Στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουν;

Πριν λίγες ημέρες, στις 27 Αυγούστου, η Εκκλησία μας τίμησε την μνήμη του Μάρτυρος της Πίστεως και του Έθνους Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης. Για την Ιστορία, ο Άγιος Χρυσόστομος κατακρεουργήθηκε από τους Τούρκους το 1922, έχοντας εκουσίως επιλέξει να παραμείνει έως τέλους με το δοκιμαζόμενο ποίμνιό του. Και λέω επιλέξει, γιατί δεν δέχθηκε επ΄ουδενί προτάσεις να επιβιβασθεί σε κάποιο από τα πλοία και να σωθεί. Να σημειωθεί, ότι ο Επίσκοπος των Αρμενίων επεβιβάσθη σε αμερικανικό πλοίο εγκαταλείποντας τους ομοεθνείς του και σώθηκε στις ΗΠΑ, όπου αργότερα εκτελέσθηκε από Αρμενίους, οι οποίοι δεν του συγχώρησαν την στάση του αυτή.


Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί με μεγάλη θλίψη παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό μία διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους Συλλόγου Μικρασιατών αλλά και μεταξύ του Συλλόγου αυτού και του Συλλόγου Τσακού, εμπλέκοντας και τον Δήμο.


Η διαμάχη κινείται σε δύο άξονες. Ο ένας είναι η τοποθέτηση προτομής του Εθνομάρτυρος και η άλλη είναι η μετονομασία της Πλατείας ΚΑΠΗ σε Πλατεία Μικράς Ασίας. Στην πρώτη περίπτωση, εξ όσων κατάλαβα, ένα μέλος του Συλλόγου (για τους δικούς του λόγους) προέβη σε ενέργειες για να δωρηθεί στον Δήμο η προτομή του Εθνομάρτυρος. Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την δωρεά και απεφάσισε την τοποθέτησή του σε αλσύλιο στην διασταύρωση των οδών Ξάνθου και Αιτωλίας. Όλα καλά ως εδώ. Όμως, το «έγκλημα», δεν ρωτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου! Και για το λόγο αυτό, επιτίθεται κατά του μέλους (αφού πρώτα το συγχαίρει!!!) αλλά και κατά του Δήμου και απεφάσισε να μην παρευρεθεί στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής. Δηλαδή γιατί έπρεπε να ερωτηθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου για μια ιδιωτική, μη Συλλογική, ενέργεια; Τι είναι το (κάθε) Δ.Σ; Επικυρίαρχος; Ή η όλη ιστορία έχει σχέση με το ποιός θα μιλήσει στα αποκαλυπτήρια, ποιός θα προβληθεί δηλαδή; Και τί ακατανόητη απόφαση είναι αυτή να μην παραστούν στα αποκαλυπτήρια διαμαρτυρόμενοι κατά του Δήμου; Δηλαδή, από γινάτι, δεν θα τιμήσουν αυτόν ο οποίος θυσίασε την ζωή του μένοντας μαζί με τους προγόνους τους που δεν κατάφεραν να διαφύγουν από την μάχαιρα του Τούρκου, για να τους στηρίξει; Αν και έχοντας τέτοια νοοτροπία, καλύτερα που δεν θα παρευρεθούν. Δεν θα τιμούσαν καθόλου τον Εθνομάρτυρα Χρυσόστομο. Βέβαια, αν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν πραγματικά για το ότι δεν ερωτήθηκαν, ας μην αποδεχθούν την επιχορήγηση των 2.000 Ευρώ περίπου, που όπως έμαθα ζήτησαν και θα λάβουν από τον Δήμο για να πραγματοποιήσουν μια εκδήλωσή τους. Ας την κάνουν ιδίοις εξόδοις και ας μην καλέσουν κανέναν από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Η διαμάχη για την μετονομασία της πλατείας, αφορά στο γεγονός ότι ο Δήμος ζήτησε την άποψη και του Συλλόγου κατοίκων Τσακού. Η άποψη αυτή βέβαια δεν είναι δεσμευτική για τον Δήμο. Και το ερώτημα εκτιμώ ότι απευθύνθηκε στο Σύλλογο επειδή αφορά κάτι τοπικά γενικότερο. Το Δ.Σ. του Συλλόγου κατοίκων Τσακού δεν έλαβε απόφαση εν όψει εκλογών, για να μην δεσμεύσει το επόμενο Δ.Σ. , όπως λέει η σχετική ανακοίνωση. Έλεος! Μα γιατί θα αποφασίσουν, για τον προϋπολογισμό του κράτους για το επόμενο έτος; Εκτός αν με τον τρόπο αυτό βαυκαλίζονται… Υπάρχει κανείς που θα είχε αντίρρηση να μετονομασθεί η Πλατεία ΚΑΠΗ (και τί σημαίνει Πλατεία ΚΑΠΗ; Τι τιμάται με την ονομασία αυτή;) σε Πλατεία Μικράς Ασίας; Ελπίζω πως όχι… Στο σημείο αυτό επανέρχομαι στο Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών, το οποίο ενώ διαμαρτύρεται γιατί δεν ρωτήθηκε για την προτομή, εγκαλεί τον Δήμαρχο που ρώτησε τον Σύλλογο Τσακού για την μετονομασία!


Ο γιαλός δεν είναι στραβός. Μάλλον τα δύο Διοικητικά Συμβούλια πρέπει να αλλάξουν ρότα…


Ελεύθερος Στοχαστής

Νεότερη Παλαιότερη