, αν υπάρχουν ιδιαίτερα μέτρα για χρεωμένους δήμους και τι ισχύει για εμάς. Ακόμη ανέφερε πως το θέμα της διάθεσης των γηπέδων δε θα έπρεπε να έρχεται μόνο στα Δ.Σ. του Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. αλλά και στα Δημοτικά Συμβούλια κάνοντας αναφορά στο "σωματείο-επιχείρηση" όπως είπε του Πήγασου που πήρε ώρες από τα γήπεδα. Τέλος έκανε αναφορά και στη ειδική μέριμνα που πρέπει να ληφθεί στο 5ο γυμνάσιο για την εξυπηρέτηση ενός μαθητή με ειδικές ανάγκες.


Κατόπιν ο κος Τσιαμπάς αναφέρθηκε σε κάποια εξώδικα που φθάνουν στο δήμο με γενικές και αόριστες καταγγελίες για παιδικές χαρές, σχολεία κτλ λέγοντας πως χρειάζεται συγκεκριμένες αναφορές ώστε ο δήμος να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά.


Ακολούθησε ο κος Γαβράς που δήλωσε με αφορμή έριδες άλλων συνεδριάσεων πως στο Δ.Σ. πρέπει να γίνεται κριτική των πράξεων και όχι των προσώπων λέγοντας ότι είναι άλλο να ισχυρίζεσαι πως κάποιος ψεύδεται και άλλο να τον λες ψεύτη ή ότι δε βοηθά το συμφέρον του δήμου και άλλο να τον χαρακτηρίζεις απατεώνα.


Στη συνέχεια ο κος Σιδέρης αναφέρθηκε και αυτός στην κατάσταση που επικρατεί στον Αη Γιάννη προχωρώντας όμως σε περισσότερες και ανησυχητικότερες λεπτομέρειες όπως ότι περίπου 03:00 - 05:00 παρέες νεαρών εισέρχονται σε πιλοτές δημιουργώντας ζητήματα ή πως άλλες φορές ανοίγουν τα ΚΑΦΑΟ για να πάρουν ρεύμα και να παίξουν μουσική! Ρώτησε επίσης αν τελικά θα επισκευάσει ο Ο.Σ.Κ. τις ζημιές στο 4ο νηπιαγωγείο και τέλος μας ξάφνιασε επαναλαμβάνοντας παλαιότερο αίτημά του να δημοσιεύονται στη δημοτική ιστοσελίδα δελτία τύπου των παρατάξεων!!


Τέλος ο κος Μουστόγιαννης στηλίτευσε τη δημοτική αστυνομία λέγοντας πως κόβει κλήσεις σε αυτοκίνητα δημοτών έξω από το σπίτι τους (Γραβιάς) αλλά στην Αγίου Ιωάννου υπάλληλοί της πέρασαν αδιαφορά από το απέναντι ρεύμα την ώρα που ένα αυτοκίνητο είχε σταθμεύσει επί 35 ολόκληρα λεπτά όντας ο ίδιος παρών στο σημείο.


Ύστερα από τις ερωτήσεις / δηλώσεις ακολούθησαν οι απαντήσεις του δημάρχου. Ο κος Ζορμπάς ξεκίνησε με το θέμα της εγκληματικότητας λέγοντας πως έχει κληθεί σε συνάντηση ο νέος αστυνομικός διευθυντής αλλά τόνισε πως δεν περιμένει τίποτε από αυτή καθώς κάθε φορά ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού κτλ. Αντίθετα ισχυρίστηκε ότι μόνο αν τους καταγγείλεις στους ανωτέρους τους κινητοποιούνται.


Για τον Ιόλα απήντησε πως δεν έχει ειδοποίηση από τη νομική υπηρεσία για κάποια άμεση εξέλιξη. Όσον αφορά το Ωδείο είπε ότι μετά από παρέμβαση στον Α.Σ.Ε.Π. πως το θέμα έχει πάει στην περιφέρεια και για την πληρωμή των εργαζομένων στα Εργαστήρια Τέχνης πως ακόμη εκκρεμεί το ΦΕΚ.


Για το Σινέ Σχολείο υπενθύμισε ότι έχει δοθεί σε ιδιώτη, πως δεν αφορά το δήμο αν υπήρξε κερδοφόρα ή όχι η λειτουργία του αλλά πως ο επιχειρηματίας θα καταβάλλει € 18.000,00 με τα οποία θα γίνουν αναγκαίες εργασίες στο σχολείο.


Όσον αφορά το θέμα του μαθητή στο 5ο Γυμνάσιο ανέφερε πως η Τεχνική Υπηρεσία είναι ενήμερη και θα αποκατασταθεί άμεσα.


Για τα έσοδα του Δήμου τόνισε πως την τελευταία διετία οι επιχορηγήσεις από την κεντρική εξουσία έχουν μειωθεί κατά 30% και φέτος ίσως να αγγίξουν το 35%. Ανέφερε ακόμη πως έχει έρθει επιστολή από το υπουργείο με το ζητείται να γίνει γνωστό πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στο δήμο και με τι καθεστώς και πως λογικά το ποσοστό της εφεδρείας θα κριθεί σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση των δήμων.


Ενημέρωσε επίσης πως έχει έρθει και δεύτερο χαρτί από το υπουργείο που ζητά να μάθει γιατί δεν εξόφλησε ο δήμος τα π.ο.ε. (τιμολόγια παρελθόντων ετών) τον Ιανουάριο του 2011 (με βάση τον Καλλικράτη η εξόφληση τιμολογίων πρέπει να γίνεται το πολύ εντός τριμήνου) και τι έχουμε ξοφλήσει ως σήμερα. Πρόσθεσε φυσικά πως μέχρι το Μάη δεν υπήρχε καν προϋπολογισμός και έδειξε τη λίστα με τα μη νομίμως εκδοθέντα τιμολόγια (€ 1- 1,5 εκ.) αναφέροντας το παράδειγμα δύο τιμολογίων τα οποία ο επίτροπος δεν εγκρίνει με το αιτιολογικό ότι ο δήμος διαθέτει τις αρμόδιες υπηρεσίες και κακώς αποτάνθηκε έξω.


Για τους αθλητικούς χώρους ανέφερε πως στα 9 χρόνια που ασχολείται με τα δημοτικά πράγματα δεν έχει γίνει ούτε μισός χώρος ιδίοις πόροις και πως φέτος υπάρχει στόχος τουλάχιστον για ένα κλειστό προπονητήριο. Για τον Πήγασο ανέφερε πως απλώς του δόθηκαν τέσσερις ώρες και εκείνη τη στιγμή τον διέκοψε ο Ανδρέας Γκιζιώτης  κάνοντας ειδική αναφορά σε ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τους χώρους. Η απάντηση που του δόθηκε είναι ότι η συγκεκριμένη κατάσταση πλέον έχει αλλάξει, πως ο Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. έχει την προτεραιότητα στα γήπεδα του τέννις, πως είναι ανοικτά στο κοινό το Σαββατοκύριακο και ότι ο υπόλοιπος χρόνος δόθηκε στον ιδιώτη αλλά αν παραστεί ανάγκη για τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Π. τότε δε θα του δοθεί καθόλου χρόνος.


Σχετικά με το έγγραφο του Ο.Σ.Κ. για την επισκευή του 4ου νηπιαγωγείου απήντησε πως ο δήμος έλαβε επίσημα προχθές το έγγραφο ενώ την προηγούμενη Τετάρτη το είχε προσκομίσει ανεπίσημα η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, η κα Καράμπελα. Στο σημείο αυτό προκλήθηκε μια μικρή ένταση με τον κο Σταθόπουλο ο οποίος τον διέκοψε υπενθυμίζοντάς του ότι αμφισβητούσε τη γνησιότητα του εγγράφου και το δήμαρχο να απαντά πως ένα έγγραφο πρέπει να έρχεται πρώτα επίσημα στο Δήμο. Προσέθεσε επίσης πως προχωρά κανονικά η απόφαση του δήμου για μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας.


Σχετικά με το παρκαρισμένο αυτοκίνητο επί της Αγίου Ιωάννου που έθεσε ο κος Μουστόγιαννης, ο δήμαρχος κοιτάζοντας τη φωτογραφία αναρωτήθηκε πως επί 35 λεπτά (γιατί μπορεί να ήταν και τρείς ώρες, προσέθεσε) δεν αντέδρασε κανείς βλέποντας ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο κάθετα στο δρόμο και ανοικτό. Συνέχισε λέγοντας ότι ο καταγγέλλων όφειλε ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος να εγκαλέσει πρώτος τους "αδιάφορους" δημοτικούς αστυνόμους αλλά και τον ασυνείδητο οδηγό. Τον προέτρεψε επίσης να μεταβεί στην Αγίας Τριάδος μπροστά από συγκεκριμένο κατάστημα και να φέρει φωτογραφίες από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Όσον αφορά τις κλήσεις στη Γραβιάς όπου το παρκάρισμα επιτρέπεται ανέφερε ότι και αυτό θα διερευνηθεί. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προτρέποντας το δημοτικό σύμβουλο σε επόμενη φορά να στέλνει τις φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να διαπιστώνεται η μέρα και η ώρα της λήψης τους...


Στη συνέχεια ο Κώστας Κρητικίδης αναρωτήθηκε γιατί να μη φτιάξει τη ζημιά στο 4ο νηπιαγωγείο ο Ο.Σ.Κ. αφού το αναλαμβάνει και πρόκειται για δική του αστοχία αλλά να το προχωρήσει ο δήμος επιβαρυνόμενος.


Κάτοπιν το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος κος Αλεφαντής έπειτα από τη συζήτηση που έλαβε χώρα ως προς τη γνησιότητα εγγράφων που προσκομίζουν οι δημότες στο δήμο ζητώντας από την αντιπολίτευση αν συμφωνεί η δημοτική αρχή να δέχεται ότι έγγραφο καταφθάνει. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κος Γαβράς λέγοντας από έγγραφα που είχε προσκομίσει δημότης στο δήμο κινητοποιήθηκαμε και σώθηκε ο Ιόλας.


Όσον αφορά το θέμα των εργαζομένων η αντιδήμαρχος κα Παπαδοπούλου ανέφερε πως ο δήμος πρέπει μέχρι αύριο να έχει απαντήσει στο υπουργείο ενώ για το θέμα με τη δημοτική αστυνομία ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός σε εργαζόμενους που όλη την ημέρα βρίσκονται στους δρόμους. Τέλος όσον αφορά τις αναρτήσεις δελτίων τύπου παρατάξεων στη δημοτική ιστοσελίδα απήντησε πως για την ώρα είναι τεχνικά δύσκολο. Μάλιστα στο σημείο αυτό παρενέβη ο κος Ησαΐας λέγοντας ότι αυτή η πρακτική δεν ακολουθείται πουθενά παραπέμποντας στην ιστοσελίδα της Βουλής.



Ορισμένες σκέψεις


- Η κάποτε φιλήσυχη γειτονιά του Αη Γιάννη αρχίζει πλέον να αποκτά ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Η εγκληματικότητα ή συμπεριφορές στα όρια της νομιμότητας κάνουν πλέον αισθητή την εμφάνισή τους. Επιτέλους το ζήτημα αναδεικνύεται από δημοτικούς συμβούλους (ίσως γιατί διαμένουν και στην περιοχή) αλλά όπως ρεαλιστικά ανέφερε ο δήμαρχος η Αστυνομική Αρχή θα επικαλεστεί συνηθισμένες πρωτοβουλίες. Ή θα αντιδράσουμε ΤΩΡΑ για να σταματήσουμε στην αρχή ότι συμβαίνει ή θα παρακολουθήσουμε μοιραία τη συνέχεια. Επιπρόσθετα χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς όλες αυτές οι παρέες που κακώς δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, αποτελούν τα θύματα αυτής της λαίλαπας που καταστρέφει την ελληνική κοινωνία. Ανεργία, πατέρας ή μητέρα σε απόγνωση, μαύρο μέλλον... κάπου εκεί θα βρούμε τις αιτίες. Καλούμαστε να λύσουμε το θέμα ΤΩΡΑ, όχι μόνο κατασταλτικά ΟΤΑΝ χρειάζεται αλλά ΚΑΙ με σύνεση μιας και οι συμπεριφορές αυτές είναι η κατάληξη όσων ζούμε. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας.


- Μου έκανε εντύπωση η για πολλοστή φορά εκκίνηση δήλωσης δημοτικού συμβούλου ότι είναι ο εκπρόσωπος της νεολαίας στο Δ.Σ. Αφενός γιατί αποτελεί μια αδικία για τον κο Τσιμπουκάκη, τον κο Σάρκουλα, τον κο Κωστόπουλο, τον κο Σιδέρη, την κα Μπράμη και την κα Πανουσοπούλου που είναι κι αυτοί νέα παιδιά κι αφετέρου επειδή ένας δημοτικός σύμβουλος θεσμικά οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους δημότες.


- Σχετικά με τα έγγραφα που καταφθάνουν στο δήμο είναι λογικό πως δεν υπάρχει κανόνας. Ναι ή όχι. Σαφώς χρειάζεται διάκριση κατα περίπτωση. Σαφώς και ο κος Δρούλιας όφειλε να ενημερώσει επίσημα πρώτα το δήμο.


- Για το τέλος κράτησα κάτι που μου προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση ως φορολογούμενου δημότη. Το επαναληφθέν αίτημα του κου Σιδέρη να δημοσιεύονται στη δημοτική ιστοσελίδα δελτία τύπου των παρατάξεων!!! Τα είχαμε πει και τότε. Σε μια εποχή που η κοινωνία βράζει για τα προνόμια των πολιτικών και των κομμάτων σε βάρος των πολιτών, ακούμε ξανά αυτό το αίτημα. Από πού και ως πού σε δημοτική ιστοσελίδα να αναρτώνται δελτία τύπου παρατάξεων; Από πού κι ως πού να υπάρχουν links προς τις ιστοσελίδες των παρατάξεων; Όταν είχε ξαναθέσει το θέμα, είχαμε επισκεφθεί αρκετές δημοτικές ιστοσελίδες μεγάλων δήμων. Καμία απολύτως δεν είχε αναρτημένα παραταξιακά δελτία τύπου ή links.



Τα δημοτικά sites τα ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ για να ενημερωνόμαστε όσον αφορά υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος, πληροφορίες για την έκδοση ενός πιστοποιητικού, για νέα όπως το κλείσιμο ενός δρόμου λόγω έργων ή κάποια εκδήλωση υπό την αιγίδα του δήμου και γενικώς για ΝΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ.


Οι φορολογούμενοι δημότες είτε άμεσα είτε έμμεσα (μέσω των διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων) πληρώνουν τη λειτουργία των δημοτικών ιστοσελίδων. Όποιος πολιτεύεται οφείλει να καλύπτει μόνος του τις ανάγκες προώθησης - προβολής των θέσεων του χώρου που υπηρετεί και όχι να το κάνει και με χρήματα των φορολογουμένων Ελλήνων υποβαθμίζοντας μάλιστα τη δημοτική ιστοσελίδα η οποία θα μετατραπεί από ένα χρήσιμο εργαλείο για το δημότη σε ένα απαξιωμένο ιστότοπο - πεδίο αντιπαραθέσεων των παρατάξεων. Η ομάδα κορυφής της "Νίκης" αποτελείται από άτομα εγνωσμένου επαγγελματικού κύρους και κατ'επέκταση οικονομικής επιφάνειας που τους επιτρέπει ιδίοις πόροις να διαδίδουν τις θέσεις τους. Από το Γιάννη Σιδέρη που έχει δείξει αρκετές φορές ότι μπορεί να προσφέρει πολλά έχουμε υψηλότερες απαιτήσεις. Άλλωστε είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη παράταξη διαθέτει δική της ιστοσελίδα και εφημερίδα. Κι όπως είχα σχολιάσει πριν αρκετούς μήνες για το δήμαρχο και την τότε κατάσταση της δημοτικής ιστοσελίδας,  θα το επαναλάβω: μάγκας ΝΑΙ, τζάμπα ΟΧΙ.


Ή αν προτιμάτε, κηδεία με ξένα κόλυβα δε γίνεται.

Μαζίδης Στρατής
Νεότερη Παλαιότερη